Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med ... Hanna Maria Fuglø

Rigtig mange steder er der ikke sammenhæng mellem krav og ressourcer. Det er et kæmpe problem, for der er mange nyuddannede, som går ned med stress, ligesom der er erfarne kollegaer, som heller ikke kan holde til det.

Sygeplejersken 2018 nr. 7, s. 7

Af:

Michael Holbek, journalist

7-2018_5-min-hanna-maria-fugloe
Hanna Maria Fuglø
56 år, arbejdssted: Ambulatorie for Ortopædkirurgi, Plastikkirurgi og
Brandsårsbehandling, Rigshospitalet. Desuden TR.

Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?

"Fordi det er et utrolig meningsfyldt, spændende og alsidigt arbejde. Og fordi sygeplejeuddannelsen har mange forskellige karriereveje, så jeg ville altid kunne få arbejde som sygeplejerske, også hvis jeg ville ud og rejse."

Hvad var dit første job?

"På Ortopædkirurgisk sengeafdeling på Hvidovre Hospital."

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for onkologien?

"Allerede som sygeplejeelev og nyuddannet mødte jeg kræftpatienter, og jeg fik lyst til at vide meget mere om kræftområdet. Og jeg ville være dygtigere til at passe og pleje den type patienter."

Hvem har du lært mest af i din karriere?

"Jeg kan ikke pege på en enkelt person. Det har tværtimod været mange forskellige kolleger, fagpersoner, forfattere, patienter og pårørende, der har bidraget til min lærdom."

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?

"Flere ting: At man er fagligt dygtig, kender symptomer og komplikationer inden for det område, man er beskæftiget med. At man er god til at observere, er empatisk og god til at tale med patienter og pårørende. At man er holdspiller og en god kollega også over for andre fagpersoner end sygeplejerskerne."

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?

"At hun eller han hellere skal spørge en gang for meget end en gang for lidt. Det er vigtigt at bede om hjælp, hvis man bliver sat til en opgave, man ikke kan løse."

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?

"Når jeg selv synes, jeg har gjort en positiv forskel, og når jeg får tilbagemeldinger på, at jeg har gjort en positiv forskel. Og det gælder både fra kolleger og samarbejdspartnere fra andre faggrupper, patienter og pårørende."

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?

"At tiden meget ofte er for knap."

Hvad kan holde dig vågen om natten?

"Da jeg var yngre, var det, hvis jeg havde eller troede, jeg havde glemt noget. Jeg kan ikke huske, hvornår det sidst er sket, men det har været, da jeg var nyuddannet."

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

"Jeg har engageret mig i mange andre ting end den rent kliniske sygepleje. F.eks. at jeg har været meget fagligt aktiv vedrørende sarkompatienterne, både nationalt og på skandinavisk niveau. Derudover har jeg været førsteforfatter og medforfatter på en række forskningsartikler, som er blevet publiceret."

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?

"Arbejdsvilkårene. Rigtig mange steder er der ikke sammenhæng mellem krav og ressourcer. Det er et kæmpe problem, for der er mange nyuddannede, som går ned med stress, ligesom der er erfarne kollegaer, som heller ikke kan holde til det. Og det gælder ikke kun sygeplejefaget, men alle faggrupper i sundhedsvæsenet."

Hvor ser du dig selv om fem år?

"Det er meget svært at svare på, men jeg regner fortsat med, jeg arbejder inden for mit fag."

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?

"De dårlige arbejdsvilkår er den største trussel for udviklingen i sygeplejen. I hospitalsregi vil der være langt flere observationer og målinger, som foregår elektronisk. Der vil også være flere patienter, der bliver observeret og behandlet i eget hjem. Der vil være mere telemedicin og større fokus på kommunikation gennem internettet og telefon-apps. De ting ligger i forlængelse af intentionen om korte hospitalsindlæggelser."