Storken på taget af fødeafdelingen på Odense Sygehus

I museets arkiv er der et billede af en stork, der bliver budt velkommen af tre jordemødre på Odense Banegård. Den vedhæftede forklaring var ikke specielt fyldestgørende, men nu har Odense Zoo bidraget til opklaringen af den gribende historie.

Modtagelsen på Odense Banegård. Den nye hunstork i armene på inspektør Herold Nielsen, der her bærer storken med en baby i en ble i næbbet. Jordemødre fra Odense Sygehus tager imod.
Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum reg.nr. 920614F001

I 1988 havde Odense Zoo et storkepar med en unge. Desværre blev hunstorken stjålet sammen med et par fede gæs. Storkefar savnede selvfølgelig sin kone og kastede i stedet sin kærlighed på den store unge, som han kurtiserede på særdeles nærgående vis.

Ungen begyndte derfor at tage sig daglige flyveture for at slippe lidt for far. Af en eller anden grund havde den fattet forkærlighed for det nærliggende Odense Sygehus, hvor den gentagne gange satte sig på taget af fødeafdelingen. I TV-avisen måtte afdelingens overlæge forsikre, at der ikke var nogen sammenhæng mellem det stigende antal fødsler og de regelmæssige storkebesøg på fødeafdelingen.

Hanstorken trængte til en ny mage, og de kunne få en fra Københavns Zoo. DSB betalte for transporten på 1. klasse til både storken og inspektøren for Odense Zoo, Herold Nielsen. På banegården i Odense var der festlig modtagelse af TV og sygehusets jordemødre, der stillede med ble og baby.

Den gamle han var i starten ikke begejstret for sin nye mage. De to voksne fugle havde fået stækket vingerne, så de var tvunget til at blive sammen, mens ungen blev ved med at flyve ud på sine byture – måske for at blive fri for de to stridbare voksne storke. Men med tiden blev storkefar alligevel glad for sin nye kone, og historien endte i fryd og gammen, og den store unge kunne blive ved med at besøge fødeafdelingen.

Illustration af storkeungen på taget af fødeafdelingen på Odense Sygehus. Fra: Et liv med dyr: små fortællinger af Herold Nielsen
Caption 
Illustration af storkeungen på taget af fødeafdelingen på Odense Sygehus. Fra: Et liv med dyr: små fortællinger af Herold Nielsen

TAK

Tak til Odense Zoo for historien bag billedet, hvor en erfaren dyrepasser husker det hele og havde et kapitel i en bog om det: Et liv med dyr: små fortællinger af Herold Nielsen (f. 1920). Tommeliden 1993.