Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejerskevisitator i børnemodtagelsen er en god investering

Et udviklings- og forsøgsprojekt på børnemodtagelsen, Skejby Sygehus, har vist, at en visitationssygeplejerskeordning fremmer kvaliteten i den sundhedsfaglige ydelse til børn og forældre og de praktiserende læger.

Sygeplejersken 2010 nr. 19, s. 50-51

Af:

Claus Sixtus Jensen, master i sundhedsvidenskab

Et øget antal af akutte henvisninger til børnemodtagelsen på Skejby Sygehus har medført uhensigtsmæssige arbejdsgange og forringet service til børn og familierne. Derfor blev der sat et udviklings- og forsøgsprojekt i gang, der skulle afprøve fordelene ved, at visitationssygeplejersker varetager visitationen i børnemodtagelsen på Århus Universitetshospital, Skejby.

Det overordnede mål med visitationssygeplejerskeordningen er at skabe et bedre og mere sammenhængende patientforløb, der vil:

  • øge kvaliteten i det organisatoriske og faglige samarbejde med praktiserende læger og andre eksterne samarbejdspartnere
  • højne den sundhedsfaglige kvalitet
  • optimere arbejdsgange og øge medarbejdertilfredsheden.

Evaluering

I en tre måneders periode i 2009 var et team bestående af fem sygeplejersker ansvarlige for at modtage og visitere alle henvendelser til børnemodtagelsen i dagtimerne med støtte fra en lægefaglig bagvagt. Inden projektets start blev der udarbejdet en guideline for at sikre effektiv og præcis kommunikation og dokumentation. Der var i forsøgsperioden knap 200 sygeplejevisiterede indlæggelser.

Evalueringen bestod af elektroniske spørgeskemaer målrettet de implicerede parter. Efterfølgende blev der afholdt fokusgruppeinterviews med visitationssygeplejersker og forvagter.

Ønske om permanent ordning

Evalueringen viste, at visitationssygeplejerskeprojektet har fungeret meget tilfredsstillende, og der er et udpræget ønske fra visitationssygeplejersker, forvagter og bagvagter om, at ordningen gøres permanent.

Det kan ligeledes konkluderes, at mulige ulemper i form af manglende læringsmuligheder for forvagten blev opvejet af det faktum, at de nu fik ro og en markant forbedring i arbejdsklimaet. Der blev tid til at være mere fokuseret i undersøgelsessituationen af de enkelte børn, hvilket også har betydning for familiernes oplevelse af kvaliteten i de sundhedsfaglige ydelser i Børnemodtagelsen.

De oplevede at blive undersøgt, vejledt og informeret uden afbrydelser. Projektet viste altså, at en investering i sygeplejevisitation fremmer kvaliteten i den sundhedsfaglige ydelse til familierne og de praktiserende læger. Ligesom den genererer bedre arbejdsforhold og læringsmuligheder for såvel læger som sygeplejersker.

De praktiserende læger tilfredse

De praktiserende lægers oplevelser af visitationsordningen er repræsenteret ved en udtalelse fra praksiskonsulent Hanne Skou og regionspraksiskoordinator Jens M. Rubak samt nogle kvalitative telefon-interview med de praktiserende læger, som har henvist flere end fire børn i projektperioden.

Samlet viser dette, at de praktiserende læger ser positivt på overdragelsen af visitation af akutte indlæggelser på børneafdelingen og ikke har oplevet en forringelse af visitationen af akutte patienter. Visitationsordningen skaber således ikke alene sammenhængende patientforløb, men også bedre samarbejdsrelationer med primærsektoren.

Nødvendige ressourcer må være til stede

Det må understreges, at en fremtidig ordning kræver, at der investeres og prioriteres ressourcer til en sådan funktion, idet evalueringen også viste, at såfremt ressourcerne ikke er til stede, blev der leveret en mindre tilfredsstillende sygepleje, hvilket medførte dårligere arbejdsmiljø.

Projektet belyste også vigtigheden af et pædiatrisk triageredskab, og Børnemodtagelsen har efterfølgende, som en af de første i Danmark, udviklet og implementeret et sådant.

Guidelines og evalueringsrapport kan rekvireres ved henvendelse til forfatteren.