Sygeplejemuseets julekalender

Følg med i museets julekalender, der viser gamle billeder af jul på hospitalet og bringer gamle julehistorier om jul på hospitalet og i hjemmesygeplejen.

Oprettet: 30.11.2019

JuletræJul på hospitalet har altid været noget helt særligt. Man sendte så mange patienter hjem, som det var forsvarligt, og kun de allerdårligste blev liggende julen over. For at give dem en så hjemlig jul som muligt, lagde personalet sig i selen og pyntede op, lavede julegaver, og køkkenet serverede de traditionelle juleretter.

Juleaftens eftermiddag kom overlægen med frue på besøg og hilste på alle patienterne, og der var juletræer og levende lys på gange og på stuerne. 

Det er der bevaret utallige billeder af, både de ivrige juleforberedelser, der naturligvis foregik i sygeplejerskernes og elevernes fritid, og af de færdige resultater. På nogle sygehuse gik der sport i at have den flottest pyntede afdeling. På Kongevejshospitalet i Sønderborg lå afdelingssygeplejerskerne altid i krig med hinanden, så der blev der pyntet løs, hvorefter alle gik rundt og beundrede hver enkelt afdeling og udtrykte sin beundring hvert sted, så ingen kunne føle sig trådt over tæerne. 

Nyd billederne og de gamle historier om jul, der er hentet fra Tidsskrift for Sygepleje og fra gamle erindringer. 

Julekalender