Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mit holdepunkt: Hjælp til adoptivbørn og deres forældre

Sygeplejersken 2010 nr. 6, s. 28

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

0610-29-01-1
Foto: Simon Klein-Knudsen 

Når adoptivbørn kommer til Danmark, er det ikke altid, at afsenderlandene har husket at pakke børnenes sygdoms-historie med i bagagen. I oktober 2009 åbnede Rigshospitalet et ambulatorium for adoptivbørn, hvor sygeplejerske Helle Winter Nielsen siden starten har været med til at tilse børnene. Børnene kommer typisk fra Etiopien, Sydafrika, Vietnam og Kina, og de fleste er omkring et år gamle. Deres forældre kommer for at få vejledning og viden og et generelt sundhedstjek af børnenes helbred. Ofte er deres historie -ukendt, og forældrene ved ikke altid, om børnene tidligere har været hittebørn, eller om de har været hos deres biologiske mor indtil bortadoptionen.

Helle Winter Nielsen vurderer børnene og er den gennemgående fagperson, forældrene møder i ambulatoriet. Hun koordinerer prøvetagninger og aftaler samt er der fast hver mandag, hvor der er åbent. De øvrige dage arbejder hun dag- og aftenvagter som sygeplejerske på Børnemodtagelsen, der er en lukket modtageafdeling på Rigshospitalet.

Helle Winter Nielsen er uddannet sygeplejerske fra Rigs--hospitalet i 1992. Hun er 42 år og bor i Gl. Holte med sin mand, Morten, der er civilingeniør. Sammen har de to drenge på 7 og 11 år og en pige på 14 år.

Min funktion

"Jeg holder sammen på ambulatoriet og sørger for, at alle aftaler koordineres, og at det hele fungerer. Jeg sørger så vidt muligt for, at jeg altid er med, når børnene skal undersøges, så både de og deres forældre oplever en gennemgående person i ambulatoriet. Jeg vurderer også børnenes helbred med "sygeplejerskebrillerne" på. Jeg har været overrasket over, hvor stor interesse der har været for projektet, men jeg tror, det er, fordi vi har fanget en patientgruppe, der har haft et behov for noget særskilt for dem."

Lige nu

"Vi har typisk tre børn hver mandag, når vi holder åbent. Selv--om det måske ikke lyder af meget, så fylder det en del. Vi har endnu ikke kortlagt, hvad det betyder, at de kan komme her, men det regner jeg med, vi gør, når vi har flere erfaringer at trække på. Min opfattelse er, at der er behov, for forældrene har tidligere manglet et sted, hvor de kunne søge viden. De fleste kommer fra København og omegn, men vi har også forældre, der kommer fra Fyn. Forældrene er meget ressourcestærke og meget engagerede i deres børn."

Om fem år

"Jeg elsker at passe børn! Om fem år passer jeg helt sikkert stadig børn, jeg har ingen intentioner om at søge væk - tværtimod. Jeg vil gerne blive ved med at udvikle adoptionsambulatoriet, samtidig med at jeg stadig arbejder i børnemodtagelsen. Det er utrolig givende at arbejde med børnene og deres forældre. Det er fantastisk positivt at have med en patientgruppe at gøre, der altid har nogen, der vil dem det bedste."