Lisbeth Kristensen

Florence Nightingalemedaljen 1999

Lisbeth Kristensen, modtager af Florence Nightingalemedaljne 1999
Lisbeth Kristensen, modtager af Florence Nightingalemedaljne 1999
Foto: Dansk Sygeplejeråd
Lisbeth Kristensen er uddannet sygeplejerske i 1972 og videreuddannet som sundhedsplejerske i 1977. Hun blev udsendt for Røde Kors første gang i 1979 til Thailand, hvor arbejdet centrerede sig om cambodianske flygtninge. Herefter fulgte udsendelse til Tanzania, Pakistan, Afghanistan, Jordan og Irak. Under flere af udsendelserne drejede arbejdet sig om krigskirurgi og arbejdet med flygtninge.

Fra 1991 til 1997 blev Cambodia stedet, hvor Lisbeth Kristensen lagde sine kræfter. I første omgang arbejdede hun med cambodianske flygtninge, senere medvirkede hun til at sende et lille dansk felthospital til en afsides beliggende cambodiansk region. Med økonomisk bistand fra Danida var Lisbeth Kristensen med til at få en klinik og et mobilt team til at fungere.

I samarbejde med Randi Jensen var hun med til at opbygge børnehospitalet i Phnom Penh, hvor børnene i dag kan få gratis behandling. Mange af børnene led af eftervirkninger af nervegas, der var blevet brugt under krigen.

Lisbeth Kristensen og Randi Jensen var begge med til at koordinere opbygningen af hospitalet. Deres indsats med at skrive manualer og træne lokale sygeplejersker og læger betød, at hospitalet blev selvkørende og baseret på lokale kræfter.

Lisbeth Kristensen modtog Florence Nightingalemedaljen for sit mangeårige engagement i Røde Kors’ humanitære arbejde i katastrofeområder.

Artikel om overrækkelsen

Hæder til to danske ildsjæle 

Kilde
Jan René Westh. Danske modtagere af Florence Nightingale-medaljen 1920 - 2009- Ordenshistorisk Tidsskrift. Dec. 2009, nr. 35