Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vagtplanen passer til familielivet

På Aalborg Sygehus har sygeplejerskerne stor indflydelse på vagtplanen med programmet ”MinTid”. For skifteholds-sygeplejersken Laila Reimer skaber det fleksibilitet og mere tid til børnene, når hun selv kan planlægge sine vagter.

Sygeplejersken 2011 nr. 17, s. 36-40

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

SY-2011-17-36-1a
Foto: Lars Horn

De arbejder, når andre holder fri

Sundhedsvæsenet er en døgninstitution, hvor der er brug for sygeplejersker dag, aften og nat, alle ugens dage. Sygeplejersken har bragt en serie om aften-, nat- og skifteholdssygeplejersken, og den har været bragt i nr. 15, 16 og i dette nr. 17. Fælles for de tre sygeplejersker, vi har fulgt, er, at de arbejder steder, der har indrettet vagterne, så de skæve arbejdstider belaster mindst muligt. 

11 pct. af sygeplejerskerne i Danmark arbejder i treholdsskift. Størstedelen er under 30 år, mens den mindste andel af skifteholdsarbejdere er over 60. Der er regionale forskelle på, hvor udbredt arbejde i treholdsskift er. I Kreds Hovedstaden arbejder 15,3 pct. af sygeplejerskerne i skift. Det gør blot 5,6 pct. i Kreds Nordjylland. Sygeplejersker i basisstillinger arbejder oftere i skiftehold end sygeplejersker med specialistfunktioner, lederfunktioner eller undervisning.

To computere på høje rulleborde summer i medicinrummet på Infektionsmedicinsk Afdeling 7 på Aalborg Sygehus. Ved et af tastaturerne trykker Laila Reimer let på bogstaverne, så en boks popper frem på skærmen. ”Skal du bruge MinTid?”

spørger den. Laila Reimer trykker ja, så hun kan demonstrere MinTid for Sygeplejersken, der denne onsdag har fået lov at følge i hælene på hende både hjemme og på aftenvagten. Normalt foregår det hjemmefra, når Laila Reimer bruger programmet MinTid til at ønske vagter og fridage, tjekke timeregnskab, se, hvornår der er personalemøde, hvornår kollegerne skal arbejde, og hvilken funktion de har på vagten. Patienterne i sengene er faktisk det eneste uforudsigelige for sygeplejerskerne på Infektionsmedicinsk Afdeling, hvor alle arbejder i vagtskifte mellem dag, aften og nat. Laila Reimer har arbejdet i skiftehold, siden hun for tre år siden som nyuddannet blev ansat på afdelingen.

”For mig fungerer skiftende vagter godt. Og det fungerer endnu bedre med MinTid, hvor man selv kan vælge, hvilke vagter man vil have,” siger hun og ønsker en dagvagt den 15. november. I denne uge har hun 100 pct. selv planlagt sit arbejde. Så ugen består af to dagvagter, tre aftenvagter og fri i weekenden. Sådan kan hun bedst lide det.
 ”For mig er det godt med forskellige vagter, for det giver nogle friheder. Når jeg f.eks. arbejder i aftenvagt, kan jeg ordne praktiske ting og hente børnene tidligt. Det giver mig energi at være sammen med mine børn inden arbejde,” siger hun og logger ud af computeren.  

SY-2011-17-36-1b”Det føles forkert, hvis jeg ikke når at se børnene i løbet af en dag,” siger skifteholdssygeplejerske Laila Reimer. Derfor henter hun dem tidligt, når hun arbejder i aftenvagt.

Et puslespil, der skal gå op

Et par timer tidligere samme dag spreder duften af nybagte boller sig i Laila Reimers køkken. Hun er endnu ikke mødt på arbejde, men har hentet børnene Sandra på 10 år og Christian på syv år tidligt, så hun når at se dem. For når hun kommer hjem efter en aftenvagt, sover de.

Ved siden af køleskabet hænger en stor kalender med tegninger af en familie omkring morgenbordet. Kalenderen viser ugeplanerne for Sandra, Christian, Laila og Claus. Her kan man se, at Sandra går til klaver, og Christian går til gymnastik. Man kan også se, hvornår Laila Reimer har fri, og hvilken vagt hun arbejder i.  F, AV, DV og NV står der med blokbogstaver i felterne under hendes navn.

”Børnene ved godt, hvad forkortelserne betyder,” siger hun og lader fingeren køre ned ad kolonnen. ”Så kan de følge med.”

”Efterårsferie” skræver hen over uge 42. Det ønskede Laila Reimer i MinTid og fik ønsket opfyldt. Hun har 100 pct. medindflydelse på vagtplanlægningen, og det er hun godt tilfreds med.

”Hvis en anden planlægger mit vagtskema, så kan de ikke vide, hvilke hensyn der skal tages. Nu kan jeg planlægge, hvis børnene skal til sport, eller jeg skal til forældremøde. Jeg kan se, hvor det passer bedst at have nattevagt eller dagvagt. Afdelingslederen ved jo ikke, hvad jeg skal i løbet af en uge. MinTid giver mig frihed til at gøre, hvad der passer mig.”

Nogle af Lailas kolleger planlægger kun, hvornår de vil have fri, men Laila Reimer kan bedst lide at lave hele vagtplanen selv. På den måde kan hun f.eks. undgå at have for mange nattevagter i træk. Det giver hende nemlig problemer med at sove. Hun kan også tage fri på Christians fødselsdag i november og sørge for, at hun ikke har været på vagt natten forinden. 

”Mens man laver sin plan, er det et puslespil, der skal gå op. Det er ikke negativt, sådan er livet jo bare,” siger Laila Reimer smilende. Inden hun indtaster sine ønsker i systemet, har hun tjekket skolemøder, familiens kalendere og kollegers ønsker igennem. Men så har hun til gengæld udfyldt sin vagtplan for de næste seks uger på et kvarter.

MinTid giver fleksibilitet

På spisebordet i Laila Reimers stue ligger opslåede skolebøger. Christian gumler på en lun bolle og slikker den smeltede pålægschokolade af læberne, mens Laila Reimer læser hans opgaveformulering højt. Det handler om, hvad Christian kan lide at lave efter skole.

”Jeg kan lide at lege ude,” svarer han energisk.

”Så skriv du det.”

Christian staver sig igennem sætningen. U-D-E. Klokken nærmer sig 14.30, og Laila Reimer går ud på badeværelset for at flette de lange brune krøller, så hun er klar til at møde ind på arbejde.

”Det er jo ikke flere timer, vi har sammen. Men vi når lige at få taget hul på lektierne. Det fungerer godt,” siger hun foran spejlet. Sammen med manden Claus prioriterer hun at planlægge sit arbejde bedst muligt i forhold til hverdagen med familien, og det er blevet lettere, efter at afdelingen indførte MinTid i 2009.

”Jeg kan jonglere med min tid. Det giver mere tid til børnene, og privat giver det stor fleksibilitet,” forklarer hun. Derudover kan hun også vælge, hvilken funktion hun vil have på vagten.

”Hvis jeg f.eks. har haft fri i fire dage, så vælger jeg en vagt, hvor jeg er på gangen, så jeg lærer patienterne at kende, inden jeg vælger at blive gruppeleder,” forklarer hun.

Når hun har aftenvagter, er det enten bedsteforældrene eller nogle store piger fra vejen, der passer Sandra og Christian, indtil Claus kommer hjem ved 17-tiden. I dag er Laila Reimers forældre kommet for at passe børnene, så hun instruerer hurtigt sin mor i planerne for aftensmaden, inden hun trækker overtøjet på og uddeler farvelkys til Sandra og Christian.

Følelsen af at blive snydt er væk

Vagtrummet på Infektionsmedicinsk Afdeling er trængt. Klokken er lidt i 15.00, og Laila Reimer har skiftet til kittel i omklædningen og er netop mødt ind på sin aftenvagt. Sygeplejersker fra dagvagten og aftenvagten taler dæmpet sammen. I skranken ringer en enkelt telefon. Mens arbejdsdagen lakker mod enden for dagvagten, er den så småt ved at begynde for Laila Reimer og hendes kolleger på aftenvagten. I en halv time er stemningen i vagtrummet præget af overgangen mellem arbejde og frihed.

Og selvom man udefra ikke umiddelbart kan se det, hersker der blandt sygeplejerskerne her også stor kollegial ansvarsfølelse. For når alle arbejder i skift mellem dag, aften og nat, bliver tolerancen større, forklarer Laila Reimer. Aftenvagten kender jo selv til de hektiske dagvagter. Når det gælder vagtplanen, går kollegerne derfor i højere grad på kompromis og byder ind med vagter, hvis der er huller. For selvom MinTid er en succes på afdelingen, så går planen ikke altid op.

”Frustrationen og uretfærdighedsfølelse over, at andre har planlagt ens tid, er væk. Det giver mindre fnidder, at man selv bestemmer. Eller i hvert fald har haft muligheden for det,” siger Laila Reimer.

Hendes aftenvagt begynder som sædvanlig med, at dagvagtens gruppeleder opdaterer hende på patienterne. Med rød kuglepen og koncentreret blik noterer hun sin kollegas bemærkninger. En patient har haft kraftig næseblod. En har stærke smerter. Og en er i bedring.

”Jeg tror, det var, hvad der skete i dag,” slutter gruppelederen efter at have gennemgået samtlige patienter. Nu venter arbejdet med at dosere medicin for Laila Reimer. Og mens kolleger udveksler ”smut bare,” med ”god arbejdslyst”, forsvinder trængslen af hvide kitler lige så langsomt og efterlader aftenvagten tilbage med en ny arbejdsdag. 

Læs mere: Medindflydelse skaber bedre balance for skifteholdet

Aalborg Sygehus var sammen med Viborg Sygehus og Odense Universitetshospital de første til at indføre MinTid til vagtplanlægning i 2009. Læs mere om MinTid på www.silkeborgdata.dk