Miniudstilling om Valborg Hjorth og de danske sygeplejersker i 1. Verdenskrig.

Den nyeste mini-udstilling på Dansk Sygeplejehistorisk Museum fortæller historien om de mange danske sygeplejersker, der rejste til forskellige steder i Europa for at gøre tjeneste under 1. verdenskrig.

Valborg Hjorth ses øverst til højre sammen andre danske sygeplejersker, som gjorde tjeneste på krigslazarettet i Sankt Petersborg under 1. Verdenskrig.

De fleste  danske sygeplejersker rejste ud med danske hjælpeambulancer, der blev sendt ud af ”Dansk Hjælpe-Ambulance-Komité”. Det var et privat foretagende, for officielt kunne det neutrale Danmark ikke sende nødhjælp. En ambulance skal ikke forstås som vore dages ambulancekøretøj. En ambulance bestod her af et hold læger og sygeplejersker, der rejste ud for at arbejde på eksisterende lazaretter eller for at oprette nye lazaretter.

En af de danske krigssygeplejersker var Valborg Hjorth. Denne bemærkelsesværdige kvinde oplevede krig på Balkan i 1912 til 1913, hvor hun arbejdede for belgisk Røde Kors på et lazaret i Konstantinopel (nu Istanbul). I 1. Verdenskrig gjorde hun tjeneste på både Øst- og Vestfronten samt i krigsfangelejrene i Danmark. Mens hun gjorde tjeneste på lazaretterne, blev hun øjenvidne til krigens grusomhed, og det beskrev hun bl.a. i breve hjem til sin familie.

Valborg Hjorth fortæller i sine erindringer om feltlazarettet i La Panne:
I april måned gik det rigtig løs. Vi stod på operationsstuen dag og nat uden megen tid til at sove eller spise. Man hørte ustandselig ambulancernes langtrukne tøf udenfor. Gangen var til stadighed fyldt med sårede på bårerne - nogle døende, andre sejlende i blod, stønnende og råbende på vand og morfin. Inde på operationsstuen var der fuldt overalt på alle borde og stole, portørerne løb rundt bærende på arme og ben, der efterhånden blev amputeret. Hvor synes man, at krig er meningsløs og forfærdelig.

Da hun efter krigen bosatte sig på hendes barndoms ø, Bornholm, samlede hun brevene og sine erindringer i et manuskript, som opbevares på Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Måske har Valborg Hjorth haft en drøm om at udgive det, men fik det aldrig gjort.

Manuskript er nu blevet bearbejdet af Jacob Seerup, som i 2022 udgav bogen om ”Valborg Hjorth – Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten”. Den spændende bog, som også indeholder mange billeder fra hendes rejser rundt i det krigshærgede Europa, kan købes på museet.  Museet forhandler også flere andre bøger om danske sygeplejerskers indsats i 1. Verdenskrig og andre af verdenshistoriens brændpunkter.