Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ombudsmanden ind i sag om sygeplejerske

Folketingets ombudsmand går nu ind i sagen om sygeplejerske Lise Müller, der blev kaldt til samtale med sin leder efter en Facebook-opdatering om forholdene i hjemmeplejen.

Sygeplejersken 2016 nr. 14, s. 17

Af:

Anne Witthøfft, Journalist

2016-13-ytringsfrihed-plaster
Loyalitet må ikke begrænse ytringsfriheden

Offentligt ansatte har som alle andre borgere i Danmark ytringsfrihed.

Men ytringsfriheden bliver nogle gange fejlagtigt begrænset af de ansattes chefer. Det sagde Jonas Bering Liisberg, direktør ved Folketingets Ombudsmand under en høring om offentligt ansattes ytringsfrihed, skriver ftf.dk

Ombudsmanden oplever tit, at offentlige arbejdsgivere giver udtryk for, at loyalitetspligten må betyde, at medarbejderen skal gå til ledelsen først med kritik, før han eller hun giver sin private mening til kende i offentligheden.

»Og det er et problem, for lidt enkelt sagt: Loyalitet og ytringsfrihed i samme sætning er en misforståelse i forhold til offentligt ansattes ytringsfrihed. Loyalitetspligten begrænser ikke offentligt ansattes ytringsfrihed«, sagde Jonas Bering Liisberg, der gav nogle konkrete eksempler på, hvilke konsekvenser lovlige ytringer har haft for offentligt ansatte:

»Dundertaler, indkaldelse til samtaler, advarsler og mest alvorligt afskedigelser. Vel at mærke for lovlige ytringer fremsat af den offentligt ansatte i egenskab af privatperson.«

(jlu og cso)

Læs også: ’Her er reglerne for din ytringsfrihed’ på www.ftf.dk

I artiklen "Jeg fik 13 minutter" i Sygeplejersken nr. 12 fortalte sygeplejerske Lise Müller, at hun efter at have brugt sin ytringsfrihed, blev kaldt til møde med ledelsen.

Det skete, efter at Lise Müller skrev et Facebook-opslag om, hvordan hun oplevede, at flere omstruktureringsprocesser i hjemmeplejen havde forringet både arbejdsmiljøet og dermed også plejen af borgerne.

Hun blev herefter kaldt ind til en samtale med bl.a. den øverste leder for hjemmeplejen i Frederiksberg Kommune.

I interviewet fortæller Lise Müller bl.a., at hun på mødet fik at vide, at "det, hun har skrevet, er helt forkert", og at "hun ikke skal bruge sine kollegaer til egen politisk selvpromovering". En bemærkning, der er møntet på, at Lise Müller ud over at være sygeplejerske også er regionsrådspolitiker.

Artiklerne i Sygeplejersken har nu fået ombudsmanden, Jørgen Steen Sørensen, til at rejse en egen drift-sag, dvs. at sagen er rejst på ombudsmandens eget initiativ. Han har bedt Frederiksberg Kommune om en udtalelse i sagen.

Ud over artiklerne i Sygeplejersken inddrager ombudsmanden også rådmand i Frederiksberg Kommune, Margit Ørsted (V), der har reageret på interviewet ved at lægge følgende kommentar op i en tråd på Lise Müllers Facebook:

"Ligegyldigt om man arbejder på en privat eller offentlig arbejdsplads, så vil det mest naturlige være, at man går til ledelsen, hvis man har frustrationer, som man oplever på arbejdet – at skrive læserbreve eller lægge disse bekymringer ud på Facebook – det er der nok ikke mange firmaer eller offentlige institutioner, som ville synes var fair – eller en god måde at løse et problem på."

Ombudsmanden har derfor bedt Frederiksberg Kommune om at forholde sig til reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed, som bl.a. siger, at "Som offentligt ansat er man beskyttet af grundlovens bestemmelse om ytringsfrihed. Det betyder, at man på egne vegne kan deltage i den offentlige debat og fremsætte personlige meninger og synspunkter. Det gælder også emner, der vedrører ens eget arbejdsområde."

Læs også: Til samtale med direktøren