Ingen drikker mere alkohol end europæerne

Næsten 300.000 europæere dør årligt som følge af alkoholrelaterede sygdomme, fremgår det af en ny WHO-rapport.

Oprettet: 10.09.2019
Henrik Boesen

Hver eneste europæer fyldt 15 år og opefter drikker ugentligt, hvad der svarer til to flasker vin. Og renses tallet for voksne, som af den ene eller anden årsag ikke drikker alkohol, f.eks. tørlagte alkoholikere, så er tallet tre ugentlige flasker vin.

Oplysningen stammer fra en netop udgivet WHO-rapport, der har undersøgt forholdene i 30 europæiske lande inkl. bl.a. de tre baltiske. Netop i Baltikum samt i Tjekkiet og i Luxemburg er alkoholforbruget alvorligt højt. Og rapporten konkluderer, at ingen andre steder i verden er alkoholforbruget så højt som i Europa.

Tilbage i 2010 var sundhedsmyndigheder og -politikere ellers enige om, at forbruget af alkohol i årene 2012 -2020 skulle reduceres væsentligt, men det er ikke sket.

"Alkoholforbruget er faldet i mange europæiske lande, men fremskridtene går i stå. De politiske beslutningstagere skal gennemføre de strategier, som vi ved er effektive, såsom stigende priser, begrænsning af tilgængelighed og forbud mod reklame. Med så mange som 800 mennesker, der dør hver dag i dele af regionen på grund af alkoholrelaterede skader, skal vi gøre mere for at fortsætte kampen," siger Dr. Zsuzsanna Jakab, regional direktør for WHO Europa.

Næsten 300.000 europæere døde i 2016 af alkoholrelaterede sygdomme svarende til 7,6 mio. tabte leveår pga. død eller alkoholrelateret sygdom. Det svarer til 5,5 pct. af dødsårsagerne i Europa.