Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Uniformen skal udstråle omhu, omsorg og renhed

Uformelig, uklædelig, upraktisk, utidssvarende eller gennemsigtig. Det er nogle af de kritikpunkter, sygeplejersker nævner, når de taler om deres uniform. Designer Vibeke Lassen Nielsen forsøgte at afhjælpe problemerne, da hun skulle designe ny uniform til sygeplejerskerne i H:S.

Sygeplejersken 2003 nr. 36, s. 8-9

Af:

Lars Flindt Pedersen, journalist

Billede

Side 9 

Det er ikke lige meget, hvordan sygeplejerskens uniform er sammensat, og hvordan den bliver båret. Uniformsvalget har stor indflydelse på, hvordan man bliver opfattet af andre - læger, patienter, andre sygeplejersker og offentligheden generelt.

I dag er det ikke ualmindeligt, at man på hospitalsgange møder sygeplejersker i forskelligartede antræk med bukser og en hospitals-T-shirt og/eller en hospitalsskjorte. Og det er et forvirrende og forkert signal at sende til omverdenen, siger designer Vibeke Lassen Nielsen. Hun har bl.a. været med til at designe, udvikle og teste nye uniformer til personalet i H:S. Derudover har hun lavet uniformer til bl.a. Billund Lufthavn, Postvæsenet, Beredskabsstyrelsen og DSBs togstewardesser.

Uniformer skaber tryghed

”Når ansatte går forskelligt klædt, sender de et signal om, at her er der ikke rigtig tjek på tingene. Personalet og afdelingen giver et usammenhængende og rodet indtryk, som virker uprofessionelt, og det svækker patienternes tillid. Går man derimod ensartet klædt, giver det genkendelse og tryghed. Man kan så at sige se, hvem der er ”i familie” med hinanden,” forklarer Vibeke Lassen Nielsen. Hun bruger pilotens uniform som eksempel.

”Det giver passagererne tryghed, når de ser piloten komme ind i flyet med flot mørkeblå kasket og nypresset uniform. Han ligner en mand, der ved, hvad han har med at gøre, og det giver ro i sindet. Hvis han derimod ser sjusket ud og er tilfældigt klædt på, vil det få den stik modsatte effekt og gøre passagererne nervøse. Derfor har det stor betydning, hvordan man ser ud, specielt i job, hvor man skal vække tillid.”

Konservative sygeplejersker

Ud over at være en praktisk og funktionel arbejdsdragt skal uniformen udstråle kompetence, genkendelighed, myndighed, autoritet, venlighed og imødekommenhed. Sygeplejerskeuniformen skal sende et signal om renhed, omhu og omsorg. Det kræver, ifølge Vibeke Lassen Nielsen, at der bliver udarbejdet regler for påklædning. Et reglement som alle følger, så både patienter og pårørende oplever en tydelig og genkendelig beklædningslinje.

Det mener Vibeke Lassen Nielsen ikke, at der er i dag. Det mener hun hænger sammen med, at det er mere end 30 år siden, at sygeplejerskeuniformen, som man kender den i dag, sidst gennemgik en modernisering.

Vibeke Lassen Nielsen fik til opgave at designe en moderne og praktisk uniform til H:S´ sygeplejersker. Med baggrund i en spørgeskemaundersøgelse blandt 500 medarbejdere fra forskellige personalegrupper gik H:S´ Beklædningsudvalg og Vibeke Lassen Nielsen i gang. Men hun måtte sande, at det var en af de vanskeligste opgaver, hun til dato har fået, og at sygeplejersker i deres uniformssmag er mere konservative, end de måske selv vil stå ved.

”Ønskerne var bl.a. forskellige farver, så patienter og personale kunne skelne mellem afdelingspersonale og udefra kommende personale. Desuden ville man gerne have, at det skulle være enkle og funktionelle, gerne M/K-modeller hvor det var muligt, med god bevægelsesfrihed og mange praktiske lommer,” siger Vibeke Lassen Nielsen, der ud fra de ønsker gik i gang med at designe den nye uniform. Men selvom sygeplejerskerne stort set fik, hvad de havde bedt om, var tilbagemeldingerne ikke så positive. Der var stor tilfredshed med bukser, jeans og T-shirts.

Derimod var de kvindelige sygeplejersker ikke glade for overdelene. Her var det især farverne, som ikke faldt i sygeplejerskernes smag, men også selve snittet på kjolerne og busseronnerne fik en kølig modtagelse. Bl.a. var ærmerne for vide, og overdelen faldt ikke på plads under arbejdet, men blev hængende på hofterne. Flere udtalte også ønsker om et mere feminint og et mere indadsvajet snit - svarende til den uniform, der allerede er i dag.

På baggrund af tilbagemeldingerne har H:S´ Beklædningsudvalg foreslået direktionen i H:S enten at stoppe projektet eller beholde bukserne og få lavet overdele med de relevante ændringer.