Ansøgning og CV

Få tips og tricks til hvordan du skriver en god jobansøgning og et præsentabelt CV. Det er vejen til at komme til samtale og måske få det job, du ønsker.

Din jobansøgning

Din ansøgning skal i bund og grund være et argument for, hvorfor netop du skal inviteres ind til en samtale.

I ansøgningen har du mulighed for at give et indtryk af din personlighed som supplement til de faktuelle og faglige oplysninger i dit CV, men husk samtidig at det er i en professionel sammenhæng, du skriver.

Inddel din ansøgning i afsnit, så den er overskuelig og let at læse for modtageren. Tilpas ansøgningen til den stilling du søger – og arbejdsplads. Det viser, at du har gjort dig umage og brænder for stillingen.

Husk at dit CV fungerer som dokumentation for det, du skriver i din ansøgning. Skriver du eksempelvis, at du har siddet med lignende opgaver på en anden arbejdsplads, skal dette også fremgå af dit CV. Fremhæv kun det vigtigste i ansøgningen i forhold til den stilling, du søger.

Vedlæg altid eksamensbevis samt anbefalinger, hvis det bliver efterspurgt i stillingsannoncen.

Opbygning af jobansøgningen

Som udgangspunkt skal en ansøgning være max. 1 A4-side.

  • Begynd med at beskrive din motivation for at søge stillingen.
  • Skriv derefter hvorfor du mener, at du er kvalificeret til at søge stillingen. Fremhæv dine faglige kompetencer, der gør dig kvalificeret til at løse arbejdsopgaverne i stillingen og dine personlige kompetencer, der viser, hvad særligt du kan bidrage med i stillingen.
  • Afslut ansøgningen med at understrege din motivation og interesse for at søge stillingen.
  • Korrekturlæs din ansøgning. Dit navn og kontaktoplysninger bør fx fremgå i sidefoden på alle sider af din ansøgning og dit CV.

Eksempler på jobansøgninger

Dit CV er vigtigt, fordi det ofte er det første arbejdsgiver læser

Der er flere måder at strukturere og opstille et CV på.

  • CVet kan opstilles kronologisk, hvor din seneste uddannelse og arbejdsplads står øverst. Det kronologiske CV er det mest anvendte og overskuelige.
  • Har du mange års erfaring, kan du dog overveje at benytte et funktions-CV. Et funktions-CV inddeles efter kompetencer og funktioner fremfor steder, du har været ansat.

Dit CV skal indeholde relevante oplysninger i forhold til den stilling, du søger. Det betyder, at måske ikke alt skal med, fx gamle skoleforløb eller fritidsjobs. Derudover skal det signalere, at du er kvalificeret til stillingen. Dine faglige og personlige erfaringer skal fremgå på en samlet og overskuelig måde og tilpasses den konkrete stilling, du søger.

Hvis du fx søger en stilling som sygeplejerske på et akutafsnit, kan dit fokus i CVet være på din erfaring med at bevare overblikket i pressede situationer og at håndtere en uforudsigelig hverdag.

 Tips til dit CV

  • Et CV på max. 2 sider er mest hensigtsmæssigt. Vælg et layout, der øger læsevenligheden, fx ved at fremhæve overskrifter med fed skrift og justere linjeafstanden mellem afsnit.
  • I toppen af CVet kan du med fordel have en personlig profil eller et resumé af dit CV (også kaldet elevatortalen), der kort beskriver, hvem du er og hvad dine spidskompetencer er.
  • Hvis du indsætter et billede, bør det være et portrætbillede eller et, der er taget i en seriøs sammenhæng.
  • Som nyuddannet har man ofte begrænset erhvervserfaring. Fremhæv da relevante fag, du har haft under dit studie (fremhæv evt. nogle af de opnåede karakterer) samt praktikker og studiejobs.

Eksempler på Cver

Se også