Nyt til museet: En hidtil ukendt dagbog om de hvide busser i 1945

Indimellem dukker der gamle dokumenter og genstande op, der dækker nogle huller i historien. Forleden kom der en dagbog, der fortæller om de kaotiske dage i april-maj 1945, hvor hun deltog i redningsaktionen med de hvide busser.

Oprettet: 16.05.2020
En kolonne med svenske hvide busser ud for Blegdamshospitalet i København maj 1945
Dansk Sygeplejehistorisk Museumreg.nr. 940126f014

En sygeplejerske, Ellen Margrethe Rasmussen, gik i foråret 1945 på sundhedsplejerskelinjen på Kursus for Sundhedsplejersker og ledende og undervisende Sygeplejersker i Aarhus, det, der senere kom til at hedde Danmarks Sygeplejerskehøjskole.

Den 10. april blev skolens kursister opfordret til at tage til den tyske grænse og hjælpe med det dansk-svenske arbejde med at hente fanger hjem fra de tyske koncentrationslejre. 28 af sygeplejerskerne på skolen tog af sted, og Ellen Margrethe skrev dagbog om sine oplevelser.

Hun arbejdede på de to karantænestationer i Padborg og Kruså, hun var med en af de hvide busser i Tyskland for at hente frigivne fanger hjem, og hun var med på transporter fra grænsen til Frihavnen i København, hvorfra fangerne blev sejlet til det neutrale Sverige.

På sygeplejemuseet har vi nogle breve og en del fotografier, men dagbogen føjer en væsentlig brik til det samlede billede af den utrolige indsats, sygeplejersker, læger, beredskabsfolk og mange andre ydede i den sidste måned op til befrielsen den 4. maj 1945.

Læs hele dagbogen her

Læs mere om de hvide busser