Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs månedenes anmeldelser her.

Sygeplejersken 2010 nr. 4, s. 80-83

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Hygiejnesygeplejerskens første krimi er både grum og realistisk

William Smith

Organiseret liv

Forlaget Støplum
420 sider - 349 kr.

SY-2010-04-boeger%20(1)Fra Sri Lanka til Færøerne og retur til Asien, hvor man møder nogle af de netværk, der ofte nævnes i forbindelse med konflikten mellem tamiler og srilankanere. Her lever en lille familie: far, mor og den drømmende 12-årige datter Nilu. Disse drømme bliver brat afbrudt af en brutal bortførelse til en uvis skæbne. Asien og et privathospital på Færøerne bliver langsomt kædet sammen via et plot, der er lige så grumt, som det er realistisk.

De centrale personer i historien er narkoselægen Magnus og hans danske kone Lisbeth. Begge arbejder på privathospitalet Vita på Færøerne, og uafhængigt af hinanden reagerer de på hændelser i forbindelse med organtransplantationer på Vita. Donorer, der viser tegn på ikke at være hjernedøde, men deres organer bliver udtaget alligevel, papirgange og underskrifter, der mangler, og statistikker i forbindelse med transplantation, der ikke hænger sammen med aktiviteterne på hospitalet.

Færøerne udgør et relativt lille samfund, men man får, via beskrivelserne af det lukkede samfund på hospitalet, alligevel fornemmelsen af, at det kan lade sig gøre at skjule handlinger, der ikke tåler dagens lys.

En ferierejse fører Magnus og Lisbeth til Asien, hvor sandheden ganske langsomt åbenbarer sig for dem, og med risiko for eget liv beslutter de sig for at handle i den del af verden, hvor adfærdsregler og moral ligger langt fra deres tilværelse i Skandinavien. Om det lykkes for dem at slippe helskindet ud af det, skal dog ikke afsløres her.

Den sundhedsfaglige beskrivelse bærer præg af indgående viden. Det er klart, at William Smith som hygiejnesygeplejerske har omfattende viden om sundhedssektoren og har gjort sin research godt. Han åbner også for et særdeles ubehageligt emne: At der i takt med den stigende efterspørgsel på organer udvikles kriminelle netværk, der kan imødekomme denne efterspørgsel. Det er menneskelig grådighed, eller ganske simpelt markedsmekanismerne, som slår igennem også i denne skyggeverden af tidlig død, børn og fattige, der opfattes og eksporteres som reservedele til velhavere overalt i verden.

Plottet kunne sagtens være udtænkt af Le Carré, der også har skrevet om forråelse og gevinstmaksimering i miljøer, der omfatter forbindelsen mellem f.eks. medicinalfirmaer og kriminelle miljøer.

Jeg elsker en god spændingsroman, og "Organiseret liv" er absolut læseværdig og beskriver hospitalsmiljøet rigtig godt. Nogle af dialogerne på operationsstuerne er genkendelige, og hos mig vækker de minder om en kort tid på en operationsgang. Det er William Smiths første krimi, og den tegner som en god begyndelse. Det bliver spændende at se, hvad de næste plot byder på!

William Smiths krimi er både tænkelig og grusom. Så sæt teen over, læn jer tilbage og læs "Organiseret liv", som byder på en god krimiweekend.

Af Gete Bjerring, sygeplejerske, ældrechef i Lejre Kommune. 

Strejken, der tømte organisationerne for kræfter

Jesper Due og Jørgen Steen Madsen

Forligsmagere og forumshoppere - analyse af OK 2008 i den offentlige sektor

Jurist- og Økonomiforbundets Forlag
2009, 406 sider - 480 kr.

SY-2010-04-80aI bogen bliver sundhedspersonalet og dermed sygeplejerskernes krav om lønforbedring på 15 pct. betragtet som den rene kamikazekurs. Med udtrykket kamikaze henvises til de japanske selvmordsbombefly, der blev sendt imod amerikanske krigsskibe under 2. verdenskrig.

Med denne analogi er det tydeligt, at der ikke gives topkarakter til Dansk Sygeplejeråd for dets valg af strategi.

Arbejdsmarkedsforskerne Jesper Due og Jørgen Steen Madsen fra Københavns Universitet har analyseret den omfattende og omfangsrige konflikt i foråret 2008, som involverede det offentlige arbejdsmarked.

Det var strejken, hvor politikerne var aktive ved journalisternes mikrofon for at udtale sig om forhandlingernes forløb, en aktivitet som ikke er set før. En manøvre, der kan tolkes som en trussel mod aftalemodellens selvreguleringsprincip. Bogen rejser bl.a. spørgsmålet, om denne konflikt var starten på slutningen af den danske model.

FOA og Sundhedskartellet kastede det politiske kort og satsede på, at regeringen ville gribe ind i konflikten efter et kort stykke tid (gribe ind som den plejer).

Men det skete ikke. Nødberedskabet var effektivt, de professionelle kvinder i den offentlige sektor havde etableret et nødberedskab, så ingen borgere blev akut ramt af mangel på pleje og omsorg.

Mens strejkende grupper svingede rundt med parolerne om flere penge på lønkontoen, begyndte økonomien i de faglige organisationer at svinde ind. De strejkende kunne se frem til en tom strejkekasse, forhøjet kontingent og en sommerferie, som var truet. Hvis ferien skulle aflyses, ville organisationerne få et gevaldigt hyr med at styre deres medlemmer. Hvis sommerstranden blev valgt i stedet for konflikten, skulle organisationerne til at ekskludere deres medlemmer, en situation, som bestemt ikke ville fremme organisationernes sag - og da slet ikke i medierne.

Mens organisationerne overvejede muligheden for at finde en exitstrategi uden at tabe ansigt, blev der etableret et forlig. I bogen beskrives dette forlig nøje, og det fremhæves, at LO og FTF's pres på regeringen var med til at fremme et forlig uden at udstille nogen af parterne. De kulturelle koder foreskriver nemlig, at man ikke ydmyger sin modstander.

Implicit skriver forskerne, at Sundhedskartellet skulle være glade for, at de ikke blev ydmyget, og Dansk Sygeplejeråd kan på ingen måde udnævnes som forligsmager, når rådet udmeldte så ultimative krav. Forligsmager er man heller ikke, når der til tider blev forhandlet aggressivt via medierne frem for ved forhandlingsbordene.

Bogen konkluderer også, at BUPL fik en marginal forbedring og for Sundhedskartellets vedkommende på et niveau, der knap og nap svarede til FOA's forlig.

Den cirka to måneder lange strejke i 2008 tømte strejkekasserne og organisationerne for kræfter. Lønchecken blev ikke markant højere.

Af Gitte Lindermann, cand.scient.pol. og sygeplejerske, ansat som specialkonsulent i Region Hovedstaden.

Tre velfortalte og gode historier

Undervisningsministeriet
Frank Christensen

For ung til stress - En dvd om unge og stress

Feldballe Film og TV 2009

SY-2010-04-boeger%20(3)Jeg fik ungdommelig hjælp til at kigge med, da jeg gennemså denne dvd om unge og stress. Skudsmålet var, at det er tre velfortalte og gode historier. Tekstmaterialet, som ligger på dvd'en, er letforståeligt og konkret. Hvor nemt det er at finde, var vi lidt uenige om. Jeg, som indrømmet ikke er den skarpeste computerkniv i skuffen, havde lidt besvær med at finde det frem. Henover bordet fik jeg et overbærende blik og blev belært om, at det altså var meget, meget nemt at finde.

I filmen møder vi tre unge, Morten, Nikoline og Simone, som alle har haft stress. Morten startede efter gymnasiet i et speditionsfirma, hvor han hurtigt avancerede. Fik blod på tanden og ville mere. Søgte ind i et it-firma, hvor arbejdet blev en større og større del af hans liv for til sidst at invadere det totalt. Efter et halvt år med minimal søvn, kronisk hovedpine og koncentrationsbesvær fik Morten et sammenbrud. Han blev sygemeldt og vendte ikke tilbage til jobbet.

Nikoline startede med at føle sig stresset i gymnasiet, fik søvn- og koncentrationsbesvær. Nikoline er styret af et ekstremt kontrol- og struktureringsbehov, som hun med hjælp fra psykolog er blevet bedre til at styre og dermed finde vej ud af det stressede liv.

Simone går på handelsgymnasium og vil være den bedste til alt, både i skolen og i fritiden. Livet omkring hende begyndte at falde fra hinanden. Med hjælp fra studievejlederen på skolen lærte hun at prioritere og skære ned på aktiviteter og ambitioner og at få generobret magten over sit liv.

Tekstmaterialet til filmen er kortfattet og lettilgængeligt. Det beskriver årsager, symptomer og konsekvenser af stress. Der er forslag til behandling og måder at forebygge stress på.

Materialet har unge som målgruppe og vil have størst relevans for ældste årgang i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske i Furesø Kommune.

Sæt minuturet, når du læser

Bo Jacobsen

Livets dilemmaer - en bog om eksistentiel psykologi

Hans Reitzels Forlag 2009
248 sider - 275 kr.

SY-2010-04-boeger%20(4)"Hvad gør livet værd at leve" Hvorfor kan alvorlig sygdom ende med at være en positiv oplevelse" Hvordan forholder mennesker sig i kriser""

Mit blik faldt over disse spørgsmål på morgenavisens forside en lun septembermorgen, hvor jeg havde sat mig et øjeblik i en solkrog med morgenkaffen. Opslugt læste jeg artiklen om en ny bog og glemte tid og sted. Og sådan er det fortsat, efter jeg gik i gang med at læse bogen!

Flere morgener har jeg ikke kunnet stoppe læsningen, har tiltusket mig endnu et par sider og er styrtet beriget og for sent ud ad døren. Bogen har føltes som at finde en rigtig god ven, der har sagt kloge ord, lyttet til mine ordløse overvejelser, taget mig ved hånden og inspireret mig til at tænke nye tanker om frihed, ensomhed, døden og livets mening. Filosofiske overvejelser i mødet med dagligdagens dilemmaer fortalt engageret og tilgængeligt.

Bo Jacobsens nye bog om eksistentielle dilemmaer fortjener superlativerne.

Livet igennem udfordres vi af eksistentielle dilemmaer: Tilknytning og adskillelse, frihed og ansvar, lykke og lidelse, og med vished om at vi skal dø og samtidig kunne engagere os i livet. Eksistentiel psykologi handler om livets store spørgsmål, de menneskelige grundvilkår.

Vores liv er modsætningsfyldt, spændt ud mellem to poler, hvor vores opgave er at finde en balance.

Bo Jacobsen er professor ved Center for Forskning i Eksistens og Samfund ved Københavns Universitet. Han forsker i eksistentiel psykologi, som han beskriver som en slags livsvejleder, der kan hjælpe os til at få øje på, hvad der er vigtigt i vores liv, så vi ikke spilder livet på ligegyldigheder, men overvejer hvordan vi kan tilrettelægge det, så vi finder en mening med livet. Når frem til den livsopgave, der for den enkelte skaber følelsen af at være i live, giver livsmod og livskraft. Så vi ved livsafslutningen kan forsone os med vores livsvalg.

Alle mennesker oplever kriser og lidelse og de fleste også kærlighed og lykke. Kan man være lykkelig og lidende på samme tid" Et af bogens syv kapitler omhandler lykke og lidelse, en sjældenhed i en psykologibog. For Bo Jacobsen ligger der her noget helt centralt. Han argumenterer for, at livet handler om at udvikle en lykkeopfattelse, der rummer modgang og lidelse. Der fremhæves tre dimensioner af lykkebegrebet: Den kropslige robusthed og sanselige sensitivitet, en klar bevidsthed om, hvad livet går ud på, og hvad der er vores vigtigste opgave, samt den spirituelle lykke, oplevelsen af at ens liv indgår i en større sammenhæng. Lykke og fredfyldthed er en kombination af disse tre dele. Livet igennem skal vi træne os i også at bære modgang.

Bogen er målrettet sygeplejersker og andre omsorgsydere. Den er bygget op om forskning fra eksistensfilosoffer og andre eksistenstænkere.

Et godt råd: Læser du bogen, inden du skal ud ad døren, så indstil minuturet, så du kommer af sted til tiden!

Lyst til mere information om emnet og bogen" Se

Af Jorit Tellervo, projektmedarbejder, Palliativt Videncenter.

Jeg tog grueligt fejl

Helen Schultz og Christine Bagger

Vejledning af fagprofessionelle i klinisk praksis

Munksgaard 2009
180 sider - 198 kr.

SY-2010-04-80bFor at være helt ærlig så gik jeg i gang med at læse denne bog med den tanke, at - suk - nu skulle jeg endnu en gang læse nogle forfatteres uforbeholdne mening om, hvordan alle bør handle i givne situationer, men deri tog jeg grueligt fejl.

I stedet oplevede jeg en bog, hvor forfatternes udgangspunkt er en professionalitet, hvor det faglige og det etiske forenes, så såvel kvalitet som værdier tilgodeses.

Bogen belyser temaet vejledning ud fra emner som: læreprocessen, vejlederrollen, forskellige refleksionsmodeller, kommunikation og skriftlighed samt forskellige psykologiske synsvinkler, alt sammen belyst ud fra den fagprofessionelles perspektiv.

Kapitlerne er bygget op, så udgangspunktet er illustrerende praksis-cases, der bliver grundigt bearbejdet ud fra et velunderbygget teoretisk grundlag dækkende såvel pædagogiske, psykologiske, kommunikative og administrative indfaldsvinkler. De enkelte afsnit afrundes med konklusioner, der ikke nødvendigvis giver løsninger, men lægger op til refleksion.

Forfatternes pointe er, at man ikke kan læse sig til at blive en god vejleder, det kræver træning, oplevelse, eksperimentering og erfaring.

Denne bog er en god inspirationskilde til at starte en sådan proces.

Jeg kan således blot erklære mig enig med lektor, ph.d. Jan Brødslev Olsen, der i sit forord til bogen bl.a. skriver: "? der er sandelig brug for bøger, der kan kvalificere den faglige udvikling på et professionelt grundlag. Hvor det er fagpersonen og den faglige viden, der er i centrum, og ikke bureaukratiske skrivebordsstandarder, der i deres konsekvens virker stagnerende og hæmmende for den faglige udvikling."

Af Jens Bydam, sygeplejerske, cand.phil.
 

Barnet skal høres i svære situationer

Haldor Øvreeide

At tale med børn

Tredje udgave
Hans Reitzels Forlag 2009
308 sider - 325 kr.

SY-2010-04-boeger%20(5)Børn, som oplever svære livssituationer, kan have brug for at blive støttet gennem samtaler med professionelle. I det professionelle arbejde med disse børn skal der være en god sammenhæng mellem teori og praksis, og gennem bogens mange eksempler på samtaler med børn belyses de forskellige muligheder der er for at finde denne sammenhæng.

Bogen bygger på mange forskellige fagfolks erfaringer med, hvordan børn kan mødes i samtaler, og er således tænkt som inspiration til de professionelle, som samtidig opfordres til at tage flere samtaler med børn, så barnet kan fremstå som en aktør, der har evner og rettigheder til at påvirke egen situation. I denne tredje udgave af bogen bygges der på erfaringer fra mange forskellige faggrupper, som arbejder inden for det sociale, det familieretlige og det strafferetlige område, og der er meget stor variation i de temaer og sammenhænge, som behandles i bogen.

Forfatteren præsenterer et kommunikationsteoretisk perspektiv på børns oplevelse, selvforståelse og udvikling og anviser retningslinjer for, hvordan man i forskellige professionelle roller udvikler kontakten og dialogen med barnet.

Det tydeliggøres, hvilke forskellige faktorer der har indflydelse på samtalen, hvordan de professionelle påvirker samtalen med barnet, hvad der kan forstyrre dialogen, hvordan barnets kognitive udvikling har indflydelse på samtalens form, og hvordan forskellige samtaler kræver forskellig tilrettelæggelse.

Forfatteren er stor fortaler for, at der tales mere med børnene, når der skal træffes svære beslutninger, som vedrører deres fremtid og livssituation, og med denne bog i hånden er der ingen undskyldning for ikke at prøve at udvikle sine kompetencer på feltet.

Der vil til alle tider være børn, som oplever svære livssituationer, hvor det er nødvendigt at støtte dem med samtaler, og der vil til stadighed være brug for, at professionelle udvikler deres evner til at samtale med børn. Bogen rummer utrolig megen visdom om, hvordan barnets behov tilgodeses i svære situationer, hvilket desværre også gør bogen meget koncentreret. Den bør læses i sin helhed, da den ikke er let at bruge som opslagsbog, men det kan være nødvendigt at lægge den fra sig af og til.

I lighed med forfatterens øvrige udgivelser er bogen af en meget høj faglig standard, og den vil være gavnlig for både professionelle og studerende på relevante uddannelser.

Bogen kan medvirke til, at der oparbejdes en høj etisk standard i det professionelle arbejde med disse børn.

Af Anne Marie Detlefsen, sundhedsplejerske og cand.pæd. i pædagogisk sociologi, ansat som sundhedskonsulent i Aabenraa Kommune.

Glemt er lederens ansvar for et højt fagligt niveau

Richard Ledborg Hansen, Jan Toftholm Andersen, Claus Valentiner

Balanceret lederskab, Fra vision til virkelighed

Jurist- og Økonomiforbundet 2009
281 sider - 430 kr.

SY-2010-04-80cBogen "Balanceret lederskab" koncentrerer sig i managementteoriernes ånd om ledelse i forandringens tegn. Forfatterne har udviklet en praksisteori for, hvordan man kan lede i denne kontekst ud fra en model med fire trin: Vision, vilje, viden og virkelighed.

Det fremgår, at forfatterne opfatter ledelse som en profession i sig selv og forandring som et "must" for at sikre højere effektivitet og højere afkast. Til gengæld ser de bort fra lederens ansvar for et højt fagligt niveau, som kan sikre kvaliteten af medarbejdernes arbejde og den stabilitet, der skal til, for at medarbejderne trives og udvikler sig.

Bogen har en omfattende litteraturliste, men læseren lades i stikken, fordi der i teksten kun er få henvisninger til denne litteratur, til gengæld er der citater fra personer, der ikke direkte henvises til i litteraturlisten. Derfor har læseren ikke en jordisk chance for at følge, hvordan forfatterne fortolker og anvender litteraturen til at konstruere deres model, og det er ikke tilfredsstillende.

Af Jens Bydam, sygeplejerske, cand.phil.