Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Samarbejde hjælper psykiatriske patienter

Mange psykisk syge bliver indlagt igen og igen, fordi de har svært ved at takle overgangen fra at være indlagt og til at komme hjem. Et Projekt i Vejle har skabt en sammenhængende behandling på tværs af kommune og sygehus.

Sygeplejersken 2011 nr. 13, s. 18-19

Af:

Karen Lund, journalist

​  SY-2011-13-18-1a
Det Socialpsykiatriske Forebyggelsesteam fra Center for Dagtilbud i Vejle samt bruger Anja Rimestad i forgrunden. Teamet, som har stået bag projektet om ekstra støtte til psykiatriske patienter, består af (fra venstre mod højre): Sune Kristensen, læge på psykiatrisk afdeling, Ulla Dyhr, socialrådgiver på psykiatrisk afdeling, Marianne Wikman, sygeplejerske i forebyggelsesteamet, Pia Voss Nielsen, sagsbehandler i forebyggelsesteamet, Claus Hejlskov Jørgensen projektleder, Kirsten D. Jepsen social- og sundhedsassistent i forebyggelsesteamet, Else Kirstine Rasmussen social- og sundhedsassistent i forebyggelsesteamet, Inger Laumark, sygeplejerske forebyggelsesteamet. Foto: Søren Holm

Der er en god og hjertelig stemning på Center for Dagtilbud i Vejle, hvor det Socialpsykiatriske Forebyggelsesteam en onsdag formiddag mødes med to tidligere brugere for at tale om erfaringerne med deres forløb. De har været omfattet af et projekt, som løber frem til marts 2012. Et team af engagerede medarbejdere fra forskellige faggrupper i Vejle Kommune og på Vejle Sygehus har med økonomisk støtte fra Socialministeriets satspuljemidler arbejdet sammen om at give patienter ekstra støtte under indlæggelse og to måneder efter udskrivelse.

Hvis patienterne ved indlæggelsestidspunktet på psykiatrisk afdeling bliver vurderet til at skulle være indlagt i mere end 30 dage, får de tilbudt ekstra støtte under indlæggelsen og i to måneder efter udskrivelse.

”Det er afgørende, at brugerne får hjælp så tidligt som muligt, så vi allerede under indlæggelsen lærer hinanden at kende og kan lægge en god plan for hverdagen, så overgangen fra udskrivelse til at komme hjem bliver så god som muligt,” fortæller sygeplejerske Marianne Wikman fra det Socialpsykiatriske Forebyggelsesteam. Hun arbejder tæt sammen med bl.a. socialpædagog Christoffer Karlson. 

”Det er meget forskelligt, hvad brugeren har behov for hjælp til. Det kan være alt lige fra strygning af skjorter og samtaler med pårørende til møder i Jobcenteret. Vi er jo alle forskellige mennesker, så det er afgørende for os i teamet at hjælpe, hvor behovet er størst,” siger Christoffer Karlson.

Samarbejde letter overgang

I stedet for at anskue indsatsen på sygehuset og i kommunen som to sideløbende forløb har det Socialpsykiatriske Forebyggelsesteam i Vejle haft stor succes med at skabe en sammenhængende behandling. Til mødet med de to brugere og teamets projektmedarbejdere falder samtalen på det første møde, der fandt sted på den psykiatriske afdeling. En tidligere bruger, Anja Rimestad, var indlagt i to måneder, og hun oplevede det som en stor hjælp, at hun allerede under indlæggelsen lærte sine kontaktpersoner i teamet så godt at kende. Hun siger:

”Det gjorde overgangen lettere at blive udskrevet og komme hjem, for allerede dér kendte de mine behov godt. Så jeg ikke skulle bruge energi på at få nye relationer til behandlere. Det faldt naturligt – endda så meget, at jeg var tryg ved, at de kunne hente mine børn fra skole de dage, hvor jeg ikke kunne overskue det.”

Sammen kan vi meget mere

Det Socialpsykiatriske Forebyggelsesteam har som en del af projektet ud fra de forskellige faggruppers erfaringer udviklet nye redskaber som eksempelvis netværksanalyse og funktionsbeskrivelser til at skabe den bedst mulige ramme for vurderingen af brugernes behov i overgangen fra hospitalsindlæggelse til eget hjem. Et af teamets vigtigste arbejdsredskaber er koordinering af fremtidig støtte, da det er her, teamet fordeler rollerne og opgaverne mellem ambulantbrugeren, behandler, forebyggelsesteamet, jobcenter m.fl. Det er et væsentligt redskab for en fælles plan og indsats og samarbejdet tværsektorielt.

Redskaberne hjælper teamets personale til at skabe en sammenhængende behandling, og patienterne samt deres pårørende får konkrete råd og vejledning til at håndtere deres specifikke og personlige udfordringer.

Sune Kristensen, læge på Psykiatrisk afdeling på Vejle Sygehus og tæt samarbejdspartner til Socialpsykiatrisk Forebyggelsesteam, er stor fortaler for et øget samarbejde mellem kommune og regioner:

”Psykiatrien fortjener generelt anerkendelse for de forskellige tiltag, både hvad angår socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien. Vi laver hver især et godt stykke arbejde i det daglige, men går vi sammen tværsektorielt, som i dette projekt, så bliver behandlingen bare meget bedre, og vi kommer omkring det hele menneske på den bedste måde. Sammen kan vi meget mere. Psykiatrien og mennesker med en psykisk lidelse fortjener, at den gode erfaring kommer frem i lyset, så vi alle kan lære af det.”

  Socialpsykiatrisk Forebyggelsesteam i Vejle
  • Teamet består af syv projektmedarbejdere. Heraf to sygeplejersker, to social- og sundhedsassistenter, en socialpædagog og en sagsbehandler fra Vejle Kommune og en socialrådgiver fra psykiatrisk afdeling som præsenterer støtten for den enkelte patient og henvender sig til sagsbehandler i Vejle Kommune, som så visiterer den enkelte til støtten
  • Teamet arbejder tæt sammen med en behandler fra psykiatrisk afdeling og det Opsøgende Psykoseteam OPT
Skab selv ”psykiatri på tværs”

Projekt ”Psykiatri på tværs” har afsat 3,2 mio. kr. til projekter, der går på tværs af social- og behandlingspsykiatrien. Sygeplejersker kan få økonomisk støtte til projekter, der sætter mennesket i centrum. Der kan søges om op til 100.000 kr.

Sundhedskartellet, FOA, Socialpædagogernes Landsforbund, KL og Danske Regioner er gået sammen om at være med til at skabe bedre og mere attraktive arbejdspladser i behandlings- og socialpsykiatrien med projektet Psykiatri på tværs.

Bedre samarbejde på tværs vil skabe bedre arbejdspladser også for sygeplejersker og højere tilfredshed blandt de mennesker, der hver dag får hjælp i psykiatrien.

Medarbejdere og ledere i kommuner og regioner kan sammen søge om penge til fælles projekter.

Den økonomiske støtte kan f.eks. bruges til:

  • Udvikling og afprøvning af nye samarbejdsmetoder
  • Eksterne/interne konsulenter og oplægsholdere
  • Formidlings- og netværksaktiviteter
  • Temadage

Parterne bag Psykiatri på tværs arrangerer i august og september kick-off-arrangementer i Fredericia, Silkeborg, Aalborg, København og Slagelse.