International Sygeplejerskedag og Florence Nightingale's fødselsdag

Florence Nightingale (1820-1910) var den moderne sygeplejes grundlægger. I år ville hun være fyldt 198 år.

”The Lady with the Lamp”, træsnit.
Foto: Wellcome Library, London

Florence Nightingale med sin ugle, Athena, i 1855 - tegnet af søsteren Parthenope.
Florence Nightingale med sin ugle, Athena, i 1855 - tegnet af søsteren Parthenope.
Foto: Wellcome Library, London
Florence Nightingale (1820-1910) var ubestridt grundlæggeren af den moderne sygepleje i hele den vestlige verden. Hun opfandt ikke sygeplejen, for hun havde grundigt studeret den hos de katolske sygeplejenonner og de protestantiske diakonisser, og hun tog det bedste med fra de to læresteder for at skabe sin helt egen og bæredygtige version af den verdslige sygepleje.

For eftertiden er hun ufortjent kommet til at stå i et mytisk skær: En engel, der ofrede sig selv og sit helbred for de sårede soldater på Krim. Med årene er hun også blevet et offer for ringeagt, som vi ser eksempler på, når demonstrerende sygeplejersker bærer bannere med ”Florence er død – vi lever”.

Florence Nightingale var bestemt ikke nogen blid og ydmyg engel. Hun var en usædvanligt viljestærk kvinde, en knalddygtig organisator, en benhård leder og en sleben politiker. Hun underbyggede sine argumenter med tørre tal og statistikker, og hun fremlagde kvalitetsdata, som vi kan misunde hende i dag.

De senere års Nightingale-forskning har kradset lidt i lakken på myten og vist, at hun ikke stod ene kvinde bag alle de kvalitetsforbedringer, der fandt sted i plejen og behandlingen af de sårede og syge soldater under Krimkrigen 1853-1856.

Det ændrer dog ikke på det forhold, at Florence Nightingale stod bag den sygeplejerskeuddannelse, vi har i dag, og at hun dannede skole for, hvordan sygeplejen skulle organiseres i sundhedsvæsenet. Hun havde to principper, hun ikke gik på kompromis med: at uddannelsen skal være en systematisk skoling med både teori og praktik, og at sygeplejen skal ledes af sygeplejersker.

I Danmark blev både hendes sygeplejerskeuddannelse og ledelsesprincipper gældende i hele landet. Det skete ikke uden kamp, men det lykkedes. I dag er det tankevækkende, at begge hendes principper fortsat er til debat, og at der bestandigt skal kæmpes for at fastholde og udvikle dem.

Vi kan stadig lære meget af Florence Nightingale. Ikke bare af hendes uddannelses- og ledelsesprincipper, men også hendes syn på klinisk sygepleje. Hendes bog, ”Notes on Nursing – what it is and what is not” fra 1859 indeholder synspunkter og principper, der er gældende den dag i dag.

Vi trækker stadig - uden altid at tænke over det - på Florence Nightingale’s budskaber og idéer, og hun må derfor ikke gå i glemmebogen.