Flere sygeplejersker betyder færre dødsfald

Tallene taler sygeplejerskernes sag. Og forsker Linda Aiken har med tallenes hjælp dokumenteret, at når der skæres i antallet af sygeplejersker, så dør flere patienter på hospitalerne.

Oprettet: 30.05.2017
Jette Bagh og Michael Bech
Den amerikanske forsker, sociolog og sygeplejerske Linda Aiken har udført imponerende statistisk arbejde i 30 lande over 20 år.
Foto: Michael Bech

Hun er som født til at stå på den enorme scene med det store publikum.

Linda Aiken, klædt i sort og med Angela Merkel-inspireret jakke i changerende blåt, er ellers normalt en lidt menneskesky person. Men hun trives ved sine tal, sin forskning og formidlingen af den.

Og den amerikanske forsker, sociolog og sygeplejerske, som har gjort så meget for med statistikkens hjælp at dokumentere sygeplejerskernes rolle i et presset sundhedsvæsen, er klar i mælet, når hun skal konkludere det grundlæggende resultat af forskningen:

”Ved at ansætte flere sygeplejersker på hospitalerne mindskes risikoen betragteligt for øget dødelighed blandt patienter,” lyder Linda Aikens klare konklusion, da hun holder oplæg for en fyldt sal på den internationale sygeplejerskeorganisation, ICN’s, tredje kongresdag i Barcelona.

Hendes oplæg beskriver den forskning, hun har udført i 30 lande, forskning der er udført helt traditionelt med protokoller og metoder, hvilket har åbnet døren til anerkendte medicinske tidsskrifter. Fokus i dagens oplæg er hospitaler, men fundene er de samme i primær sektor.

Lov kan medføre 13 procent nedgang i dødelighed

”Den statistik, vi har fremlagt, indeholder masser af dokumentation til at overbevise regeringer over hele verden i det fornuftige i at ændre sundhedsplejen, så der bliver meget mere fokus på sygeplejerskernes rolle,” siger Linda Aiken under oplægget med titlen ’Safe staffing to transform care’.

Linda Aiken virker lidt sky og genert ved personlig kontakt, men sprudler på en scene med sit stofområde.
Linda Aiken virker lidt sky og genert ved personlig kontakt, men sprudler på en scene med sit stofområde.
Foto: Michael Bech

Amerikanerens forskning viser således, at hospitaler som sørger for, at der ikke er mere end fem patienter at passe for hver sygeplejerske, har signifikant lavere dødelighed blandt patienterne. Og de samme hospitaler har lavere omkostninger for patienter på alle risiko-niveauer.

”Sundhedssektoren i Californien har indført ved lov, at hver sygeplejerske ikke må have flere end fem patienter at pleje. Resultatet er en markant lavere dødelighed blandt patienterne 10 år senere. Hvis det samme blev indført over hele USA, ville det ifølge vores statistiske oplysninger medføre en 13 procent nedgang i dødeligheden”, siger Linda Aiken, som sammen med Sheila Tiou modtog Christiane Reimann Prisen ved åbningen af ICN 2017.

Omdrejningspunktet for undersøgelserne er patient/sygeplejerske ratio. Det vil sige det maksimale antal patienter en sygeplejerske kan yde sygepleje til, hvis plejen skal være optimal og mortaliteten lav.

”Når fagligheden fjernes, øges dødeligheden”

Tallene, som er indsamlet først i USA og siden i en række europæiske lande, viser samtidig, at når der sker en reduktion på 10 procent i antallet af sygeplejersker på et hospital, så øges dødeligheden med 12 procent blandt patienterne.

”Det viser sig tydeligt i statistikken, at når fagligheden fra sygeplejerskerne fjernes, skæres ned eller erstattes med ufaglært personale, så øges dødeligheden på hospitalet, mens der bliver flere patienter med ressourcekrævende infektioner og flere genindlæggelser,” siger Linda Aiken.

Den amerikanske forsker og sociolog er dog godt klar over, at patienttilfredshed og tal for dødelighed ikke nødvendigvis får politikere og embedsfolk til at ansætte flere sygeplejersker i et presset sundhedsvæsen.

”Ingen lande har råd til den sundhedssektor, vi vil foretrække. Det er pengene, der taler for politikerne. Men med disse tal kan vi også overbevise dem om, at de får mest ’value for money’, ved at sørge for at have nok uddannede sygeplejersker på hospitalerne,” siger Linda Aiken.

Repræsentanter fra to af de lande, der har valgt at ændre sundhedsvæsenet med ansættelse af flere sygeplejersker, var også tilstede under oplægget.

”Vores sundhedssektor fungerede ikke optimalt. Derfor præsenterede vi Linda Aikens konklusioner for sundhedsministeren, som konkluderede, at det kunne være mere ’cost-effective’ at øge mængden af sygeplejersker,” siger embedsmand Jean White, som er chef for sygeplejen i Wales, Storbritannien.

Vil udbrede magnethospitaler

Hun mener, at sygeplejerskerne skal blive bedre til at linke mere op med systemet og beslutningstagerne, hvis de vil have medindflydelse. Australien har også valgt at investere massivt i et ændret sundhedsvæsen.

”Mange af de nye investeringer er gået til ansættelse af flere sygeplejersker. Vi tror på, det giver bedre udbytte og vil være med til at skabe en bæredygtig fremtid for sundhedssektoren,” siger Michael Riordan, ministeriel rådgiver i Queensland, Australien.

Linda Aiken er gået med i arbejdet med at udbrede såkaldte ’magnethospitaler’, som med høj faglighed skal tiltrække flere af de godt uddannede sygeplejersker. Idéen er, at hospitalerne har fokus på sygepleje, tid til patienterne og gerne må vokse op som en græsrodsbevægelse i samspil med de lokale myndigheder.

Modellen har været afprøvet med succes i USA og Storbritannien og skal nu også forsøges gennemført i Irland, Sverige, Belgien og Tyskland.

Læs mere om ICN's verdenskongres i Barcelona