Sygeplejersker i medierne om OK21

I denne weekend er der overenskomstforhandlinger på det regionale område. I Hovedstaden har flere sygeplejersker sat ord på forventningerne om mere i løn i en række medier - og holdt fanen højt for forhandlerne.

Oprettet: 19.02.2021

Kreds Hovedstadens formandskab stod klar med fanen, da DSR-formand Grete Christensen og de øvrige forhandlere gik ind til opgaven - både ved sidste uges kommunale forhandlinger og igen fredag, da de regionale forhandlinger gik igang.

Flere sygeplejersker fra kredsen har sat ord på forventninger og muligheder i en række forskellige medier i ugens løb. Det gælder blandt andet kredsformand Kristina Robins, kredsnæstformand Sisse Kampmann Bruun, tillidsrepræsentanterne Lisette Hansen fra Hvidovre Hospitals intensivafdeling og Katrine Vilien fra Gentofte Akutklinik samt sygeplejerske Maria Burin Møller, Hvidovre Hospital.  

Lønnen matcher ikke ansvar og kompetencer
Budskabet er krystalklart hos alle: Sygeplejerskers løn i dag står ikke mål med hverken det ansvar, de kompetencer og den uddannelse, som sygeplejersker har. Der er brug for at få løftet grundlønnen og gjort op med uligelønnen.

"Vi er mere værd end den løn, vi får", sagde intensivsygeplejerske Maria Burin Møller i DR 21 Søndag 14.2. og TR Katrine Vilien havde samme budskab med i TV2 News 18.2.

Rammen sætter grænser
Rammen for de igangværende regionale forhandlinger er på knapt seks pct. (5,94%), som svarer til rammen for de kommunale forhandlinger, som blev afsluttet i sidste uge. Når forhandlingerne er afsluttede, vil det formentlig betyde, at sygeplejerskerne kan se frem til en mindre lønstigning.  

Kredsformand Kristina Robins sagde i DR P4 København 19.2.:  "Det er nok det bedst opnåelige resultat i forhold til vores muligheder ved det forhandlingsbord. Men der er da ingen tvivl om, at jeg gerne havde set en større ramme."  

Mangel på politisk vilje
Det kræver en særlig politisk indsats at ændre sygeplejerskers over 50 år gamle, dårlige lønindplacering. Efterslæbet kan ikke løses ved overenskomstforhandlinger.

 "Vi har i Dansk Sygeplejeråd i årevis arbejdet målrettet med at skabe politisk opmærksomhed og handling på det faktum, at fag med stor overvægt af kvindelige ansatte halter lønmæssigt efter fag, hvor der er flest mænd ansat. Det bunder i en lønindplacering helt tilbage fra 1969.
Men den nødvendige politiske vilje til at løse problemet og gøre op med den uacceptable og historiske uligeløn, mangler ganske enkelt. Konsekvensen er klar: Den værdi, som sygeplejerskers ansvar, kompetencer og uddannelse har for samfundet og sundhedsvæsenet, kan ikke ses på lønsedlen. Det er ikke i orden, og det arbejder DSR på den lange bane for at få lavet om", konstaterer kredsformanden.  

Hør indslaget med Kristina Robins om OK21 i DR P4 København 19.2. kl. 07:30. Spol til 1:25:15. 

Se indslaget i TV Avisen 19.2. kl. 18.30, hvor kredsen byder forhandlerne velkommen. Spol til 09:30