Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sammenhold med en styrke som Vesterhavet

”Vi mangler at blive anerkendt for den værdi og den faglighed, vi har.” Sådan lød det fra Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, da hun stod på scenen foran 10.000 tillidsrepræsentanter på TR-stormødet i Fredericia den 22. marts.

Sygeplejersken 2018 nr. 5, s. 30-31

Af:

Ditte-Marie Runge, journalist

ok18_sammenhold1

OK18Det lyder som Vesterhavet. En brusen fylder messehallen. Så langt øjet rækker, og længere endnu, er det grå betongulv dækket af et menneskehav. De sidder i endeløse rækker ved langborde, og deres snakken suser i øregangen.

OK18
Lisa Oechsle, Aabenraa Sygehus, Medicinsk afdeling
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Klar til kamp

"Jeg er kommet for at kæmpe for en fælles løsning. Det er ikke kun sygeplejerskernes kamp, og det er vildt, at så mange folk står sammen. Jeg håber, at arbejdsgiverne får øjnene op, så vi undgår strejke og lockout. Jeg er klar til kamp … Men vil helst ikke."

 

Forsinket af buskaosset udenfor strømmer folk stadig ind. Hallen i Fredericia Messecenter er Danmarks største. Her er plads til 2,5 fodboldbaner, og denne torsdag morgen er den fyldt med flere end 10.000 tillidsrepræsentanter. De kommer fra alle dele af den offentlige sektor, og det er til at få øje på. Pædagoger med pink bandanaer om hovedet. Folk iført orange og lysegrønne veste fra henholdsvis 3F og FOA. Lærere med hvide T-shirts med teksten "En løsning for alle". Og sygeplejersker i knaldrøde T-shirts med samme slogan. Men selvom de repræsenterer 160 forskellige faglige organisationer, kæmper de for det samme: En fælles, rimelig løsning.

Målet med stormødet er at styrke sammenholdet og give tillidsrepræsentanterne inspiration til, hvordan de hver især kan bidrage til, at de offentligt ansattes budskab når ud til danskerne. I løbet af dagen er der udover standupkomik og livemusik oplæg på scenen, bl.a. med arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet, som fortæller om vigtigheden af den danske model. Fra scenen bliver der adskillige gange sat gang i korte seancer med gruppearbejde.

OK18
Nicklas Vagner Forsman, Nordsjællands Hospital, Hillerød, Ortopædkirurgisk afdeling.
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Fornyet energi

"Jeg er kommet i dag for at støtte op. Ikke kun om sygeplejerskerne, men også om de andre faggrupper. Her er en god kampgejst, og så er der nogle interessante foredragsholdere. Jeg er sikker på, at vi kommer hjem med fornyet energi og kan inspirere vores kolleger."

To og to skal tillidsrepræsentanterne bl.a. drøfte, hvordan de oplever deres kollegers engagement, og hvordan man vinder danskernes opbakning. På storskærmene, der hænger ned fra loftet mange meter over menneskemængden, toner en københavnsk scenetekniker fra 3F frem. Han bliver filmet live fra et af langbordene. Hans råd til tillidsrepræsentanterne er, at de skal være højlydte i medierne.

"Vi skal skrive så mange læserbreve, at der ikke er plads til boligannoncerne," siger han, og mængden brøler af grin.

Noget større på spil

En frokostpause og 10.000 sandwicher senere kommer de seks store fagforeningers formænd på scenen. Menneskehavets brusen er forstummet. Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, står side om side med blandt andre Anders Bondo fra Danmarks Lærerforening og Dennis Kristensen fra FOA. I en paneldebat skal formændene tale om, hvorfor arbejdsgivernes krav er urimelige og vigtigheden af at holde sammen og stå fast.

OK18
Tina Skovsager Stokbæk, Plejecenter, Odense Kommune
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Fredelige, men højtråbende

"Her er en fantastisk følelse af fællesskab. Folk fra andre faggrupper henvender sig til os, og vi taler sammen tværfagligt. Jeg håber, vi kan få lagt pres på forhandlingerne, så det ikke ender i konflikt. Vi skal være fredelige, men højtråbende. Vi skal vise vores holdninger på den gode måde."

"Der er noget langt større på spil end lønnen i alt det her. Jeg er træt af, at de offentligt ansatte bliver set som noget i et regneark. Vi mangler at blive anerkendt for den værdi og den faglighed, vi har. Og den anerkendelse er andet end bare løn. Den ligger også i, at vi bliver respekteret i hverdagen og har mulighed for at bruge den faglighed, vi har," siger Grete Christensen.

Det bakker de øvrige formænd hende op i. Formanden for Offentligt Ansattes Organisationer og HK Kommunal, Bodil Otto, siger:

"Vi kæmper for at beholde det, der er vores. Man kan ikke gøre noget værre end at tage folks rettigheder fra dem."

Da paneldebatten er slut, får formændene stående applaus fra tilhørerne. Med en styrke som Vesterhavet i stormvejr jubler pædagoger, lærere, socialrådgivere, skraldemænd, præster og sygeplejersker i kor. Denne torsdag eftermiddag i Fredericia er det tydeligt, at sammenholdet ikke tæmmes.

OK18

TEMA: OK18- HISTORISK SAMMENHOLD

Sammenholdet i den offentlige sektor har været historisk stærkt under de lange overenskomstforhandlinger. Danskerne har bakket op, og offentligt ansatte kan komme styrket ud på den anden side af forhandlingerne. Samtidig har arbejdsgivernes lockout vist, at mange sygeplejersker arbejder på kanten af et nød-beredskab til daglig, og arbejdsgivernes krav om mere fleksibilitet virker ude af trit med sygeplejerskers virkelighed i et presset sundhedsvæsen.

Læs om OK18 i dette nummer af Sygeplejersken:

Artiklerne om overenskomstforhandlingerne er skrevet i dagene op til den 17. april, da parterne endnu forhandlede i Forligsinstitutionen. De er altså skrevet, da forhandlingerne både kunne ende med et forlig, et sammenbrud eller en udsættelse på ekstra 14 dage.