Gitte er distriktspsykiatrisk sygeplejerske

Interview med Gitte Madsen, primær behandler og sygeplejerske i psykiatrien, Nykøbing Falster under Region Sjælland

Gitte MadsenJeg har været uddannet sygeplejerske siden 2000, og har de sidste ca. 9 år været ansat som distriktssygeplejerske i Distrikspsykiatrien i Nykøbing Falster.

Hvad laver du i dit job?

Jeg er primær behandler for små 50 patienter. Jeg varetager deres behandling i samarbejde med læge. Når jeg har patienter til lægesamtale, er det ofte med henblik på at justere medicin og planlægge det ønskede mål for behandlingen.

Hvad har din vej til arbejdet været?

Jeg har de første 8 år af mit virke være ansat på en dialyse afdeling. Men jeg har altid, siden min elevtid, haft et ønske om at arbejde i Distriktspsykiatrien. Så da der blev en stilling ledig, søgte jeg og fik jobbet. Jeg oplever, at jeg er på min rette hylde og mener, jeg gør en forskel for patienterne.

Hvad er udfordringerne og muligheder i dit job?

Jo mere erfaring jeg efterhånden har, kan jeg bedre hjælpe patienterne. Jeg har specielt en kategori af personlighedsforstyrrede patienter, som jeg oplever at kunne gøre en forskel for. Samtidig er det også en udfordring, at jeg aldrig ved, hvad jeg møder ind til, da denne type af patienter ofte ændrer deres behov.

I mit møde med den personlighedsforstyrrede patient handler det meget om at regulere følelser. Ofte handler denne patient meget på, hvad hun føler og oplever. Det er ofte meget lange forløb, hvor jeg skaber god alliance, så patienten ved, hvor hun har mig. Det kan være, at jeg laver aftaler om at ”holde ud”.

Jeg oplever, at denne patientgruppe fylder rigtig meget, ikke altid fysisk men rigtig meget psykisk. Og rent medicinsk kan vi ikke gøre så meget.  Patienterne lider ofte meget, da familie og venner tit har meldt fra, fordi de har haft med patienten at gøre længe og er slidte.

Da jeg startede i psykiatrien, var jeg meget psykisk træt, fordi jeg brugte mig selv som sygeplejerske meget. Vi har 'talen' at arbejde med. 

Hvis jeg skal nævne en udfordring, må jeg bare sige, at det er for meget skrivebordsarbejde, som til tider kan dræne arbejdsglæden.

Jeg bliver tit spurgt, om jeg ikke er bange for disse patienter , men der må jeg bare svare nej. Der er jeg ikke og har aldrig været. Jeg mener, at vi er så faglige, at vi til enhver tid kan se, hvis en patient ikke har det godt og om vi i så fald skal gå ind.

Lyt også til DSR's podcast med bl.a. Fanny Bille Sørensen, Psykiatrisk sygeplejerske