Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Der er ytringsfrihed i Region Midt. Men ... "

Ledelsen på Regionshospitalet Viborg blev fyret, bl.a. fordi de i et høringssvar var kritiske overfor regionens spareplaner. Regionsrådsformand Anders Kühnau slår fast, at der er ytringsfrihed i Region Midtjylland, men at nogle ytringer er mere hensigtsmæssige end andre.

Sygeplejersken 2018 nr. 11, s. 16-17

Af:

Anne Witthøfft, journalist

rh-viborg

Hvor langt rækker ytringsfriheden egentlig, når det kommer til stykket?

Det er et spørgsmål, som flere har stillet sig selv i Midtjylland, efter at hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen blev fyret fra Regionshospitalet Viborg den 6. september – dagen efter der blev indgået budgetforlig i regionen.

Ifølge regionsdirektør Jacob Steengaard Madsen var "uro i forbindelse med budgetprocessen" en medvirkende årsag til fyringen af de to. Dertil kommer – ifølge regionsdirektøren – uenighed om den strategiske ledelse og udvikling af sundhedsvæsenet i regionen, der er spidset til over de seneste måneder.

Sagen kort
  • Den 22. august varsler Region Midtjylland en spareplan på knap 300 mio. kr. om året. Den lægger op til, at 80 pct. af besparelserne skal findes på Regionshospitalet Viborg/Hospitalsenhed Midt. Spareplanen sendes i høring.
  • Den 30. august indleverer HovedMedUdvalget (HMU) ved Hospitalsenhed Midt sit høringssvar. Det indeholder en kritik af spareplanerne samt en alternativ spareplan. Og er bl.a. underskrevet af hospitalsdirektør og formand for HMU Lars Dahl Pedersen.
  • Den 5. september indgår de politiske partier budgetforlig.
  • Den 6. september fyres sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen og hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen.

Hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen, der også er formand for HovedMedUdvalget (HMU) i Hospitalsenhed Midt, havde som medunderskriver på et høringssvar til regionens spareplaner ytret sig kritisk om de foreslåede besparelser samt foreslået, at regionen i stedet fandt nogle af besparelserne på andre af regionens hospitaler. Tove Kristensen sad også i HMU.

Fyringerne af Tove Kristensen og Lars Dahl Pedersen har skabt en boomeranglignende effekt, der peger tilbage på den administrative og politiske topledelse i regionen.

De ansatte på Regionshospitalet Viborg beklager tabet af det, de anså som en respekteret, fagligt dygtig ledelse. Samtidig retter et kor af faglige organisationer og meningsdannere en skarp kritik af hhv. direktionens og regionens ledelsesstil.

Kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Midtjylland, Anja Laursen, sagde umiddelbart efter offentliggørelsen af fyringerne:

"Jeg kan frygte for, hvordan også dette forløb vil sætte sig spor i forhold til, hvordan ledere og medarbejdere fremover vil turde, eller ikke turde, at bidrage med deres input til udviklingen af vores sundhedsvæsen. Og det er jo netop input begrundet i faglighed, der kan løfte kvaliteten i sundhedstilbuddene."

Anders Kühnau, regionsrådsformand, Region Midtjylland
Anders Kühnau, regionsrådsformand, Region Midtjylland: "Nej, der er ikke en grænse for, hvad man må ytre sig om. Men man må overveje, om det er hensigtsmæssigt i høringsprocessen."
Uhensigtsmæssige ytringer

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland, vil ikke kommentere direkte på fyringen af hospitalsledelsen på Regionshospitalet Viborg – men gerne på ytringsfriheden i regionen.

Hvor meget må man mene som sygeplejerske og hospitalsledelse i Region Midtjylland?

"Der er ytringsfrihed i Region Midtjylland. Det kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved. Men jeg har også en forventning om, at direktionen ikke taler imod det, politikerne kommer med."

Gælder ytringsfriheden også, når man giver sin mening til kende i et høringssvar?

"Naturligvis. Jeg vil ikke udtale mig om baggrunden for de konkrete fyringer, og jeg ved ikke, hvad koblingen er mellem fyringerne og høringssvaret," siger Anders Kühnau.

"Men det, der har adskilt sig ved høringssvaret fra HMU (HovedMedUdvalget fra Hospitalsenhed Midt, red.), er, at man har forholdt sig til, hvordan man kan være effektiv andre steder. Og mens jeg synes, at det er naturligt, at man forholder sig ubegrænset kritisk til sin egen hospitalsenhed, så vil jeg gerne vedstå, at jeg synes, at det er en udfordring, at HMU foreslår, hvordan man kan være mere effektiv og løse opgaven anderledes på andre hospitaler."

Går grænsen for, hvad man må ytre sig om, så ved, at man ikke må mene noget om andre hospitaler? Heller ikke, selv hvis man mener, at det er en mere fornuftig spareplan?

"Nej, der er ikke en grænse for, hvad man må ytre sig om. Men man må overveje, om det er hensigtsmæssigt i høringsprocessen, hvor det rejser nogle problemer overfor andre kollegaer på andre hospitaler."

Hvad er dit budskab til de ansatte, der er bekymrede for, om man kan ytre sig, uden at det får konsekvenser?

"Det kan man naturligvis, og det står jeg som øverste ansvarlig i spidsen for. Og det gælder også i en høringsproces. Men jeg vil også godt påpege, hvad jeg synes er hensigtsmæssigt."

Den besværlige involvering

Professor emeritus Jørgen Grønnegaard Christensen, der er en af landets førende eksperter indenfor offentlig forvaltning, mener, at det interessante spørgsmål, der har rejst sig i kølvandet på fyringerne, er, hvorvidt der er restriktioner på, hvad et medarbejderorgan, hvor den lokale ledelse også er repræsenteret, kan skrive i et høringssvar.

Og det mener han ikke, at der er.

"Men jeg kan sagtens se, at det gør det ekstremt besværligt for Anders Kühnau og for den administrative ledelse i regionen. Men det er jo det dilemma, der knytter sig til at have et medarbejdersystem," siger Grønnegaard om medarbejderudvalgssystemet, der bygger på principper om involvering og medbestemmelse.

"Når Anders Kühnau så går ud og vurderer medarbejderudvalgets høringssvar på den her måde, vil det give anledning til kritiske røster," siger han med henvisning til, at samtlige medarbejderrepræsentanter forlod et møde i regionens hovedsamarbejdsudvalg den 13. september i protest mod direktionens ledelsesstil.

"Og med hensyn til hvorvidt man må komme med en alternativ spareplan, så kan jeg også sagtens se, at det gør livet surt for regionen, men det er der altså ikke nogen regler for, at man ikke må."

Seneste: Regionsdirektøren afskediget

Umiddelbart efter deadline på denne udgave af Sygeplejersken, nr. 11/2018, blev Regionsdirektør Jakob Steengaard Madsen selv afskediget.

Læs: "Regionsrådet har lyttet til medarbejdernes kritik"

Læs også