Lisbeth er sygeplejerske i et forebyggelsescenter

Lisbeth Jul Olsen er ansat i et forebyggelsescenter på Nørrebro i København.

Lisbeth Jul OlsenMotiverer patienter til livsstilsændringer

Hvad fik dig til at blive sygeplejerske i et forebyggelsescenter?
Min interesse for forebyggelse begyndte, mens jeg var ansat på mave-tarm kirurgisk afdeling, hvor jeg motiverede patienterne til at ændre deres alkohol- og rygevaner.
I Sundhedshuset Nørrebro har jeg fået mulighed for at gå hele vejen sammen med borgerne. Jeg deltager aktivt i de fysiske aktiviteter, som Sundhedshuset tilbyder borgerne, samtidig med at jeg også underviser dem. Det betyder, at vi skaber en tillidsfuld og tryg relation, og borgerne føler, at jeg som sygeplejerske er i øjenhøjde med dem.

Undervisning og tværfaglighed

Hvad består dit arbejde af?
Sundhedshuset modtager borgere med KOL og hjertesygdom til rehabilitering. Jeg har ansvaret for den sygdomsspecifikke patientundervisning til borgere med KOL, og jeg hjælper fysioterapeuterne på træningsholdene. Jeg vejleder også borgere i rygestop og i at ændre alkoholvaner.
Jeg fokuserer på, at borgerne holder fast i de nye vaner, og jeg hjælper borgere i gang med at besøge og melde sig ind i idrætsforeninger, motionscentre, netværksgrupper osv. Vi har et godt tværfagligt samarbejde, og fysioterapeuten er min nærmeste samarbejdspartner.

Et område i udvikling

Hvad er udfordringerne og mulighederne i jobbet?
Sundhedshusene er stadigvæk i udvikling, og det kræver, at jeg også udvikler mig fagligt. Blandt andet sætter jeg mig ind i områder, som ikke er typisk sygeplejerelaterede, f.eks. træningsintensitet og kendskab til motionstilbud. En stor del af mit arbejde er at undervise, og derfor udvider jeg hele tiden min pædagogiske viden.
Jobbet kan være hårdt, for der kan være langt mellem succeserne. Men det er utroligt at se, hvor mange kræfter borgerne har. Og det er solstrålehistorierne, der gør at jeg fortsætter.

Jeg vil gerne tænke naturen i forebyggelsesarbejdet og er i gang med at læse en master på Københavns Universitet om Naturbaseret terapi og sundhedsfremme.

Få flere historier fra sygeplejerskers hverdag...

Se også