Tal om jeres arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet skal på dagsordenen i år, hvor den nye Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har erklæret hele 2019 som Arbejdsmiljørepræsentantår for at hylde hverdagens helte, som er med til at arbejde for et sikkert og trygt arbejdsmiljø.

Oprettet: 09.01.2019
Susanne Bloch Kjeldsen, sbk@dsr.dk

Over 1.500 sygeplejejersker, jordemødre, buschauffører, metalarbejdere og kontoransatte var mødt op i Odense Congress Center den 8. januar med det formål til fælles at fejre startskuddet til Arbejdsmiljørepræsentantår 2019 i den nye Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.  Alle de fremmødte er - udover at arbejde i deres daglige profession - også arbejdsmiljørepræsentanter. I løbet af dagen blev der delt mange konstruktive, rørende men også  tragiske historier om, hvor galt det kan gå, når sikkerheden på arbejdspladsen ikke er i orden. 

 

Markant forværret arbejdsmiljø

Formanden for fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard sagde, at arbejdsmiljøet i mange brancher er blevet værre og værre gennem de senere år. 

”Både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er blevet markant dårligere de sidste seks år. Alt for mange lønmodtagere er sygemeldt med stress. Alt for mange må tage en Panodil til morgenkaffen, blot for at komme igennem arbejdsdagen. Og alt for mange nedslides, længe før de når pensionsalderen. Jeg må bare sige, at jeg synes, det er trist. Og mere end det, det er uværdigt,” sagde Lizette Risgaard i sin indledende tale.

Lektor på Roskilde Universitet, sociolog Rasmus Willig, var en af hovedtalerne. Han har skrevet flere bøger om det moderne arbejdsliv og ytringsfrihed og talte om, at der er brug for et opgør med ”tavshedskulturen”. 

"Vi bryder tavshedskulturen ved at begynde at tale om tingene. Mere kompliceret er det faktisk ikke," sagde Rasmus Willig.

 

Sundere nattevagter

En sygeplejerske var også på talerstolen for at fortælle om, hvordan man kan gøre det sundere at arbejde i nattevagt. Catrine Gamst-Thomsen er sygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant på intensivafdeling på Bispebjerg Hospital, og hun har været med til at ændre nattevagtskulturen.

"Det var et såkaldt uløseligt problem, for nogen skal jo være i nattevagt. Men vi lavede en liste over alle de ting, vi syntes var problematiske og alle de ting, vi ønskede os, og så gik vi i gang med at ændre en ting ad gangen. F.eks. har vi fået dæmpet lys, også på skærmne, vi har fået lænestole, hvor man kan lægge benene op. Vi har fået ret til powernap og vi har fået udliciteret mange af de opgaver, som vi skulle tage os af til social- og sundhedshjælpere, som står for opgaverne i dag- og aftentimerne," fortalte Catrine Gamst-Thomsen.

Læs mere om Arbejdsmiljørepræsentantåret 2019