Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skadestuen er blevet sygeplejerskens domæne

Sygeplejerskerne er blevet nøglepersoner i den akutte skadebehandling. På en række områder har de overtaget lægernes rolle og ansvar. Det er en fornuftig udvikling, mener formanden for amternes sundhedsudvalg, Bent Hansen.

Sygeplejersken 2003 nr. 31, s. 8-9

Af:

Claus Leick, journalist

SY-2003-31-06-2Den klassiske danske skadestue er under afvikling. Det er ved at være slut med at kunne gå direkte fra gaden ind på en skadestue, hvor der er lægelig døgnbemanding. I løbet af kort tid vil der formodentlig kun være åbne, lægebemandede skadestuer i nogle få større byer.

Mange amter har allerede indført nye tilbud om akut skadebehandling til borgerne. Fælles for disse er, at sygeplejerskerne har fået et nyt og større ansvar. De er blevet nøglepersoner på skadestuerne og har overtaget en lang række af de funktioner, som tidligere blev udført af lægerne.

”Sygeplejerskerne har fået et meget større ansvar og en helt central rolle i den akutte skadebehandling. Det er en meget fornuftig udvikling, at sygeplejerskerne på den måde er begyndt at overtage en del af de funktioner, som tidligere blev udført af lægerne,” siger formanden for amternes sundhedsudvalg, amtsborgmester Bent Hansen (A).

Han mener, at den ændrede fagfordeling af opgaver og ansvar i forbindelse med den akutte skadebehandling er med til at frigøre ressourcer hos lægerne.

Side 9 

”Når sygeplejerskerne overtager lægernes opgaver på skadestuerne, får lægerne mere tid til at koncentrere sig om andre opgaver,” forklarer Bent Hansen, der mener, at det er et godt eksempel på en nye arbejdsdeling i sundhedssektoren, som vi vil komme til at se mere af i de kommende år.

Han ser ikke problemer i, at sygeplejerskerne får nye ansvarsområder.

”Det er klart, at der kan være behov for at uddanne og opkvalificere sygeplejerskerne, sådan som det et sket flere steder. Men når fagligheden er i orden, er der for mig at se kun fordele ved, at sygeplejerskerne overtager den lette del af den akutte skadebehandling,” forklarer Bent Hansen.

Udviklingen er forskellig fra amt til amt. Men typisk bliver de ”gamle” skadestuer på de mindre sygehuse omdannet til skadeklinikker, der udelukkende er bemandet med sygeplejersker.

På skadeklinikkerne har sygeplejerskerne kompetence til at behandle mindre skader samt at visitere patienterne videre til vagtlægen eller en lægebemandet skadestue.

Nogle amter går endda et skridt videre - eksempelvis Århus.

Visiterer pr. telefon

Siden den 1. juni i år har skadestuerne i Århus Amt været visiterede skadestuer, hvor patienterne først kan få adgang, hvis de forinden har ringet. I telefonen kommer patienterne i kontakt med en specialuddannet sygeplejerske, der vejleder dem om, hvor og hvordan de kan få den bedste hjælp.

Det er første gang i Danmark, at sygeplejersker har fået ansvar for at visitere skadestuepatienter via telefonen. Århus Amt har været i England for at hente erfaringer med den nye ordning.

”Vi har kun været i gang siden den 1. juni, og derfor er det for tidligt at evaluere ordningen. Men alt ser ud til at gå som planlagt,” forklarer Kirsten Mandahl, oversygeplejerske for skadestuen på Århus Kommunehospital.

”Sygeplejerskernes hovedopgave er at vejlede patienterne, så de efterfølgende søger behandling det rigtige sted. Måske er det ikke skadestuen, men tandlægen eller den praktiserende læge, som patienten bør kontakte. Det kan også være, at det bedste råd er at blive hjemme i sofaen,” forklarer Kirsten Mandahl.

Ordningen udbygges til efteråret, hvor skadestuerne i Århus Amt bliver bemandet med specialuddannede behandlersygeplejersker, der fremover skal tage sig af de lette skader.

Det er Århus Amts mål, at de visiterede skadestuer kan reducere antallet af besøg på skadestuerne med 20 pct.

Nej til lukkede skadestuer

Ikke alle amter er dog lige begejstrede for de visiterede skadestuer. Sønderjyllands Amt er i gang med at indføre en helt ny sygehusstruktur, og her har politikerne valgt fortsat at lade skadestuerne være åbne.

De fleste skadestuer i amtet omdannes til sygeplejerskebemandede skadeklinikker, og der vil fremover kun være én lægebemandet skadestue med døgndækning i Aabenraa. Til gengæld vil både skadestuen og skadeklinikkerne være åbne, således at patienterne kan møde op uden aftale.

”Det har været vigtigt for politikerne at sende et positivt signal til befolkningen. Derfor har vi i Sønderjyllands Amt valgt fortsat at holde vores skadestuer åbne,” forklarer kontorchef Jim Lyskjær fra Sønderjyllands Amt.

Også i hovedstaden holder politikerne indtil videre fast i, at skadestuerne skal være åbne.