Dansk Sygeplejeråds emblem fra 1899
Dansk Sygeplejeråds emblem har stort set ikke ændret sig siden 1899. Det er fortsat et stærkt symbol på dansk sygepleje og et af sundhedsvæsenets stærkeste brands.
Dansk Sygeplejeråds emblem har stort set ikke ændret sig siden 1899. Det er fortsat et stærkt symbol på dansk sygepleje og et af sundhedsvæsenets stærkeste brands.
Stifterne af Dansk Sygeplejeråd var fra starten klar over, at der skulle findes et ydre tegn, som dels kunne fungere som samlende symbol for sygeplejerskerne selv, dels overfor omverdenen kunne signalere, at her var en sygeplejerske, med alt hvad det indebar. Nemlig en sygeplejerske, der havde gennemført tre års uddannelse i faget på tilfredsstillende måde, og at hun derfor var fundet værdig til optagelse i Dansk Sygeplejeråd.
Da Dansk Sygeplejeråd blev stiftet i 1899, var det almindeligt, at private sygeplejebureauer sendte ufaglærte kvinder ud til sygepleje i private hjem. Det var derfor magtpåliggende for Dansk Sygeplejeråd at signalere, at man udelukkende havde fuldt uddannede sygeplejersker som medlemmer.
Det første udkast til et emblem blev fremlagt ved den stiftende generalforsamling i oktober 1899. Det har ikke været muligt at opspore en beskrivelse af dette udkast, men vi ved, at det på det efterfølgende bestyrelsesmøde blev besluttet at ændre emblemet, så det fik de danske nationalfarver.
Det er dette emblem, der kun er ændret en anelse i tidens løb, og som danske sygeplejersker den dag i dag får overrakt ved indmeldelse i Dansk Sygeplejeråd.
Emblemet er en broche med et gyldent firkløver på rød emaljebund. Emblemet blev fra starten og bliver fortsat fremstillet af hofjuveler Hertz i København. Det menes, at det var sølvsmed K. Fiöss hos Hertz, der tegnede emblemet.
Emblemet er strengt personligt og må ikke lånes ud, og det skal leveres tilbage ved udmeldelse eller død. Emblemerne er graveret med medlemsnummer.
Emblemets udformning har været stort set uændret siden 1899. Det er blevet lidt større og firkløveret skifter lidt udseende i tidens løb. Bogstaverne ændres en anelse, men de største variationer ses i den røde emaljebund, der med hver variant skifter markering. Nedenfor ses et udpluk af emblemets design gennem mere end 100 år.