Stort fald i antal ansøgere i Hovedstaden

Langt færre vil være sygeplejersker i forhold til sidste år. På skolerne i Kreds Hovedstadens område viser de alarmerende tal fald på op til 39%, som det er tilfældet på Bornholm.

Oprettet: 06.07.2022

I alt 1.120 har søgt om at blive optaget på sygeplejerskeuddannelsen som deres 1. prioritet på de fire undervisningssteder i Kreds Hovedstadens område. Det er et voldsomt fald på 27,5% i forhold til sidste år og er en bombe under et sundhedsvæsen, som allerede mærker manglen på kvalificeret arbejdskraft.
Se de konkrete ansøgertal og procentvise udvikling for Københavns Professionshøjskole (København og Hillerød), Diakonissestiftelsen og Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole her.

Kredsnæstformand Harun Demirtas udtaler:
”De lave ansøgertal i vores område gør mig ekstremt bekymret. Sygeplejerskefaget er så vigtigt og meningsfyldt og giver mulighed for at gøre konkret forskel for mennesker hver eneste dag med professionalisme og faglighed. Tallene understreger, at vores i forvejen pressede sundhedsvæsen har udsigt til endnu større sygeplejerskemangel i fremtiden. Medarbejderne løber allerede stærkt i dag, og de vil skulle løbe endnu stærkere.”

Fald afspejler vilkår
Det samlede antal ansøgere til alle de videregående uddannelser er det laveste i ti år. Selvom sygeplejerskeuddannelsen stadig ligger i top tre over uddannelser med flest ansøgere, er det en af de uddannelser, der har oplevet det største fald. Harun Demirtas peger på den øgede bevidsthed om sygeplejerskers vilkår og løn:  
”Vilkårene for at udøve vores fag er så pressede, at alt for mange sygeplejersker ikke oplever at kunne yde det arbejde, de gerne vil og er uddannet til. Samtidig er lønnen ikke fulgt med udviklingen af faget".

Fokus på rekruttering og fastholdelse
Kredsnæstformanden fortsætter:
"Der er en stigende bevidsthed også uden for faget på de rammer og vilkår, sygeplejersker har for at udføre deres arbejde. I DSR har vi længe peget på, at der er brug for at gøre det mere attraktivt at arbejde som sygeplejerske. Skal sundhedsvæsenet ikke falde fra hinanden, skal politikere og arbejdsgivere beslutte sig for at forbedre arbejdsvilkår og løn hurtigst muligt, så det er muligt at fastholde erfarne og tiltrække nye sygeplejersker til verdens bedste fag - nu og i fremtiden,” slutter Harun Demirtas.

Kredsnæstformand Harun Demirtas udtalte sig i TV2 Bornholm 5.7. 

Se DSRs nyhed 5.7.