Krisens og krigens helte
Sygeplejersker er en meget væsentlig del af det beredskab, der står klar, når samfundet bliver ramt af epidemier, krig og ulykker. Det har der været mange eksempler på, lige siden den faglærte sygepleje opstod i Danmark.
Sygeplejersker er en meget væsentlig del af det beredskab, der står klar, når samfundet bliver ramt af epidemier, krig og ulykker. Det har der været mange eksempler på, lige siden den faglærte sygepleje opstod i Danmark.
Denne side er oprettet i forbindelse med Covid-19 pandemien i 2020, alt i mens sundhedsvæsenet ruster sig til bølgen af influenzasyge patienter med brug for hjælp.
Sygeplejersker og de andre sundhedsprofessionelle grupper er som altid dem, der står i frontlinjen, når den slags rammer samfundet. Det er derfor en anledning til at se lidt bagud i historien for at minde om, at det har de altid gjort, når krig og kriser ramte.
Der vil blive lagt flere historier på, så længe den nuværende epidemi varer.
I forbindelse med Covid-19 pandemien er der flere, der drager sammenligninger til den spanske syge, som var en verdensomspændende influenzapandemi, der brød ud i slutningen af 1.verdenskrig.
Den spanske syge var en influenzapandemi, der brød ud før afslutningen af 1.verdenskrig og dræbte millioner af mennesker. Danmark slap relativt billigt, men det var nu slemt nok. Mellem 15 og 18.000...
På Bispebjerg Hospital blev en af de medicinske afdelinger omdannet til specialafdeling for influenza. Det gik hårdt ud over sygeplejerskerne, og over halvdelen af dem blev syge.
En ung sygeplejeelev oplevede den spanske syge på Give Sygehus 1918
Et af de store temaer under Covid-19 pandemien er værnemidler til brug for sundhedspersonalet og for befolkningen i al almindelighed. Aldrig før er der blevet hamstret ansigtsmasker og håndsprit. Det...
Polio, også kaldt børnelammelse, er en virussygdom, der kan føre til lammelser af ekstremiteter og åndedrætsmusklerne. Før i tiden var polio almindeligt i efterårsmånederne, og to gange optrådte poliosygdommen som store epidemier. Det skete i Haderslev og Vejle i 1934 og i 1952-53 i hele landet, men mest alvorligt i København.
I 1934 ramte en polioepidemi Haderslev, hvor alle skoler blev lukket og omdannet til nødhospitaler.
I 1952 ramte den største polioepidemi Danmark, hvor særligt København var hårdt udsat. Polioen angreb mest børn og unge...
Den store polioepidemi kom i to bølger. I 1952 blev københavnsområdet hårdt ramt, og året efter kom til turen til...
Under 1.verdenskrig forholdt Danmark sig neutralt, og danske sygeplejersker rejste ud for at arbejde i begge af de krigsførende lejre. De fleste rejste ud med danske hjælpeambulancer, der blev sendt ud af ”Dansk Hjælpe-Ambulance-Komité”. Det var et privat foretagende, for officielt kunne det neutrale Danmark ikke sende nødhjælp. En ambulance skal ikke forstås som vore dages ambulancekøretøj. En ambulance bestod her af et hold læger og sygeplejersker, der rejste ud for at arbejde på eksisterende lazaretter eller for at oprette nye lazaretter. Komitéen sympatiserede med de allierede, det vil sige Frankrig, Rusland og Storbritannien.
Da 1. verdenskrig brød ud, arbejdede danske Valborg Hjorth på dr. Depage’s klinik i Bruxelles, som foretrak at ansætte...
Ingeborg Rasmussen var sygeplejerske på et hospital i Chicago, da 1.verdenskrig brød ud. Hun blev grebet af den...
Under 1.verdenskrig oprettede Danmark to lejre for syge krigsfanger, Horserød- og Haldlejren
Under den tyske besættelse af Danmark kom stort set alle sygeplejersker i berøring med modstandsbevægelsen under en eller anden form. Nogen var aktive, andre blev bare involveret, fordi sygehusene var flittige til at gemme modstandsfolk, og andre mærkede besættelsens ubehageligheder på andre måder.
Eli Magnussen deltog i modstandsbevægelsen, hvor hun stod i radiokontakt med englænderne. Det blev opdaget af den tyske...
Under de voldsomme uroligheder under Folkestrejken i 1944 kom de københavnske hospitaler på overarbejde med at tage...
En operationssygeplejerske på Rønne Sygehus fortæller om bombardementet, der også ramte Rønne Sygehus med en...