Værktøj til samtalen om den sidste tid

Samtaleguiden “Klar til at tage samtalen” er udviklet til at understøtte sundhedsprofessionelles samtaler med patienter om livets afslutning.

Oprettet: 09.03.2021
Henrik Boesen
Pjece: Klar til at tage samtalen

Patienter oplever bedre kvalitet i behandlingen i deres sidste tid, når der er sket en tidlig afklaring af behandling og pleje. Men forskning og klinisk erfaring viser, at disse samtaler ikke er implementeret systematisk i den kliniske praksis.

Samtaleguiden “Klar til at tage samtalen” er derfor udviklet til netop dette formål – at understøtte sundhedsprofessionelles samtaler med patienter om livets afslutning.

Samtaleguiden består af et lommekort og en uddybende pjece, som kan downloades og anvendes frit.

Lommekortet og pjecen fås i to versioner: en version, der er egnet til at læse på skærm, og en printvenlig version.

Materialet er udviklet af Heidi Bergenholtz, klinisk sygeplejespecialist og postdoc, Holbæk Sygehus og REHPA, samt Ove Gaardboe, overlæge og chefkonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Baggrund for samtaleguiden

Materialet baserer sig på forskning og klinisk erfaring og udspringer af flere års arbejde med projekterne:

  • Klar til samtalen, Dansk Selskab for Patientsikkerhed
  • Alvorligt syge og døende, arbejdsgruppe, Holbæk Sygehus
  • Den svære nødvendige samtale ved livets afslutning, postdoc-projekt, REHPA og Holbæk Sygehus.

Intentionen har været at samle alle de gode erfaringer, der eksisterer om disse samtaler, både nationalt og internationalt, i et materiale, der er direkte brugbart i samtalen med patienten.

Læs også:

Heidi Bergenholtz er medforfatter til Peer Reviewed-artiklen ” Samtale om livets afslutning på hospitalet” i Fag&Forskning nr. 1/2021.