Tænker du innovativt, og har du en god ide til et nyt produkt?

Har du en god ide til et produkt, der kan bruges i sundhedsvæsenet? Så kan det være en vej i din karriere.

Som sygeplejerske indgår du i mange forskellige arbejdsgange på arbejdspladsen. Du er tæt på patienterne/borgerne, og du samarbejder tværfagligt med mange kolleger. Du oplever måske, at en arbejdsgang kan være problematisk for dig eller din patient/borger, og måske går du rundt med en ide til, hvad der skal til, for at arbejdsgangen kan lettes?

Du har en ide – og hvad så?

Der er ikke kun én vej til, hvordan du som sygeplejerske kan gå fra at have en god ide til at få den gode ide i produktion. Her følger et par gode råd til, hvordan du kan gribe det an:

  • Formulér hvad det overordnede formål med dit produkt er
  • Vær nysgerrig og indsaml viden og data om din produktide, fx billeder af problemet, artikler som beskriver hvorfor, hvad og hvor meget dit produkt kan løse. Før/efter illustrationer og lignende - alle kneb gælder.
  • Prøv om du kan lave en model af din ide. Det gør ikke noget, at modellen er primitiv i sin opbygning, men en visuel model er nem at forholde sig til og snakke ud fra
  • Få hjælp til at vurdere din ide i forhold til, om der skal udvikles videre på den. Der findes rådgivende ingeniørfirmaer, som på forskellig vis tilbyder hjælp til vurdering og videreudvikling af gode ideer. Deres fokus kan fx være på mekanik, elektronik eller software. Vurder din ide med henblik på hvilken form for rådgivning og sparring, du har brug for

Interview med sygeplejerske og ingeniør Kristian

Kristian Bjerg blev uddannet sygeplejerske i 2009 og arbejdede på neonatalafdelinger på Rigshospitalet og Odense Universitetshospital indtil 2013, hvor han påbegyndte sin uddannelse til ingeniør i ’Integreret design’ på Syddansk Universitet. I dag arbejder Kristian med produktudvikling af sportsudstyr, laserudstyr og medicoteknisk udstyr hos Ingeniørfirmaet Kapacitet A/S, som hjælper andre virksomheder og personer med udvikling og fremstilling af produkter.

Kristian Bjerg 2

Hvad gjorde, at du fik lyst til at læse til ingeniør?

Jeg havde brug for, at der skulle ske noget nyt. På neonatalafdelingerne oplevede jeg begrænsninger i det anvendte højteknologiske udstyr, og det gjorde mig nysgerrig på, om det kunne gøres smartere. Det gav mig lyst til at blive opfinder.

På ingeniørstudiet lærte jeg om faserne i produktudvikling og i hvilken rækkefølge, det giver mening at udføre faserne fra de første spæde skitser over kreativ idegenerering til færdigt produktionsgrundlag og udvikling af forretningsplan for produktet.

På hvilken måde bruger du din sygeplejefaglighed i dit arbejde som ingeniør?

Jeg har fra studiets start koblet min ingeniøruddannelse med min sundhedsfaglige baggrund. Og i dag hjælper jeg blandt andet sundhedsfaglige personer med at få luft under vingerne på deres gode ideer. Til daglig arbejder jeg sammen med ingeniører, som har mange forskellige faglige baggrunde. Det er inspirerende og med til at give en tværfaglig synergi, som vi bruger til at skabe gode produktresultater.

Har du selv som sygeplejerske fået en god ide til produktudvikling, og hvad gjorde du med den?

Ja, dem har jeg haft mange af. Et eksempel fra min tid som sygeplejerske på neonatalafsnittet var en ventil til CPAP behandling. Ventilen, som vi brugte dengang, kostede omkring tusind kroner per styk. Ventilerne blev autoklaveret en gang i døgnet, og i den forbindelse forsvandt en del af dem. Det var en tung økonomisk post for afdelingen.

Derfor tænkte jeg; Den må da kunne laves billigere i plast? Det var nemt for mig at måle ventilen og tegne den i 3D. Det var straks sværere og dyrt at få ventilen verificeret til brug på hospitalet og vigtigst, det var svært for mig at lave en fornuftig forretningsplan for ventilen.

Lykkedes det dig at få sat ventilen i produktion?

Nej, jeg forfulgte ikke projektet videre og min vurdering nu, hvor jeg er blevet klogere er, at det i virkeligheden vil give bedre mening at retænke CPAP-systemet end at starte en produktion af ventilen. Jeg kan forestille mig, at der bliver født for få for tidligt fødte børn i forhold til at opretholde en fornuftig produktion. Men det er bare et gæt.

Hvad synes du en sygeplejerske skal gøre, hvis hun/han har en god ide til et produkt, der kan tilgodese patienten eller arbejdet som sygeplejerske?

Du skal indsamle så meget data som muligt, være nysgerrig og tænke over, hvad det overordnede formål med produktet skal være. Det er dig, der bedst kender patientens behov og sygeplejens arbejdsprocesser og dermed al den vigtigste data for produktet. Hvis det er muligt, kan du bygge en fysisk model af din ide.  Jeg har set flere eksempler på udstyr til hospitalet, som er konstrueret af tilgængelige materialer og samlet med hvid hospitalstape. En sådan ”prototype” kan være god til at beskrive din produktidé. Når det er på plads, kan det være fornuftigt af dig at søge rådgivning udefra.

Hos Kapacitet A/S har vi mulighed for at sætte et hold med ingeniører med baggrunde og erfaring, som matcher alle problemstillinger indenfor teknisk og mekanisk produktudvikling. Derfor kan vi give feedback eller input til en idé, input til produktionstekniske processer eller økonomiske betragtninger for at få en træfsikker produktudvikling.

Se også

Læs mere