Sundhedsplejersken og præmiebørnene
Ellen Elisabeth Løwert var en af de første sygeplejersker i Kolding. Hun har efterladt sig et enestående album med billeder fra sin arbejdsdag.
Ellen Elisabeth Løwert var en af de første sygeplejersker i Kolding. Hun har efterladt sig et enestående album med billeder fra sin arbejdsdag.
I december 2012 blev der afleveret en pakke til Lokalhistorisk Samling i Rødovre. Pakken indeholdt et fotoalbum uden afsender og uden nærmere forklaring.
Ved at bladre i albummet kunne det konstateres, at der figurerede en sundhedsplejerske på mange af billederne. På et visitkort klæbet op på første side stod ”Exam. statsaut. Sundhedsplejerske Ellen Elisabeth Løwert, Telefon 2273, Telefontid Kl. 8-8.30, Kolding".
Sygeplejehistorisk Museum blev herefter kontaktet, og vi sagde ja tak til at modtage det gamle fotoalbum.
Hvem var Ellen Elisabeth Løwert? I albummet præsenterer hun sig selv og sine opgaver som sundhedsplejerske. På første side ønsker hun ”Velkommen” under et foto, hvor hun står i haven foran en rummelig murermestervilla. Magnolietræet blomstrer, så det er forår. Der er også en ældre herre på billedet, hendes far.
På de næste sider bliver hjemmet vist fra forskellige vinkler, og under overskriften ”Et kik ind til Ellen” har et blankpoleret skrivebord fået sit helt eget foto. Det er ved dette bord Ellen Løwerts arbejdsdag begynder med telefontid fra kl. 8.
På de efterfølgende sider ses Ellen Løwert i hvid uniform og mørk damehat. Sygeplejerskeemblemet pryder midt på halskraven. Hun er på hjemmebesøg hos en ung mor, der lige har født. Hun står med en sut til en flaske og demonstrerer brugen.
Så lægges barnet i sin tremmeseng. I et andet hjem vejes det lidt større barn på bismervægten. Hos en tredje mor måles et tvillingepar. De er blevet så store, at de kan stå selv. Under deres foto står ” Tvillingerne vokser, vejede 1000 gr ved Fødselen.” ”Præmiebørn.”
Det var ellers på en dyster baggrund, at Kolding Byråd som en af de første kommuner i landet ansatte en sundhedsplejerske 1. januar 1938. Loven af 31.3.1937 om "Bekæmpelse af sygelighed og dødelighed i de første leveår" gjorde det muligt at få statsstøtte til ansættelsen.
Dødeligheden blandt spædbørn var da i Kolding var på 6,2%. Mod syd i Christiansfeld lægekreds var den næsten 5 gange så høj med en trist landsrekord på 28,6%.
Ingeborg Lunden blev byens første sundhedsplejerske. Hun startede 1. januar 1938. Kort efter sin tiltræden blev hun tilbudt at tage den helt nye uddannelse for sundhedsplejersker ved Århus Universitet. I hendes fravær blev Ellen Løwert ansat som vikar.
Børnene blev målt og vejet ved hvert besøg. Vægtøgningen fra gang til gang var en vigtig indikator for barnets sundhedstilstand. Barnet blev iagttaget om det trivedes, og mødrene instrueret i vigtigheden af at efterleve datidens hygiejniske og pædagogiske principper: de tre R’er - Ro, Renlighed og Regelmæssighed.
I de følgende år faldt børnedødeligheden. I Jydske Tidende fra den 9. maj 1942 kunne man læse, at statistisk set havde sundhedsplejersken reddet 10 børns liv årligt i de 3 år, hun havde været ansat. ”Det er Tal, der vejer godt til, naar der skal træffes en Afgørelse om, hvorvidt der skal ansættes endnu en Sundhedsplejerske”.
Ellen Løwert blev fastansat i 1943, og de to sundhedsplejersker delte nu byen mellem sig. Ellen Løwert blev sydbyens sundhedsplejerske, Ingeborg Lunden nordbyens.
Læs artikel om de to sundhedsplejersker i Kolding
Jydske Tidende 1. februar 1945. Fødsels-Antallet i Kolding fordoblet paa 7 Aar
Album fra Ellen Elisabeth Løwert
Tidsskrift for Sygepleje, nr. 41 1937
Fotos og materiale vedrørende Ellen Elisabeth Løwert, Kolding Stadsarkiv L344A8443
Jydske Tidende 9. maj 19421. februar 1945
Henriette Buus: Sundhedsplejerskeinstitutionens dannelse, 2001.