WHO: Antallet af nye hiv-diagnoser i Europa er alarmerende højt

160 000 mennesker i Europa blev i 2017 ny-diagnosticeret med hiv. I anledning af World Aids Day den 1. december har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, udsendt en pressemeddelelse, hvor de kalder udviklingen i nye diagnoser for alarmerende høj.

Oprettet: 30.11.2018
Susanne Bloch Kjeldsen

aids slojfe
Caption 
World AIDS Day markeres i år for 30. gang
Attribution 
Udviklingen i antallet af mennesker med hiv har i de seneste år været i stigning i Europa, og det skyldes især en stor stigning i den østeuropæiske region, hvor der i 2017 var det højeste antal ny-diagnosticerede nogensinde, i alt 130.000. I hele Europa var antallet af ny-diagnosticerede på 160.000 ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som organisationen udsender i en pressemeddelelse i anledning af, at det er World Aids Day den 1. december.

Ifølge WHO er der i de europæiske lande, som er medlem af EU og EFTA, et fald i antallet af ny-diagnosticerede. F.eks. er der 20 pct. færre ny-diagnosticerede i gruppen af mænd, som har sex med mænd.

WHO´s direktør for den europæiske region, Dr. Zsusanna Jakab, sender i en pressemeddelelse den 28. november en kraftig opfordring til de europæiske landes regeringer:

”Det er svært at nævne, at der er gode nyheder, når vi har endnu et år med et uacceptabelt højt antal smittede. Vores bestræbelser på at forebygge nye smittede viser gradvis tegn på udvikling, men som det ser ud nu, er vi ikke i stand til at nå vores 90-90-90-mål i 2020. Jeg opfordrer derfor kraftigt regeringer, sundhedsministre og beslutningstagere: Gør en ekstra indsats for at leve op til jeres ansvar nu,” siger Dr. Zsusanna Jakab i pressemeddelelsen.

I 2020 er det WHO´s mål, at 90 pct. af alle mennesker med hiv skal kende deres hivstatus. 90 pct. af de diagnosticerede skal modtage behandling med antiviral medicin. 90 pct. skal have en så lav mængde hiv i blodet, at de både kan leve sundere og undgå at smitte andre.  

Den europæiske kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, mener, at det er nødvendigt at gøre en indsats i forhold til den stigmatisering, som hiv-smittede er udsat for.

AIDS slojfe”Vi er nødt til at gøre op med stigmatiseringen og de fejlagtige opfattelser om, hvordan hiv og aids spredes. Det er vigtigt at vores nationale offentlige sundhedsvæsener støtter et let adgang for udsatte borgere, så de kan blive testet og få behandling,” siger Vytenis Andriukaitis i pressemeddelelsen.  

I Danmark ligger antallet af personer, som får konstateret hiv fortsat stabilt på knap 200 per år. Hovedparten er stadig mænd, men også heteroseksuelle smittes. I 2016 blev 146 mænd og 36 kvinder ny-diagnosticeret med hiv.

I år markeres World AIDS Day for 30. gang.