Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En stor pose penge og en kagemand

Camilla Friis-Larsen hentede et tillæg på 1.000 kr. pr. måned hjem til fire kolleger og sig selv samt en efterbetaling på i alt 200.202 kr. I fem år havde Roskilde Kommune undladt at betale dem for at være selvtilrettelæggere.

Sygeplejersken 2016 nr. 12, s. 46

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

2016-12-loen-camilla
Foto: Claus Bech
Sygeplejerskerne på Center for Alkohol- og Stofbehandling, CAS, i Roskilde tilrettelægger selv deres vagter. Da Camilla Friis Larsen sidste år overtog posten som tillidsrepræsentant, var hun på kursus i kredsen for at lære om arbejdstidsaftalen. 

”På kurset fortalte jeg, at vi arbejdede på en fleksordning, hvor vi f.eks. dækker ind for hinanden under sygdom, og så kiggede alle undrende på mig, for der er ikke noget, der hedder fleksordning i overenskomsten,” fortæller Camilla Friis Larsen, som derfor så det som sin første store opgave at undersøge, om sygeplejerskerne var berettiget til et tillæg for selvtilrettelægning af vagter.

Hun fik sine fire kolleger til at printe og kopiere alle de gamle arbejdsplaner fem år tilbage.

”De ligger som Excel-ark, og det var faktisk nemt at dokumentere. Så bad jeg vores fællestillidsrepræsentant om at kigge på sagen, og hun kunne se, at det drejede sig om rigtig mange penge, så hun rådede os til at få hjælp i kredsen.”

Et forhandlingsforløb med Roskilde Kommune gik i gang og stod på over lang tid. Det endte med, at kommunen medgav, at sygeplejerskerne var selvtilrettelæggende og derfor skulle have et løntillæg fremover, der svarer til at gå fra løntrin 8 til løntrin 9 i overenskomsten. Konkret betyder det en månedlig lønstigning på næsten 1.000 kr. for hver. Desuden havde sygeplejerskerne krav på at blive kompenseret bagud.

”Det første, jeg gjorde, var at køre ned i kredsen med en kæmpe kagemand til konsulent Jacob Fage Sørensen, som havde hjulpet os med at få forhandlet fem års kompensation på plads.

Lyt til din mavefornemmelse

Camilla Friis Larsen og de fire kolleger på afdelingen fik at vide, at de tilsammen ville få 200.202 kr. i kompensation for de fem års arbejde, hvor de reelt havde været selvtilrettelæggende. Selv fik hun ca. 36.000 kr. før skat for de tre år, hun havde været ansat.

”Min første tanke var ”hold da op, det er mange penge”, men selve sejren betød også noget, for vi skal da have det, vi har fortjent. Vi planlægger jo netop selv vores arbejde og sørger for, at vagterne altid er besat, uanset om nogen bliver syg,” siger hun og understreger, at de gennem hele forløbet har haft deres leders opbakning. 

I dag er Camilla Friis Larsen fællestillidsrepræsentant for alle sygeplejerskerne i Roskilde Kommune. Hun opfordrer sygeplejersker til at undersøge deres løn, hvis de har den mindste tvivl, om lønnen stemmer. 
”Det skulle ikke undre mig, om der er andre sygeplejersker, som ikke er klar over, at de arbejder som selvtilrettelæggere med krav på et tillæg. Eller sygeplejersker, som arbejder på et forkert løntrin. Min opfordring er, at hvis ens mavefornemmelse siger, at der er noget galt, så er der nok noget om det. Har man brug for hjælp, så tag fat i tillidsrepræsentanten eller den lokale kreds.”

 

2016-12-loen1

Får du lønSEDDEL som fortjent?

Læs, hvad du selv kan gøre for at sikre dig, at din løn lander på det rigtige beløb.

Se også temasiden, hvor vi har samlet den vigtigste viden om løntjek på dsr.dk/løntjek