Men så starter jeg bare mit eget forlag

Går du med en forfatter i maven, brænder du for at dele viden og eventuelt skrive en bog? Så kan du overveje at blive selvudgiver.

Oprettet: 14.04.2015
Anne Holm Nyland

#selvudgiver #jeggørdet# baredetgårgodt #opgaveskrivning
 
I dag er det lettere end nogen sinde at udgive egne tekster. Teknologier som print on demand og e-bøger har banet vejen for selvudgivere. Både etablerede forfattere og helt almindelige (ukendte) danskere, som jeg selv, springer ud som indie-forfattere. Ja sådan kaldes vi altså, os selvudgivere. Men er det en fordel at være selvudgiver? Både ja og nej.
 
Ja, men så starter jeg da bare mit eget forlag......

Sådan tænkte jeg for godt et år siden. Jeg var godt i gang med at skrive Genvej til opgaveskrivning og var nødt til at forholde mit til, hvad der skulle blive af mit skriv.
For det første skulle jeg finde ud af, hvilken tyngde og hvilket potentiale bogen havde. Dernæst hvordan jeg skulle få bogen trykt, markedsført etc.
 
Genvej til opgaveskrivning blev til på baggrund af mine oplevelser og erfaringer som ekstern vejleder både for bachelorstuderende og for kursister på et diplomforløb i rehabilitering. Især kursisterne inspirerede mig til at skrive Genvej til opgaveskrivning. Kursisterne havde alle forskellige, sundhedsfaglige uddannelser bag sig, og kendetegnende for dem alle var, at de var dygtige i deres praksis men havde svært ved at skrive en opgave. Og de fandt det vanskeligt at bruge bøger som fx Den gode opgave.
 
Jeg så, at der manglede en pixiudgave på markedet - sådan en 'how to do it' udgave. Og så gik jeg i gang med at skrive Genvej til opgaveskrivning. (Hvis sandheden skal frem, er det nok mere et kompendium end en bog, men for nemheds skyld, skriver jeg bog).
 
Da jeg efter flere gennemskrivninger, og konstruktiv feedback fra et panel af kloge mennesker, endelig stod med det færdige indhold, skulle bogen trykkes og udgives.
Men hvem skulle udgive min bog? Det skulle jeg selvfølgelig selv, så det endte med, at jeg startede KommuniCares Forlag i januar 2014. Jeg gik herefter i gang med at ansøge om ISBN nr. og indhente tilbud fra forskellige trykkerier.
anneholm4

At blive selvudgiver var igen et af disse innovative (eller impulsive) tiltag, som jeg er så god til at kaste mig ud i. Og jeg må ind i mellem sande, at det man ikke ved – det ved man altså ikke!

Jeg vidste fx ikke, at alle forlag, herunder også KommuniCares Forlag, har pligt til at sende to eksemplarer af alle nyudgivelser til Det Kongelige Bibliotek. Men så fik jeg et venligt brev:

anneholm5Fordelen ved at være selvudgiver er, at forfatteren selv bestemmer slagets gang. Forfatteren er ikke "i stald" hos et større forlag, som dels bestemmer og dels tager en stor bid af kagen, når det gælder kroner og ører. Omvendt er forfatteren beskyttet, hvis et større forlag tager bogen ind, og forfatteren skal hverken tage sig af udgivelse, markedsføring, forsendelse eller fakturering.
 
Men faktisk er det ret let. Man skal bare turde kaste sig ud i processen og satse. For et sats er det jo. Jeg anede fx ikke, om det ville gå godt. Måske ville jeg ikke sælge en eneste bog. Måske tabte jeg alle pengene på gulvet - helt gratis er det jo ikke at få en bog sat professionelt op, og trykt. Men det gik - og går - over al forventning. I dag står Genvej til opgaveskrivning på 26 biblioteker i Danmark, på flere fagbiblioteker på uddannelsesinstitutioner og på flere interne biblioteker på hospitaler. Bogen er på pensumlisten i UCSyd og på pensumlister på interne, lokale uddannelser på hospitaler. Du finder anmeldelser af Genvej til opgaveskrivning på KommuniCares hjemmeside kommunicare-consult.dk eller via linket til højre på aktuelle side.
 
Det kan lyde som sådan et selfie-stunt. Men, min pointe med denne blogpost er, at alle, der går med en forfatter i maven og noget på hjerte, kan blive selvudgivere. Det er sjovt, det er udvikling på tværs, det skaber nye kontakter (og kontrakter), og man er forlagschef i eget hus. At være selvudgiver fordrer en del benarbejde og et godt netværk. Jeg kan bl.a. takke mit netværk for hjælp til markedsføring.

Mit netværk er fantastisk.
anne_holm7

Min næste bog bliver en e-bog, som handler om at skrive det gode CV. Her har jeg igen set en niche, som jeg skrev om i min sidste blogpost: Et kig ind i skriveværkstedet.

Hvis du har lyst til at vide mere om at blive og være selvudgiver, er du velkommen til at skrive en kommentar.
 
Bedste Bloghilsner

Anne