Pop-up udstilling: Når vi bliver gamle

Udstillingen inviterer gæsterne til en samtale om alderdom. Hvilke forestillinger gør vi os om alderdommen og hvordan skal den være? På Sygeplejemuseet præsenterer forskerne bag EU projektet InnovateDignity i februar og marts 2023 forskellige aspekter af værdighed i ældreplejen.

I medierne hører vi den voksende ældre del af befolkning beskrevet som en fremtidig omsorgskrise, og der tales om problemer med mangel på arbejdskraft i ældreplejen og dermed mangel på kvalitet og tilgængelighed både i hjemmeplejen og på plejehjem. Men selvom behovet for flere og bedre ressourcer i ældreplejen er kritisk, er det vigtigt at dette ikke blot bliver ”fremtidens problem”, og noget som samfundet skal regulere og normalisere sig ud af. Vi bliver nødt til at se omsorgskrisen som noget, der er meget tættere på hverdagen og på hjemmet. Vi bliver nødt til at sætte farten ned og omhyggeligt undersøge, hvad der egentlig betyder noget for os, Når Vi Bliver Gamle i et samfund og i en verden i udvikling.

I denne udstilling belyser vi levede erfaringer fra både plejere og ældre mennesker selv. Udstillingen udspringer af forskningsprojektet InnovateDignity som undersøger forskellige aspekter af værdighed i ældreplejen, både på plejehjem, i hjemmeplejen, på hospitaler, blandt ældre, plejere, familiemedlemmer og gennem digitale løsninger. Med udstillingen Når vi Bliver Gamle ønsker vi med fortællinger fra Danmark, Sverige, Norge, Grækenland, Østrig og Storbritannien at sætte fokus på, hvordan en værdig ældrepleje ser ud i dag, og hvordan den skal se ud i fremtiden.

Udstillingen kan opleves på Dansk Sygeplejehistorisk Museum fra den 3. februar til den 31. marts 2023

Der kan læses mere om det EU finansierede projekt her: https://innovatedignity.eu/