God ferie!

Hvis nogen skulle leve i den vildfarelse, at det ikke gør indtryk på en vejleder, hvordan de studerende klarer sig, vil jeg gerne trække vedkommende ud af denne.

Oprettet: 01.07.2015
Bente Martinsen

Puha. Det var så det. Inden for de sidste to uger har jeg været til eksamen 12 gange, og jeg bestod hver gang! Hvis nogen skulle leve i den vildfarelse, at det ikke gør indtryk på en vejleder, hvordan de studerende klarer sig, vil jeg gerne trække vedkommende ud af denne. Som vejleder oplever jeg mig som medansvarlig for opgaven, selvom jeg jo hverken kan telepatere til den studerende eller skrive med på opgaven, og jeg kan heller ikke sige mig fri for at være en lille smule spændt før alle mundtlige eksamener.

Ved eksamensbordet handler det om at få den studerende til at vise, hvad han eller hun kan og ikke at lede efter ’fejl’. Det er eksaminator og censor enige om. Når det er sagt, er det jo ikke givet, at vi er enige om præstationens niveau, når der voteres. Censors bedømmelse skal helst sikre, at den endelige karakter er ’retfærdig’, og at vejlederen hverken bliver ’forført’ eller har blinde pletter. De bedste censorer lærer man noget af at samarbejde med, lige som man kan lære noget af de bedste opgaver. Selv efter mange års vejledning bliver jeg begejstret over at se studerende løfte en måske rodet og ufærdig opgave til et niveau ingen af os troede muligt ved vejledningens start. Det er en kæmpe glæde. Ofte råder jeg studerende til at læse (gode) videnskabelige artikler for at fange tonen og aflure den akademiske skrivestil. Og det er en fornøjelse, når jeg kan se, at deres oplæg bliver bedre og bedre for hver gennemskrivning. For nogle er det en ganske stor udfordring at lære sig at skrive, mens det for færre er en leg, hvor ordene bare vælter ud på siderne.

Efter de mange eksamener følger nu nogle lidt mere rolige uger, hvor jeg dels skal have skrevet på de tre videnskabelige artikler, der er blevet forsømt den sidste måneds tid, hvor vejledninger og eksamensforberedelse har været i fokus. Jeg skal også deltage i en konference i Barcelona, som afholdes af European Academy of Nursing Science, hvor jeg har været medlem, siden jeg var ph.d.-studerende i 2005-2008.

En smuttur til Barcelona skulle også gerne give anledning til indkøb af sko. Jeg har ladet mig fortælle, at der er indrejseforbud i DK, hvis man ikke medbringer ny sko efter et besøg i Spanien, og den risiko vil jeg naturligvis ikke løbe, da jeg skal hjem på sommerferie. Jeg har efterhånden udviklet mig til en ferielæser, der primært læser romaner i ferierne.
Til daglig har jeg bunker af faglitteratur, der venter på at blive læst, så det bliver sjældent til mere end 15-20 minutters lystlæsning før sengetid.

Denne sommer har jeg derfor mindst fire bøger ’i kø’, som jeg glæder mig til at læse. Hvis du mangler inspiration til en rigtig page-turner i din ferie, kan jeg varmt anbefale Kim Leines selvbiografi ’Kalak’, der handler om hans tidlige ungdom som incestoffer og årene som stofbruger og sygeplejerske på Grønland. Leine er så barsk og præcis i sine beskrivelser.  Bare læs ham.