Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Jeg vil ikke flyttes rundt som en skakbrik

Der er gode dage, og der er travle dage på Carina Hansens afdeling. Men de gode dage bliver færre, hvis sygeplejerskernes vilkår forringes med overenskomstforhandlingerne. Hun frygter, at det vil skræmme unge væk fra faget.

Sygeplejersken 2018 nr. 5, s. 16

Af:

Ditte-Marie Runge, journalist

ikon-hoertTræt. Udkørt. Intet overskud. Det er følelser, Carina Hansen i perioder tager med hjem fra sit arbejde på hjertemedicinsk afdeling på Frederiksberg Hospital. Som sygeplejerske mærker hun på egen krop, hvordan de pressede forhold på hospitalsgangene tærer på energien og arbejdsglæden. Derfor skrev hun sidst i marts et debatindlæg, bragt i Jyllands-Posten. Her fortæller hun, at sygeplejerskernes arbejdsforhold ikke bare går ud over de ansatte, men også potentielt kommende sygeplejersker, der måske vil vælge faget fra.

"Jeg har en oprigtig bekymring for fagets fremtid, hvis det lykkes politikerne og arbejdsgiverne at forringe vilkårene i det offentlige," siger hun.

hoert_carina-hansen
Carina Hansen frygter, at de unge skræmmes væk fra sygeplejefaget, hvis sygeplejerskernes vilkår forringes blandt andet med kravet om fleksibilitet.
Foto: Søren Svendsen
Den drænende travlhed

Når arbejdsgiverne i forbindelse med overenskomstforhandlingerne skærper tonen i debatten og påstår, at de offentligt ansatte ikke bidrager, står Carina Hansen af. For i hendes optik giver hun og sygeplejekollegerne hver eneste dag alt, hvad de har. Med deres kliniske blik og store viden inden for sygepleje er deres arbejde både forebyggende og livsnødvendigt, og de udfører det på trods af, at de skal løbe stærkt.

"Når jeg kommer hjem fra en meget travl vagt, så har jeg ikke overskud til at give noget som helst til kæreste, veninder eller familie. Jeg er for træt til at forholde mig til andre mennesker," fortæller hun.

Det er hendes indtryk, at mange andre sygeplejersker også oplever, at arbejdspresset har konsekvenser for privatlivet.

Carina Hansen mener derfor, at det er urimeligt, når arbejdsgiverne vil forringe arbejdsvilkårene yderligere. Bl.a. kravet om fleksibilitet bekymrer hende.

"Jeg sammenligner det med at flytte skakbrikker rundt, fordi det er et meget strategisk træk at vælge. Jeg synes bare, man glemmer at medtænke de konsekvenser, det kan have, når det er mennesker, man flytter rundt," siger Carina Hansen.

Fremtiden skræmmer

Hun frygter, at fleksibiliteten vil gå ud over patienterne, men også den enkelte sygeplejerske.

"Jeg finder stor glæde i at være et sted med folk, jeg kender godt, fordi vi som sygeplejersker arbejder tæt sammen. Hvis man ikke har det kollegiale, vil det gøre noget ved arbejdsglæden," siger hun.

På trods af de energidrænende dage har hun ikke fortrudt, at hun valgte jobbet som sygeplejerske. For på de gode dage ved hun, at sygeplejefaget er hendes rette hylde. Hun frygter dog, at sygeplejerskernes vilkår, især hvis de forringes ved overenskomsten, vil afholde unge fra at vælge sygeplejefaget:

"Vi er rigtig dårligt stillet, hvis der ikke er nok kompetent arbejdskraft i fremtiden. Det kommer til at ramme hårdt. Det skræmmer mig. Og det burde skræmme alle."

Læs artikel om, hvordan fleksibilitetskrav presser sygeplejersker  i dette nummer af Sygeplejersken