Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Øremærkede psykiatri-penge omplaceret

”Kritisabelt og desværre ikke overraskende”, siger kredsnæstformand om regionens brug af ekstra millioner til at dække underskud fremfor at prioritere flere medarbejdere.

Publiceret: 

20. juni 2024

Senest opdateret: 

20. juni 2024

Af:

Kreds Hovedstaden

hovedstaden@dsr.dk

Region Hovedstaden modtog sidste år i to omgange over 36 mio. fra Christiansborg i en ’her-og-nu’ pakke. Pengene var direkte målrettet ansættelser i psykiatrien, særligt i F-ACT og OPUS teams.

Men kun 7 mio. endte med at blive brugt på det, pengene var øremærket til, nemlig at udvide kapaciteten i den regionale psykiatri. Resten blev brugt til at dække en del af det store underskud i Region Hovedstadens Psykiatri. Det har nyhedsmediet Dagens Medicin afdækket i en række artikler for nylig.

Pengene kommer ikke igen
Kredsnæstformand Nicklas V. Forsman er blandt de interviewede kilder. Han er ikke overrasket over konklusionen, for fællestillidsrepræsentanterne har allerede gjort det helt klart, at de ekstra penge ikke kunne mærkes på arbejdspladserne.
”Jeg ved godt, at det er svært at rekruttere faglærte medarbejdere til psykiatrien, men det er det, der skal til. Når man får en pose penge øremærket til at ansætte flere medarbejdere, er det en forkert vej at gå at tage pengene helt væk igen, bare fordi man ikke kan besætte samtlige stillinger i første hug,” siger Nicklas og fortsætter:
”Min ærgrelse skyldes, at pengene så hurtigt fjernes og puttes ned i det store, sorte hul som underskuddet i psykiatrien er. Der er ikke store chancer for, at de kommer op af hullet igen og tilbage til det formål, de var afsat til. Det synes jeg er kritisabelt.”

Sikkerhed kræver faglighed
Omplaceringen aktualiseres af den seneste ulykkelige situation i psykiatrien, hvor en læge og en patient var involveret i et knivstikkeri på PC Amager 16. juni.
”Sikkerhed i psykiatrien for medarbejdere og patienter handler i høj grad om høj faglighed og god normering. Det har vi gentaget mange gange. Så derfor skal penge afsat til at rekruttere og fastholde faglærte medarbejdere selvfølgelig gå ubeskåret til det formål”, slutter kredsnæstformanden.

DSR-undren bag afdækning
Afdækningen i Dagens Medicin opstod på baggrund af kredsens undren over, at pengene var så svære at få øje på i form af nyansættelser, som det var intentionen.
Artikelserien herunder er bag login og kan kun læses i sin helhed med abonnement.

11.6.  Næstformand for sygeplejersker i hovedstaden om forsvundne millioner til psykiatrien: »Det gik, som jeg havde frygtet« - Dagens Medicin

7.6.  Regionsformand solede sig i millionløft af psykiatrien, mens de fleste millioner ubemærket blev trukket tilbage - Dagens Medicin

7.6.  Sundhedsminister, politikere og forperson for BUP: Trængt økonomi er ingen undskyldning - Dagens Medicin

7.6.  Vigtige oplysninger gemt væk i et bilag fik Stinus Lindgreen til at stemme imod sin egen politik - Dagens Medicin