Dansk Sygeplejeråds emblem fra 1899

Dansk Sygeplejeråds emblem har stort set ikke ændret sig siden 1899. Det er fortsat et stærkt symbol på dansk sygepleje og et af sundhedsvæsenets stærkeste brands.

Det nuværende emblem for Dansk Sygeplejeråd
Dansk Sygeplejeråd

Stifterne af Dansk Sygeplejeråd var fra starten klar over, at der skulle findes et ydre tegn, som dels kunne fungere som samlende symbol for sygeplejerskerne selv, dels overfor omverdenen kunne signalere, at her var en sygeplejerske, med alt hvad det indebar. Nemlig en sygeplejerske, der havde gennemført tre års uddannelse i faget på tilfredsstillende måde, og at hun derfor var fundet værdig til optagelse i Dansk Sygeplejeråd.

Dansk Sygeplejeråds første logo fra 1899
​Det første logo, der blev tegnet få uger efter stiftelsen af Dansk Sygeplejeråd i 1899.

Dansk Sygeplejeråds logo fra 1913
Dansk Sygeplejeråds logo, som det blev brugt på Tidsskrift for Sygepleje - her fra 1913.

 

Dansk Sygeplejeråds logo 1976 til 2010
Dansk Sygeplejeråds logo 1976 til 2010

Dansk Sygeplejeråds logo i dag
Dansk Sygeplejeråds logo i dag.

Da Dansk Sygeplejeråd blev stiftet i 1899, var det almindeligt, at private sygeplejebureauer sendte ufaglærte kvinder ud til sygepleje i private hjem. Det var derfor magtpåliggende for Dansk Sygeplejeråd at signalere, at man udelukkende havde fuldt uddannede sygeplejersker som medlemmer.

Det første udkast til et emblem blev fremlagt ved den stiftende generalforsamling i oktober 1899. Det har ikke været muligt at opspore en beskrivelse af dette udkast, men vi ved, at det på det efterfølgende bestyrelsesmøde blev besluttet at ændre emblemet, så det fik de danske nationalfarver.

Det er dette emblem, der kun er ændret en anelse i tidens løb, og som danske sygeplejersker den dag i dag får overrakt ved indmeldelse i Dansk Sygeplejeråd.

Emblemet er en broche med et gyldent firkløver på rød emaljebund. Emblemet blev fra starten og bliver fortsat fremstillet af hofjuveler Hertz i København. Det menes, at det var sølvsmed K. Fiöss hos Hertz, der tegnede emblemet.

Emblemet er strengt personligt og må ikke lånes ud, og det skal leveres tilbage ved udmeldelse eller død. Emblemerne er graveret med medlemsnummer.

Emblemets udformning gennem tiden

Emblemets udformning har været stort set uændret siden 1899. Det er blevet lidt større og firkløveret skifter lidt udseende i tidens løb. Bogstaverne ændres en anelse, men de største variationer ses i den røde emaljebund, der med hver variant skifter markering. Nedenfor ses et udpluk af emblemets design gennem mere end 100 år.

​Et af de allerførste: Emblem nr. 12, der tilhørte Jørgine Møller på Københavns Kommunehospital
​Et af de allerførste: Emblem nr. 12, der tilhørte Jørgine Møller på Københavns Kommunehospital (DSR's årsberetning for 1899). Den røde emalje er her fint nopret. Det måler 29 mm i diameter.
Dansk Sygeplejehistorisk Museum

​Emblem nr. 1033, der tilhørte Kirstine Hansen, der fik det i begyndelsen af 1910
​Emblem nr. 1033, der tilhørte Kirstine Hansen, der fik det i begyndelsen af 1910. Proportionerne er lidt anderledes end på det første, og den røde emalje har fået koncentriske markeringer. Emblemet måler 29 mm i diameter.
Dansk Sygeplejeråd

Emblem fra 1938.
Emblem fra 1938. Her er kløverstilken mere buet, og den røde emalje har fået et hamret præg. Emblemet måler 29 mm i diameter.
Dansk Sygeplejeråd

Emblem fra 1978
​DSR-nål fra 1978. Stilken er stadig buet og kløverbladene mere fyldige. Diameter 3,1 cm. Den røde emalje har nu en anden markering end tidligere.
Dansk Sygeplejeråd

Det nuværende emblem for Dansk Sygeplejeråd
Caption 
Det nuværende emblem er 3,3 mm i diameter. Kløverbladene er nu blevet lidt mere svungne, og den røde emalje har fået en struktur , der giver mindelser om det oprindelige, allerførste emblem.
Attribution 
Dansk Sygeplejeråd