Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tid til at lytte

På Psykiatrisk Modtagelse i Risskov tager de sig tid til de syge. For her kan hverken røntgenbillede eller blodprøve afsløre, hvad der er galt.

Sygeplejersken 2018 nr. 12, s. 53

Af:

Ditte-Marie Runge, journalist

Liselotte Møller
”Vi har langt flest succeser,” siger sygeplejerske Liselotte Møller.
Foto: Michael Drost-Hansen
”Kun ved at tale med folk kan vi finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dem. Og den samtale tager tid,” siger Liselotte Møller. Hun er sygeplejerske på Modtagelsen og bruger en stor del af arbejdstiden på at komme ind på livet af de folk, der henvender sig her. Alle får som start en samtale med en sygeplejerske.

”Vi skal vejre stemningen og vurdere, hvor meget det haster. Er det f.eks. en, der har brug for en samtale og en henvisning til ambulant behandling, eller er det en, som har været nede og stå på togskinnerne og skal blive natten over,” siger Liselotte Møller.

Gør en forskel

Med en bedre normering og mindre syge patienter end f.eks. de psykiatriske sengeafsnit har Psykiatrisk Modtagelse ressourcer til at lukke alle ind. Ifølge Liselotte Møller får modtagelsen op til 6.000 henvendelser om året, og langt de fleste får den hjælp, de har brug for.

”Vi har langt flest succeser. Men vi kan godt afvise folk med selvmordstanker, som vi skønner ikke vil handle på dem. Der har været folk, som er gået herfra og har taget livet af sig. Men vi er ikke tankelæsere og kan ikke spå om fremtiden,” siger Liselotte Møller.

Hun fortæller, at hun før har været nødt til at afvise folk på grund af manglende sengepladser på sengeafdelingerne, selvom hun vurderede, de havde brug for hjælp. Men det hører til sjældenhederne.

”Fordommene om psykiatrien er, at det hele er tungt og sort. Men vi gør en forskel,” siger Liselotte Møller.