Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kære forældre

Sygeplejersken 1999 nr. 2, s. 32-33

Af:

Anne Lindener, sygeplejerske,

Eva Maardt, sygeplejerske

I Sygeplejersken nr. 39/1998 inviterede redaktionen landets sygeplejersker til at deltage i en konkurrence om de bedste beskrivelser af sygeplejen til en velkomstbrochure. Der kom 67 forslag, hvoraf tre blev kåret som de bedste.

En af udvalgte velkomstbrochurer var skrevet af en gruppe på frem hjemmesygeplejersker, og vinderne blev

  • Eva Weber
  • Kirsten Hultquist,
  • Lotte Thomasen
  • Lene Klærke
  • Susanne Markussen
  • Inger Jessen
  • Helle Hansen.

Læs mere om konkurrencen i boksen nederst på siden. 

Nyttigt nyt til mor og far

Vi er ansat i Dermatologisk og Venerologisk Afdeling på Københavns Amtssygehus i Gentofte. Afdelingen er en specialafdeling, som modtager patienter i alle aldre med hudlidelser fra hele Københavns Amt. Vi arbejder i ambulatoriet, hvor patienterne bliver undersøgt og behandlet for følgende sygdomme:

Psoriasis, eksem, hudinfektioner, blæredannende hudsygdomme, hudkræft, skinnebenssår og kønssygdomme.

Målsætning for sygeplejen i Dermatologisk Ambulatorium er, at vi lægger vægt på et højt serviceniveau, hvor patienterne medinddrages og får en individuel pleje og behandling.

Personalet er indstillet på at hjælpe og vejlede patienterne og planlægge undersøgelser/behandling, så patienternes tid og afdelingens ressourcer udnyttes bedst muligt.

Vi har valgt at udforme en velkomstbrochure til en mindre gruppe af vores patienter. Forældrene kræver megen tid, vejledning og forståelse. Børnene er ofte tidskrævende at pleje og behandle, da nogle af behandlingsmidlerne både lugter og smitter af på tøjet. Denne målgruppe har vi prioriteret højt de sidste fire år ved forskellige tiltag.

Som det første fik vi indrettet en børnestue med små møbler, legetøj, puslebord, børnebilleder på væggen og båndoptager til børnebånd. Siden 1996 har vi haft en tværfaglig arbejdsgruppe (to læger og to sygeplejersker), der har udarbejdet en 14 minutters videofilm til forældre med børn, der har atopisk eksem. Forældrene kan låne filmen med hjem. I foråret 1996 startede vi med at holde eksemskole for forældrene 2-4 gange årligt.

Alle forældre med børn med atopisk eksem, som er henvist til afdelingen, får dette undervisningstilbud. Eksemskolen foregår om aftenen og varer tre en halv time. En læge underviser i sygdommen, og en sygeplejerske underviser i brugen af fugtighedscremer, salver og hormoncremer. Der er indkøbt specielle natdragter, som udlånes til hjemmebrug.

Der er sket så mange tiltag på nuværende tidspunkt, så tiden er inde til en velkomstbrochure. Vi har tænkt os, at brochuren skal indeholde følgende:

  • Præsentation af sygeplejepersonalet
  • Kære forældre (konkurrenceindlægget)
  • Ambulatoriets fysiske rammer
  • Eksemskole
  • Udlån af videofilm 'Atopisk eksem – en vejledning til forældre'
  • Udlån af natdragter
  • Pjecer
  • Patientforeninger
  • Ved forværring af symptomerne
  • Nyttige telefonnumre

 REDAKTIONELLE KOMMENTARER

Siden om sygeplejen i hudambulatoriets velkomstbrochure indeholder mange nyttige informationer for forældre til børn med hudlidelser. Der informeres om samarbejdsform og om sygeplejerskens rolle i behandlergruppen, om skriftligt materiale, og om hvornår og hvordan forældrene kommer i kontakt med sygeplejersken, og hvad den dermatologiske sygepleje omfatter af observation, behandling og vejledning.

Teksten lægger ikke kun op til, hvad forældrene kan forvente af sygeplejerskerne. Den foregriber også skuffelser over forværring af hudlidelsen og usikkerhed om behandlingslængden. Forældrene forberedes hermed på, at hudlidelser kan have langvarige og kroniske forløb, og at de ikke må forvente, at barnet bliver rask med et snuptag.

Forældrene orienteres om, at de selv skal behandle barnet hjemme efter sygeplejerskens vejledning, men at sygeplejerskerne i ambulatoriet er parate til at tage over, hvis forældrene har svært ved at magte opgaven. Det kan netop give forældrene den tryghed, der er angivet som et mål i indledningen. Sygeplejerskerne viser forståelse for, at børn kan blive kede af behandlingen, og fortæller, hvordan de prøver at gøre behandlingen mindst muligt belastende. De sidste oplysninger om, at man søger at få ambulatorietiderne afpasset efter forældrenes øvrige gøremål, understreger forståelsen og respekten for familiens privatliv.

Siden er meget informationstæt. Man kunne overveje at gøre den lidt mere overskuelig ved at indføje et par mellemrubrikker (overskrifter på afsnit). Pladsen kunne indvindes ved at stramme sproget et par steder, så det hele stadig kan være på én side. Det er en rolig, afbalanceret og pæn side. Det skæmmer lidt, at der er sat gåseøjne omkring ordet 'lege', og at 'dit behov' er understreget. Begge dele er overflødigt og pynter ikke på helheden. Forfatterne kunne godt undgå gentagelserne af ordene 'dit barn'. Forældrene kan ikke være i tvivl om, at det er deres eget barn, det drejer sig om. Sproget er enkelt og klart, og det er velgørende at se et ord som 'gøremål' frem for ordet 'aktivitet', som uvilkårligt leder tankerne hen på noget terapeutisk.AV

 

Side 32

 

Kære forældre 

Velkommen til dig og dit barn. Vi ønsker, at jeres besøg i Hudambulatoriet skal foregå i en tryg og rolig atmosfære. Hver gang I kommer, vil I møde den samme sygeplejerske for at skabe et sammenhængende forløb.

Sygeplejersken er til stede, mens lægen taler med dig og undersøger dit barn. Når du er blevet enig med lægen om en bestemt cremebehandling, vil sygeplejersken vise dig, hvordan dit barn behandles. Du vil samtidig få information om forskellige former for cremer, samt hvornår og hvordan du bruger dem på dit barn. Hvis dit barn har brug for behandling i hårbunden, vil sygeplejersken vise denne særlige metode. Du vil samtidig få en skriftlig vejledning, i hvilken du kan læse, hvor på huden du skal behandle dit barn.

Det kan være svært at huske alt, hvad der er talt om ved de første besøg. Vi vil derfor give dig en eller flere pjecer med hjem. Ved næste besøg kan du stille os flere spørgsmål.

Hvis dit barns hudlidelse bliver forværret, kan I komme til daglige behandlinger i ambulatoriet. Disse behandlinger er tænkt som en aflastning for dig. Sygeplejersken vil hver dag se, om huden er i bedring eller forværret, og om den tåler behandlingen.

Ved infektioner i huden er der flere muligheder for behandling, som lægen kan ordinere. I nogle tilfælde kan det være et specielt bad, som sygeplejersken vil give dit barn. Badet både renser og udtørrer huden. Hvor mange bade, der skal til, afhænger af hudens tilstand.

Vi prøver på forskellig vis at 'lege' os igennem behandlingen med barnet. Nogle gange synger vi sange, fortæller små historier eller spiller musik. Alligevel kan det hænde, at nogle børn græder og er bange for at blive behandlet af os. I de tilfælde vil sygeplejersken vejlede dig, så du selv kan behandle dit barn derhjemme. Vi støtterog vejleder dig efter dit behov, så du føler dig godt rustet til at pleje og behandle dit barn.

Andre emner, som sygeplejersken taler med dig om, kan være: den daglige hygiejne, madvaner, tøjvalg, sovevaner, barnets værelse og familiens liv med et sygt barn.

Vi planlægger tider til behandlingen i ambulatoriets åbningstid sammen med dig. Vi forsøger at få tiderne til at passe med jeres øvrige gøremål.

Vi besvarer gerne spørgsmål i telefonen om dit barns sygdom.

Venlig hilsen sygeplejerskerne, Hudambulatoriet

Konkurrence: Beskriv sygeplejen til en velkomstbrochure

I nr. 39/1998 inviterede Sygeplejersken alle sygeplejersker til at deltage i en konkurrence om de bedste beskrivelser af sygeplejen til en velkomstbrochure.  Nogle af kriterierne var:

  • Om sygeplejen er beskrevet kortfattet, klart og dækkende set fra et brugerperspektiv.
  • Om sygeplejen præsenterer sig realistisk og i overensstemmelse med afdelingens eller institutionens virksomhedsområde og målsætning.

Dommerpanelet bestod af sygeplejerske Lisbeth Rosdahl, hjemmesygeplejerske Claus Beckmann Christensen og Torben Dan Pedersen, informationschef i Hjerteforeningen. De tre bedste beskrivelser blev præmieret med 10.000.- kroner.

De tre vinderbrochurer

Velkommen til F0631   

Vejledning til patienterne om hofteproteser

Sygepleje i dit hjem - gør en positiv forskel

De fem velkomstbrochurer, der blev hædret med en gengivelse i sygeplejersken

Sygeplejersken i konsultationen -  Sygeplejersken nr. 51/1998     

Til far - Sygeplejersken nr. 52/1998    

Strålebehandling - Sygeplejersken nr. 1/1999   

Kære forældre - Sygeplejersken nr. 2/1999    

Velkommen til apopleksiafsnittet - sygeplejersken nr. 3/1999     

Vægten lagt på de gode relationer - Sygeplejersken nr. 4/1999

Buler og krøller - Sygeplejersken nr. 6/1999