Fru Neergaard kommer hjem fra Jutlandia

I 2. afsnit af Sygeplejeskolens sæson 2 kommer fru Neergaard, Nina, hjem til Fredenslund Sygehus efter at have gjort tjeneste på Jutlandia.

Tre helikoptere fra den amerikanske flåde parkeret på det nye helikopterdæk
Dansk Sygeplejehistorisk Museum reg.nr. 000118f012_side_18b

Nina, fru Neergaard fik i sæson 1 meddelelse fra Røde Kors om, at hun havde fået stilling på Jutlandia samme dag, som hendes mand, overlæge Neergaard fik afslag på sin ansøgning som ledende overlæge på hospitalsskibet.

Her i sæson 2 kommer hun så hjem i fuld vinteruniform og med de fortjenstmedaljer, der blev tildelt alle danskere, der havde gjort tjeneste på et af Jutlandias tre togter. Det var svært at genskabe uniformen ud fra de fotografier, der er på museet, for de er alle i sort-hvid. På de fleste billeder bærer sygeplejersker og læger sommeruniform, som var lys khaki. 

De fleste af de distinktioner, Nina bærer, er originale Jutlandiadistinktioner, som blev udlånt fra museet. Det eneste, vi ikke kunne genskabe 100% var de egeblade, sundhedspersonellet bar på deres revers. De skulle levereres tilbage og blev klippet i stykker. I stedet lykkedes det kostumeafdelingen at finde nogle, der minder om de rigtige. De to fortjenstmedaljer blev givet af henholdsvis FN og Korea som en anerkendelse af hospitalsskibets og personalets store indsats. På et senere tidspunkt fik de af Frederik 9. endnu en fortjenstmedalje, en særlig Jutlandia-medalje.

Tidsmæssigt passer Ninas hjemkomst med, at hun har været med på Jutlandias tredje og sidste togt. På de to første togter lå skibet i Pusan, langt fra fronten, men på det tredje togt blev det dirigeret tæt på fronten. På det tidspunkt var der blevet installeret helikopterdæk, så at de sårede kunne flyves direkte fra fronten og ud til skibet. Det lagde et voldsomt pres på hospitalets senge og personale, der ofte arbejdede i døgndrift med de mange og ofte uhyggeligt hårdt sårede. Det var ubestridt Jutlandias værste togt. 

Læs mere om Jutlandia og se billeder af hverdagen på hospitalsskibet