Sygeplejeslaget

Indtil 1970erne havde sygeplejerskerne uldslag som "udgangsuniform". De var praktiske, når man skulle fra den ene bygning til den anden ude på sygehusets terræn.

Indvielse af sygeplejeskolen i Næstved i 1960. Sygeplejeeleverne planter et træ.
Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Gentofte Amtssygehus var det første sygehus, der i 1938 indførte et rødt slag som en obligatorisk del af sygeplejeelevernes uniform. Faktisk var det amtssygehusets elevforening, der besluttede at indføre slaget "i stedet for de rædsler af uensartede golftrøjer, sjaler, sjælevarmere o.l., som vi før har skæmmet vore pæne uniform med på terrænet" (1).  Dansk Sygeplejehistorisk Museum har mange slag, hvoraf det ældste er fra 1939 og det yngste fra 1980. Det ser ud til, at de forsvandt i løbet af 1970erne.

Oversygeplejerske Helga M. Hansen på Odense Amts og Bys Sygehus skrev i 1958 i Tidsskrift for Sygepleje:

"Jeg vil gerne lægge et godt ord ind for anskaffelse af kappe eller slag til uniformen, som man allerede bruger det på nogle af landets sygehuse, men vist ikke ret mange.

I dag anvender sygeplejerskepersonalet til udendørs brug oftest strikkede trøjer i forskellige faconer og kulører, eller også tager man slet ingen ting over sig - hvilket nok kan kaldes noget letsindigt, når det er koldt. Det er rart at have en ulden kappe; den er varm og praktisk, bekvem at tage på, og det gør et tiltalende indtryk, at man også udendørs er ensartet påklædt, når det drejer sig om en uniform. Man må jo heller ikke glemme, at både sygeplejersker og elever er med til at vise sygehusets ansigt udadtil, og i betragtning heraf ville det kun være en gevinst, om den strikkede trøje blev ombyttet med et rødt slag eller - om man foretrækker det - en mørkeblå kappe med rødt uldent foer i lighed med den, vore engelske kolleger hyller sig i.

Sygeplejeslaget på Holbæk Sygeplejeskole
Tegning af en sygeplejeelev på Holbæk Amts Sygeplejeskole i begyndelsen af 1960erne. Det stammer fra en informationspjece om sygeplejerskeuddannelsen.
Var det mon ikke en opgave for elevforeningen at undersøge muligheden for at få en kappe til uniformen? Og kunne vi ikke her i vort blad få lidt at høre om, hvordan man bærer sig ad på de sygehuse, hvor kappen allerede er en realitet?" (2).

Læs hele artiklen Uniformsetikette fra 1958

Holbæk Amts Sygeplejeskole havde en informationspjece til nye sygeplejeelver, hvor sygeplejeelevernes sygeplejeelevernes uniform er beskrevet:

"Udgiften til undervisningsmateriel omfatter også en fiks "udgangskappe" i skolens farver: ultramarinblå og rød. Uniformen er gratis og består af lyseblå kjole og hvidt forklæde. hvid kappe og hvid krave med lyseblå sløjfe. På uniformen bæres skolens emblem, hvis motiv er Karlsvognen og Nordstjernen - det faste punkt i tilværelsen, der lyser i mørket.  

Udgangskappen er blå udvendig og har rødt for. Emblemet, der også bæres som mærke på denne, har ultramarin bund og motiver i guld."  

Billedteksten siger: Sygeplejeelev fra Holbæk Amts Sygeplejeskole i sin fikse udgangsuniform.

Slagene var typisk af blåt uld med rødt eller ternet for i uldflannel. Men der er varianter. For eksempel var slaget på Gentofte Sygehus rødt med ternet for. Under 2. verdenskrig var det umuligt at skaffe stof til slagene, så eleverne skulle selv komme med for eksempel en brugt jakke, der så blev syet om.

Slagene var praktiske på de gamle hospitaler, der var bygget efter pavillonsystemet. Det betød, at man skulle udendørs for at komme fra den ene afdeling til en anden, så slaget var det officielle overtøj på sygehusets terræn.

Sygeplejeslag fra Frederiksborg Amts Sygeplejeskole
​Sygeplejeslag fra Frederiksborg Amts Sygeplejeskole 1975. Slaget adskiller sig fra andre ved at have to røde bånd, beregnet til at krydses over brystet og knappes i ryggen.

Sygeplejeslag Københavns Kommunehospital
​Sygeplejeslag fra Københavns Kommunehospital. Slaget lukkes med tværgående tamp med knapper.

På nogle skoler fik eleverne slaget til låns, andre steder skulle de købe det. I 1975 kostede et slag på Frederiksborg Amts Sygeplejeskole 150.- kr. Beløbet kunne afdrages med 20.- kr. om måneden.

Brev fra Frederiksborg Amts Sygeplejeskole om slaget
Caption 
Brev fra Frederiksborg Amts Sygeplejeskole om slaget

En sygeplejerske, der er uddannet på Aarhus Kommunehospital i 1980erne, efter at slaget blev afskaffet, har fortalt, at de gamle slag var så eftertragtede blandt sygeplejeeleverne, at de tog de slag, der ofte hang i afdelingerne.

En deputation af sygeplejelever diskuterer med Kirsten Stallknecht, formand for Dansk Sygeplejeråd, 1972
Caption 
En deputation af sygeplejelever diskuterer med Kirsten Stallknecht, formand for Dansk Sygeplejeråd, 1972
Attribution 
Fra: Firkløveret og ildsjælene af Nete Balslev Wingender. Dansk Sygeplejeråd 1999.

Slagene blev brugt helt op til midten/slutningen af 1970erne. På billedet ses en deputation af sygeplejelever, der i 1972 diskuterer med Kirsten Stallknecht,  formand for Dansk Sygeplejeråd.  Kombinationen af uniform, slag og partisantørklæder er typisk for en tid, hvor traditionerne var i opbrud.

Kilder

1. Røde Uniformslag - og revu i Gentofte. Tidsskrift for Sygepleje nr. 12 1938 s. 241-242

2. Helga M. Hansen. Uniformsetikette. Tidsskrift for Sygepleje nr. 18 1958 side 376-378

3. Materiale og registrant på Dansk Sygeplejehistorisk Museum