Charlotte Dong McIntyre

Florence Nightingalemedaljen i 2011

 Charlotte Dong McIntyre, modtager af Florence Nightingalemedaljen 2011
Charlotte Dong McIntyre, modtager af Florence Nightingalemedaljen 2011
Foto: Dansk Sygeplejeråd

Charlotte Dong McIntyre, født 1957, arbejdede i 2011 som ledende afdelingssygeplejerske på Ærø Hospital under Odense Universitetshospital.

Charlotte Dong McIntyre gik ind til sygeplejerskeuddannelsen med det formål at yde nødhjælpsarbejde i verdens brændpunkter. Som forberedelse videreuddannede hun sig til anæstesisygeplejerske og arbejdede i nogle år med akutsygepleje, i traumecentre og intensivafdelinger.

Hun har adskillige gange været udsendt til verdens brændpunkter som operationssygeplejerske for Røde Kors – blandt andet til Tchad, Eritrea, Kenya, Tjetjenien og Sudan.

I Tjetjenien overlevede Charlotte Dong McIntyre et voldsomt attentat på Røde Kors’ medarbejdere, hvor seks af hendes kollegaer blev dræbt. En dansk avis kaldte begivenheden for den værste katstrofei Røde Kors' historie. Lokalbefolkningens respekt for Charlotte Dong McIntyre kom til udtryk, da hun efter 1½ år modtog sin bagage i urørt stand. Befolkningen havde holdt hospitalet rent og ved lige i håbet om, at nødhjælsparbejderne ville komme tilbage.

 I 1997 rejste Charlotte Dong McIntyre til Lokichokio (Kenya) som operationssygeplejerske i seks måneder. her arbejdede hun under vanskelige vilkår med luftangreb og oversvømmelser, og sygeplejeopgaverne spændte fra behandling af skudsår til slangebid. Felthospitalet var normeret til 400 patienter, men som regel var der mange flere.

Efter en periode med sygepleje i Danmark rejste Charlotte Dong McIntyre til Sydsudan i 2005. Her uddannede hun 30 unge mandlige sundhedsarbejdere, som fik ni måneders træning med Charlotte Dong McIntyre som ansvarlig for den teoretiske og praktiske uddannelse. En stor del af Charlotte Dong McIntyre's engagement har handlet om hjælp til selvhjælp blandt lokalbefolkningen.

Charlotte Dong McIntyre fik medaljen for sin enestående kulturforståelse i de lande, hvor hun har arbejdet. Og for sit store mod med at arbejde på farefyldte missioner.