Sygeplejerske skriver til Statsministeren

Mange sygeplejersker er synlig i presse og i de sociale medier i denne tid. En sygeplejerske skriver f.eks. i Jyllandsposten en appel stilet direkte til Statsministeren om at undersøge, hvordan lønnen for sygeplejersker kan forbedres.

Oprettet: 21.04.2020

Har du også lyst til at ytre dig i medierne?

Se her en række gode råd om at ytre sig i offentligheden.

 

Sygeplejerske Trille Charlotte Bohl Skjelborg arbejder på Bornholms Hospital og valgte at skrive et åbent brev til Statsminister Mette Frederiksen. Brevet blev bragt i Jyllandsposten 13. april 2020.

Kære Statsminister, kære Mette Frederiksen

Jeg hedder Trille Charlotte Bohl Skjelborg, er mor til Valdemar på 8 år, og er på 5.år bosiddende på Bornholm. Jeg er for nylig blevet færdig som sygeplejerske, og arbejder nu på Bornholms hospital.

Jeg skriver først og fremmest til dig, for at sige tak. Tak for din omsorgsfulde og professionelle håndtering af denne krise vores land nu står i. Du leverer budskaber klart og tydeligt, med en medmenneskelighed, varme og omsorg, vi alle sætter pris på – tak for det!

Jeg er fuld af beundring over hvordan du træder i karakter, i et ubetrådt land, og jeg hylder dig jævnligt, som et samlende Statsoverhovede, når snakken går på min arbejdsplads.

Jeg vil dog her til sige, at du ikke var mit førstevalg som statsminister, efter din udmelding i Sygeplejerskernes fagblad, sidste år i marts måned. Her blev du citeret for at have sagt, at du ikke havde råd til både flere sygeplejersker, og højere løn til sygeplejerskerne. Det gjorde mig faktisk ret forundret.

Lige nu, er der så kommet 1000 nye sygeplejersker, og det tænker jeg at alle er rigtigt godt tilfredse med i denne tid. Men at der ikke var råd til at sætte lønnen op, undrede jeg mig over.

Og lønnen, det er den anden grund til, at jeg skriver til dig, for den kan vi ikke være bekendt længere!

Jeg ved at det kan opfattes som upassende at tale løn, når vi står midt i en krise vi ikke kender resultatet af. Men jeg vover det alligevel.

Vi er i en meget svær situation i øjeblikket, både sundhedsmæssigt og økonomisk.

Derfor er det også glædeligt at der bliver fundet økonomiske kompensationsløsninger til erhvervslivet, og der bliver lavet historiske tre-partsaftaler, så landet ikke går fuldstændig i stå efter krisen. Men hvad med alle de ansatte i sundhedssektoren, og ældreplejen som varetager alle de kritiske funktioner. Burde vi ikke nu, også udvise økonomisk taknemmelighed og give et lønløft til alle dem i de omtalte funktioner, vel at mærke et lønløft som virkelig kan mærkes?

I informationen i denne måned, kunne jeg læse en artikel skrevet af Katrine og Signe Arnfred; ’Nu får kvindernes omsorgsarbejde endelig den anerkendelse, det fortjener’.

De beskriver den usynlige omsorg, som blandt andet sygeplejerskerne udfører, sygeplejersker som traditionelt bestrider de omsorgsfag, der udgør nogle af samfundets mest lavtlønnede. De skriver også at disse nedvurderede fag, bliver til ’kritiske funktioner’ som må og skal fortsætte, selv om alt andet går i stå, så samfundet og dets brogere kan leve og overleve.

Men følger lønnen med?

Jeg hører dagligt sygeplejersker blive omtalt som nogle af dem der dækker de kritiske funktioner, og de bliver hyldet, og takket, både i medierne, men også af dig. Tak for det.

Men er der nogen som er klar over hvad det egentlig er for en løn man byder disse kritiske funktioner?

Jeg ved at der findes udregninger på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside, over hvor meget en sygeplejerske tjener, men det er ikke det reelle billede.

Derfor vil jeg give dig det reelle billede af hvordan det ser ud i den virkelige verden, min verden.

Jeg er nyuddannet, og er derfor på grundlønnen for sygeplejersker, som er på 24.500,- uden tillæg. Eftersom jeg er alene med min søn, og ikke kan arbejde aften, nat og weekender, får jeg ikke mine tillæg, så jeg er udelukkende på grundløn. Jeg har så valgt at tage en 32 timers stilling, så jeg kan få mit øvrige liv til at hænge sammen. Således skal jeg nu én dag om ugen, ikke sende min søn i SFO kl 6.15 om morgenen, og hente ham kl 16. Muligvis en luksus, men han er naturligvis min 1. prioritet.

Derfor bliver min grundløn reduceret til 21.500,-.

Jeg er en af dem, der dagligt står i frontlinjen, bogstaveligt talt midt i covid-19 smittede patienter, og udfører min sygepleje. Jeg forsøger at være lige så nærværende, som jeg plejer, trods det at jeg er iklædt værnemidler, som er både besværlige og uvante at arbejde i. Jeg har på ingen tid, måttet omstille mig til at være på en helt nyoprettet corona-afdeling, hvor dagligdagen er præget af opstart, og usikkerhed. Usikkerhed, fordi sygdommen er ny, og vi derfor ikke kender udviklingen præcist, fordi der hele tiden kommer nye retningslinjer, og fordi der ’asfalteres mens vi kører’. Samtidig er der frygten for selv at blive smittet, eller frygten for at bære smitten med hjem til mit barn.

Usikkerhed, frygt og angst, det er en stor del af det der præger vores dagligdag. Og alligevel gør vi det, fordi det er vores job, fordi vi tager det ansvar vores job medfører, og fordi vi er omsorgsfulde og empatiske.

I ’fredstider’ synes jeg generelt ikke, vi kan være bekendt, at en nyuddannet sygeplejerskes grundløn udgør 24.500;-.

Men i corona-tider er det overhovedet ikke ’løn som fortjent’.

Hvorfor er der ikke nogen, der taler om gene-tillæg, omstillings-tillæg, faretillæg, psykisk-pres-tillæg til corona-hæren? Eller ganske enkelt en corona-bonus.

Jeg må indrømme, at jeg sad og græd i min bil på vej hjem fra arbejde forleden dag. Træt efter endnu en dag på coronaafsnittet kunne jeg konstatere, at der efter en heftig måned i coronaens tegn var gået en løn ind på 13.700,- på min lønkonto.

Jeg beder dig om at huske mit brev, næste gang der bliver lavet økonomiske aftaler med fagforeningerne. Husk at der findes en usynlig hær af seje omsorgsfulde sygeplejersker, som i den grad fortjener et lønløft og et corona-tillæg. Og jo Mette, du har råd til det. Når der uden at blinke, i krisetid, kan blive lavet en trepartsaftale om lønkompensation på op til 30.000,- vel at mærke til dem der ikke er tvunget til at gå på arbejde, så må der også i fredstid, være råd til økonomisk at belønne den usynlige hær.

Kærlige hilsner – dog uden kram fra,

Sygeplejerske Trille Charlotte Bohl Skjelborg