Win-win findes ikke
Det er udtryk for magisk tænkning, hvis du hører nogen hævde at en løsning er win-win. Det påstår Susanne Ekman, der har udgivet bogen Giftig Gæld - en ananlyse af sundhedsvæsnet tæt på kollaps.
Det er udtryk for magisk tænkning, hvis du hører nogen hævde at en løsning er win-win. Det påstår Susanne Ekman, der har udgivet bogen Giftig Gæld - en ananlyse af sundhedsvæsnet tæt på kollaps.
35 medlemmer var med, da Susanne Ekman, lektor på RUC og forfatter til bogen Giftig Gæld, holdt oplæg i Kreds Hovedstaden den 2. marts 2023.
Genkendelsen blev hurtigt vakt, da Susanne Ekman rullede sin analyse af mekanismerne i finanssektorens kollaps ud over sundhedsvæsnets udvikling gennem de sidste årtier.
Susanne kalder det magisk tænkning, når politikere og andre beslutningstagere hævder at:
”Der er New Speak, som ikke har hold i virkeligheden. Der er altid en pris, og ledelser har ikke andre muligheder end at sende prisen nedad til de ansatte. Sandheden er, at der gennem mange år er lovet mere, end nogen har kunne holde.”
Eksempler på, hvad New Speak er
Der har ifølge Susanne været tale om helt systematisk underfinansiering.
”Man har underdrevet belastningen og overdrevet potentialet i finansieringen af sundhedsvæsnet. Sundhedsplatformen er et eksempel på, hvordan man overvurderer potentialet for ny teknologi, indkassere det man tror, man kan spare på forhånd og har overvurderet kompleksiteten i systemet og dets implementering”.
Figuren viser, hvordan den systematiske underfinansiering finder sted.
”Sundhedsvæsnet har – ligesom finanssektoren op til kollapset i 20028 - gennem mange år deltaget i et ponzi-spil (Ponzi er en slags pyramidespil, hvor investering holdes i gang af ny gæld ). Vi er nået dertil, hvor det er tydeligt at det, politikere lover, ikke har hold i den virkelighed, de udtaler sig om, siger Susanne til deltagerne.
Nogle af deltagerne på aftenens møde, havde betalt en høj personlig pris for at være nederst i ponzi-spillet. De har oplevet langvarig stress og sidder tilbage med både fysiske og psykiske men. Iveren var derfor stor for at høre, hvordan ponzi-spillets magiske tankegang kan stoppes.
”De svar har jeg ikke”, må Susanne skuffe deltagerne med.
”Det jeg kan sige er, at et ponzi-spil altid ender med at bryde sammen. Uanset om vi forsøger at gøre noget eller ej, så kommer det til at gøre ondt. Enten fordi vi får et decideret kollaps eller fordi vejen tilbage ud af ponzi-spillet kommer til at gøre ondt i form af hårde prioriteringer for, hvad der skal skæres fra velfærden”, siger Susanne.
Susanne har dog nogle bud på strukturelle tiltag, som skal på bordet, for at stå imod endnu mere giftig gæld og et kollaps.
”På det individuelle plan er mine bedste bud, for det første at vi skal stå sammen og kæmpe imod, at ansvaret bliver lagt på individer. Og vi skal være meget konkrete og skabe dokumentation, der kalder Ponzispillets bluff. Vi skal vise helt konkret, hvordan virkeligheden er”, siger Sussane.
”Det er en stædig og vedholdende kamp. Jeg forestiller mig at det først rigtig vender, når momentum er der, sådan som det skete med mee-too- bevægelsen, konstaterer Susanne.
Episoder i podcasten "Kaffe & Ledelse" med Susanne Ekman:
Ledelse og udpint velfærd - en systematisk underfinansiering og psykologisk utryghed i det offentlige
https://www.podbean.com/ew/pb-tmeev-13540fe
Ledelse og velfærden på vej mod kollaps - hvad er det for en kraft, der skal skabe forandringen?