Et kig ind i skriveværkstedet - om skriveblokering og meget andet

Ligesom jeg så et behov for Genvej til opgaveskrivning, har jeg gennem årene fundet ud af, at der er et behov for en samlet vejledning eller drejebog til udarbejdelse af det gode CV. 

Oprettet: 01.04.2015
Anne Holm Nyland

​#nybog #skriveblokering #vejledninggørgodt

Så sidder jeg her selv - i saksen. Den saks der hedder skriveblokering. Jeg arbejder i min virksomhed KommuniCare og er gået i skriveværkstedet. De sidste to dage har jeg brugt flere timer på at komme videre med min nye Genvejsbog. Arbejdstitlen er Genvej til det gode CV.

Ligesom jeg så et behov for Genvej til opgaveskrivning, har jeg gennem årene fundet ud af, at der er et behov for en samlet vejledning eller drejebog til udarbejdelse af det gode CV. 

Når jeg vejleder kolleger og kunder i udformning af deres CV møder jeg ofte personer, der står helt på bar bund. Mange har et sparsomt CV, andre ved dårligt, hvad deres CV skal indeholde. Jeg har også siddet i flere ansættelsesudvalg, hvor jeg har været med til at vurdere ansøgere til sundhedsfaglige stillinger. Her har jeg oplevet, at det vedhæftede CV var mangelfuldt. 

Udover personlige data indeholder et CV ofte kronologisk, listede uddannelser, efteruddannelser, evt. tidligere ansættelser, opgaver og deltagelse i kurser, temadage konferencer mm. Måske står der lidt om IT og sprog kompetencer, og det er så det. De færreste ansøgere tænker fx på at indlede deres CV med en profil. Og en opremsning af uddannelse, opgaver, kurser etc. fortæller ikke så  meget.

Det der er interessant at vide noget om er, hvad ansøgeren har lært? Hvordan er en give opgaven løst? Hvilket ansvar havde ansøgeren og hvilke kompetencer er opnået? Det er ofte sådan, at arbejdsgiveren, ansættelsesudvalget og studievejlederen læser vores CV før de læser vores ansøgning. Derfor skal CV'et både være godt og professionelt.

Så det er en genvejsbog til det gode CV, der optager mig i skriveværkstedet. Bogen kommer bl.a.  til at indeholde emner som: Generelt om at udarbejde et CV, Hvad er et brutto CV og et netto CV - og hvornår bruger du det ene eller det andet? Hvordan kan en profil se ud? Der kommer flere eksempler og også en drejebog til udarbejdelse af det gode CV - en slags tjekliste, hvad skal stå hvor samt eksempler på tekst. 

Jeg ved godt, at mange af ovenstående oplysninger kan googles og er beskrevet sporadisk i forskellige fagbøger. Men en samlet beskrivelse med eksempler er jeg endnu ikke stødt på. Og jeg oplever, at mange famler lidt i blinde, når det handler om at udarbejde og opdatere deres CV.

Men nu er jeg gået død. Jeg oplever selv den skriveblokering, som  jeg så ofte møder hos de studerende og kursister, jeg vejleder både i KommuniCare og i jobbet som udviklingssygeplejerske. Men jeg tror det er sundt at mærke på egen krop. Og i eget hoved. For så ved jeg, hvordan "mine" studerende og kursister oplever den situation.

Det er frustrerende og mentalt udmattende, at jeg ikke kommer videre. Jeg har været her før, så jeg ved jo godt, at på et tidspunkt løser det sig. Men indtil da........

Jeg har nu sendt mit manus til Genvej til det gode CV videre til min sparringspartner. En person der til daglig arbejder med rekruttering og HR i en større konsulentvirksomhed. Hun kan med sin erfaring og store viden guide mig videre i processen. Jeg er forberedt på mange kommentarer og "røde streger". Jeg er også sikker på, at noget skal gennemskrives, omskrives og slettes. Der er ingen lette løsninger i det der skriveværksted.

Men det er også sjovt og berigende at fordybe sig i skriveprocesser. Jeg ved, jeg kommer op af hullet igen, og at min skriveblokering forsvinder - om et par dage - om et par uger. Mit mål er at kunne udgive Genvej til det gode CV på KommuniCares Forlag til juni. Så det arbejder jeg forsat hen imod.

Hvornår har du forresten sidst tjekket op på dit CV? 

Bedste bloghilsner Anne