Nyt historisk glimt: Sygeplejerskernes Hus

Sygeplejerskernes Hus i Fensmarksgade i København er netop blevet facaderenoveret, og de ca. 1.100 vinduer er blevet skiftet ud. Men hvad er Sygeplejerskernes Hus egentlig for en størrelse?

Oprettet: 23.04.2019
Tegning af Sygeplejerskernes Hus fra 1924

Sygeplejerskernes Hus, der ligger på hjørnet af Tagensvej og Fensmarksgade skråt overfor Rigshospitalet, blev indviet i 1932. Da havde det været undervejs i 13 år, for det havde været en kamp at skrabe penge sammen til det kæmpestore projekt. 

Formålet med det spektakulære byggeri var at skabe gode hjem til de sygeplejersker, der gik på pension. Efter et langt arbejdsliv med pligt til at bo på hospitalet og med en ussel pension havde mange af dem ikke et sted at flytte hen. Boligmarkedet efter 1. verdenskrig gav dem ikke mange chancer for at finde noget, de havde råd til at bo i. 

Dansk Sygeplejeråd gik derfor med stor energi i gang med at lægge planer og samle penge ind. Målet var et kollektivhus i lighed med andre, der skød op i København. Det var ejendomme med små lejligheder og en fælles faciliteter som spisesal/restaurant, vaskeri, badeanstalt mm. De fremtidige beboere kunne så indbetale deres andel for at sikre sig en bolig. 

I dag er huset ejet af PKA og bestyres af PKA's ejendomsselskab, DEAS, der også står for renovering og vedligeholdelse. Ejendommen er dømt bevaringsværdig i klasse 2, så der stilles store krav, hver gang der skal gøres noget udvendigt. Den seneste udskiftning af samtlige ca. 1.100 vinduer er blevet meget vellykket, og som en ekstra bonus er der sat lydisolerende glas i vinduerne ud mod den meget trafikerede Tagensvej. 

Læs mere om husets historie