Pressedækning af spareplan 2015-19

I kølvandet på regionens besparelsesforslag på 824 millioner kroner er kredsformand Anja Laursen og midtjyske sygeplejersker interviewet til en lang række medier. På denne side kan du læse pressens dækning af besparelsesplanen.

6. august

Midt i en svær ventetid
I de kommende uger begynder tilpasningen af regionens spareplan, og dermed vil mange regionaltansatte sygeplejersker snart få vished om deres fremtid. "Jeg er sikker på, at mange af mine kolleger har gjorts sig mange tanker over sommeren," fortæller FTR-suppleant på AUH, Dorte Sølvkær Ehlers til regionens nyhedsbrev 'Midtnyt.'

4. august

En svær besked
Debat: Sygeplejerske beretter om konsekvenser af spareplan"På min fantastiske afdeling med de dejligste, skønneste og faglige kompetente kolleger går vi alle i frygt for vores job," skriver en sygeplejerske fra Hammel Neurocenter bl.a. i et debatindlæg bragt i Aarhus Stiftstidende. Indlægget er en respons på Region Midtjyllands vedtagne spareplan, der i den kommende tid medfører nedskæringer og afskedigelser.

26. juni

Spareplan rammer patienter og ansatte
Formand i DSR, Grete Christensen og Anja Laursen, der er midtjysk kredsformand i DSR argumenterer i et fælles debatindlæg for, hvorfor de regionale besparelser har konsekvenser for både personale og patienter.
Debatindlæg bragt i en række midtjyske medier

24. juni

Ansatte på sygehuse fyres trods løfter i valgkampen
Der bliver 800 færre ansatte på sygehusene i Midtjylland. Også landets øvrige fire regioner gennemfører nedskæringsrunder på sygehusene. Formand for Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland, Anja Laursen, advarer også om konsekvenserne af spareplanen.
“Vi er ikke i tvivl om, at det vil få en række særdeles alvorlige konsekvenser for både patienter og ansatte,” siger Anja Laursen og henviser til en undersøgelse lavet af Dansk Sygeplejeråd og Megafon. Den viser, at næsten hver anden sygeplejerske ansat i regionerne er helt eller delvist enig i, at deres arbejdsdag allerede i dag er så travl, at det går ud over patienternes sikkerhed.
Bragt på i Arbejderen og på www.arbejderen.dk, 1. Sektion, side 2 d. 24. juni
 
FTR i Randers, Pirkko Dinnesen: Grund til bekymring
Sygeplejerskerne fællestillidsmand på Regionshospitalet i Randers, Pirkko Dinnesen, har endnu ikke sat sig ind i spareplanens reelle konsekvenser for sygehuset. Alligevel mener hun, at der er grund til at bekymre sig over den.
”Det er ikke meget, jeg kan sige, da vi ikke har haft møder om planen endnu. Der står heller ikke meget om Randers i planen. Men jeg ved, at vi skal spare omkring 24 millioner kroner, og det er et stort beløb for et hospital, der allerede har været igennem massive besparelser,” siger hun til Randers Amtsavis og bakkes op af de midtjyske sygeplejerskers formand, Anja Laursen, der i avisen citeres fra en pressemeddelelse.
Bragt i Randers Amtsavis, 1. sektion, side 5 den 24. juni.
 
Regionshospital skal fyre medarbejdere
Mandag aften blev politikerne i Region Midtjylland enige om regionens endelige spareplan. Væk var ideen om at skære ned på akutbiler, hvilket medfører en bredere besparelse på Regionshospitalet i Randers.
”Havde man valgt at holde fast i nedskæringerne på akutområdet, kunne vi have sparet en del penge på det område. Nu skal vi finde pengene andre steder. Det betyder jo, at besparelserne bliver fordelt på flere afdelinger,” siger sygeplejefaglig direktør på Regionshospitalet Randers, Marianne Jensen.
(…)
”Vi går efter, at besparelserne rammer de steder, patienterne mærker dem mindst. Derfor vil det blandt andet være administrationen og kvalitetsafdelingen, der bliver ramt,” forudser Marianne Jensen, som erkender, at spareplanen koster stillinger.
”Vi undgår ikke afskedigelser. Vi ved bare endnu ikke, hvor mange der bliver fyret.”
Bragt i Randers Amtsavis, 1. sektion, side 5 den 24. juni.
 
Lettelse på hospitalet i Silkeborg
På intensivafdelingen på Regionshospitalet i Silkeborg er medarbejderne lettede efter politikerne i Region Midtjylland er blevet enige om en stor spareplan til 700 millioner kroner. Afdelingen var et af de steder, hvor politikerne havde lagt op til at svinge sparekniven, og der har været stor modstand mod spareplanerne i Silkeborg, hvor de ansatte har frygtet det værste.
”Selvfølgelig blev vi rigtigt glade, da vi hørte at intensivafdelingen ikke bare ville bestå, men den kommer også styrket ud af det her,” siger Karen Meldgaard, afdelingssygeplejerske på hospitalet i Silkeborg til TV/Midt&Vest.
Bragt på TV/Midt d. 24. juni 2015 (link udløbet)

23. juni

Glæde i Grenaa, da akutklinik går fri af spareplan
Der er glæde i Grenaa, efter regionsrådet i Region Midt mandag aften indgik forlig og fremlagde den spareplan, som de næste år skal skære 699 millioner kroner af regionens budget.
”På en skala fra nul til 100, så rammer vi vel 100. Sådan må det være, så glade er vi, siger Mette Kirk, der er behandlersygeplejerske og talsmand på akutklinikken i Grenaa.
Bragt på TV2 Østjylland, 23. juni 2015 (link udløbet)

DSR, Kreds Midtjylland advarer mod forlig i Region Midtjylland
Et flertal af partierne har vedtaget besparelser på godt 700 millioner på sundhedsområdet i Region Midtjylland. De Konservative er tilfredse med prioriteringen.
(…)
Dansk Sygeplejeråd har forud for mandagens forlig advaret mod besparelserne.
”Vi er ikke i tvivl om, at hvis regionspolitikerne beslutter at gennemføre spareplanen, vil det få en række særdeles alvorlige konsekvenser for både patienter og ansatte,” lød det fra formanden for Dansk Sygeplejeråds midtjyske kreds, Anja Laursen, inden spareplanen blev endeligt vedtaget.
Bragt på www.b.dk og www.bt.dk den 23. juni samt i Holstebro-Struer Dagblad, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig, Aarhus Stiftstidende, Viborg Stifts Folkeblad og på jv.dk.
 
Sygeplejersker uenige med regionsformand
Personalet på sygehusene informeres i dag om spareforliget, der betyder, at 777 stillinger nedlægges. Regionsformand Bent Hansen afviser, at det vil få konsekvenser for kvaliteten. Sygeplejersker er helt uenige.
(…)
Formanden for de midtjyske sygeplejersker Anja Laursen:
”Selvfølgelig vil det her kunne mærkes. Og det vil også kunne mærkes af patienterne. Allerede i dag siger en femtedel af patienterne, at de ikke mener, at de har haft den fornødne kontakt med personalet.
Og når der i fremtiden bliver mindre personale, der skal lave endnu mere arbejde, så giver det sig selv, at det vil kunne mærkes,” siger Anja Laursen.
Hun frygter blandt andet, at nedskæringerne vil kunne resultere i flere fejl:
”Det kan blive en konsekvens, når der skal løbes hurtigere. Det mener jeg også, at politikerne bør tage et ansvar for,” siger hun og uddyber:
”Allerede i dag er der afdelinger, der har problemer med arbejdsmiljøet, og jeg frygter, at gennemfører man besparelserne, så vil det komme til at gå endnu mere ud over et allerede meget presset arbejdsmiljø.”
Bragt I Dagbladet Holstebro, 1. Sektion, side 2 
 
Massiv spareplan i Region Midtjylland
Konsekvensen af den spareplan, som Region Midtjyllands politikere i aftes blev enige om, bliver bl.a. forringet patientsikkerhed og dårligere arbejdsforhold for sygeplejerskerne. Det mener formanden for Midtjyllands sygeplejersker, da der skal spares 700 mio. kr., og 777 stillinger skal nedlægges.
Bragt på DR P4 Midt & Vest
 
22. juni

Sygeplejersker advarer mod midtjysk spareplan
Både ansatte og patienter vil opleve et mærkbart fald i kvaliteten, hvis Region Midtjylland som ventet vedtager en spareplan, der skal finde besparelser på 700 millioner kroner i regionens sundhedsvæsen over de næste fire år. Advarslen kommer mandag fra Dansk Sygeplejeråd - samme dag, hvor spareplanen ventes at blive vedtaget af regionsrådet. Anja Laursen, formand i Dansk Sygeplejeråds midtjyske kreds, opfordrer politikerne og de lokale ledelser til at holde tæt øje med de konsekvenser, besparelserne vil medføre.

”Vi er ikke i tvivl om, at hvis regionspolitikerne beslutter at gennemføre spareplanen, vil det få en række særdeles alvorlige konsekvenser for både patienter og ansatte. Vi foreslår derfor, at regionspolitikerne og de lokale ledelser nøje skal følge og dokumentere virkningerne - især med henblik på fejl, patientsikkerhed, den faglige kvalitet og de ansattes arbejdsmiljø,” siger hun i en skriftlig kommentar.
Bragt i Berlingske Nyhedsbureau d. 22. juni 2015. Ligeledes på webudgaverne af følgende aviser: Berlingske Tidende, Holstebro-Struer Dagblad, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig, Aarhus Stiftstidende, Jyske Vestkysten, Aarhus Stiftstidende og på newsbreak.dk.
 
Sygeplejersker advarer mod spareplanen
Færre ansatte vil gå ud over patientsikkerheden, siger kredsformanden i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland. Den planlagte spareplan i Region Midtjylland risikerer at få "særdeles alvorlige konsekvenser" for både patienter og personale. Sådan lyder advarslen fra Dansk Sygeplejeråd, inden politikerne i Region Midtjylland mandag eftermiddag mødes for at forhandle om planen, der lægger op til besparelser på 700 millioner kroner de næste fire år.
Se mere på www.tvmidtvest.dk

21. juni

Spareplan kører videre - plejepersonale må holde for
Forud for regionsrådets videre behandling af spareplanen i Midtjylland udtrykker de midtjyske sygeplejerskers formand, Anja Laursen, i en artikel i JP Arhus bekymring for spareplanens konsekvenser for bl.a. plejepersonalet.

15. juni

Pas på vores mest sårbare borgere
"Region Midtjyllands forslag til spareplan mere giver indtryk af på det psykiatriske område at være strikket sammen, så man fjerner sig fra det individuelle fokus og i stedet lægger vægt på tankegangen ’One Size fits all’", skriver kredsnæstformand Hanne Holst Long i et debatindlæg bragt i en række medier.

8. juni

Sygeplejersker: Farlige besparelser rammer patienter
I et læserbrev i Randers Amtsavis gør en gruppe sygeplejersker fra regionshospitalet opmærksom på, hvilke konsekvenser regionens spareplan kan have for patienter og efterlyser politikeres reaktion.

6. juni

Bekymret personale fra Akutafdelingen i Herning
"Vores fokus er patientsikkerhed frem for alt," skriver sygeplejerske Berit Vig i et debatindlæg på vegne af sine kolleger fra Akutmodtagelsen på Regionshospitalet i Herning. De er bekymrede over konsekvenserne på det akutte område, som udmøntningen af spareplanen i Region Midtjylland kan risikere at føre med sig.

3. juni

'Sundhedsvæsenet har en tvivlsom fremtid'
Sygeplejerske Louise Kjær Madsen fra Regionshospital Viborg er interviewet i P4 Midt og Vest, hvor hun bl.a. udtaler om de kommende besparelser.
"Jeg kan ikke se, hvordan man skal blive ved med at effektivisere. 72 sygeplejersker laver det samme arbejde, som 100 sygeplejersker gjorde i 2001, og vi er allerede sjældent ved vores patienter, så hvordan kan man fortsætte nedskæringerne?"
Hør radioindslag fra P4 Midt og Vest (link udløbet)

23. maj

Psykiatrien i oprør: Vestjylland udsultes
"Hvilke patienter er det, der fremover ikke skal indlægges?,« spørger personalet på psykiatrisk afdeling i Holstebro, der står til at lukke."
Artikel bragt i Dagbladet Holstebro

20. maj

Bekymring i Ringkøbing trods ny melding om akutberedskab i det vestjyske
Øjnene har primært været rettet mod akutbilerne i debatten om Region Midtjyllands spareplan, men der er grund til også at kigge på det, der er uden dæk og motor.
"Vi ved endnu ikke, hvordan akutklinikkerne kommer til at se ud," sagde Bente Rasmussen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland under et borgermøde i Ringkøbing.
Læs mere i Dagbladet Ringkøbing-Skjern, 1. sektion, side 3.

Spareplan hænger ikke sammen
Regionspolitikerne spiller højt spil med patienternes sikkerhed og de ansatte helbred, lyder det fra Dansk Sygeplejeråds midtjyske kreds forud for budgetseminar i Region Midtjylland, hvor besparelsesforslag på op mod 824 er blevet diskuteret. Læs artikel fra Arbejderen, hvor kredsformand Anja Laursen er citeret.
Omtalt i Arbejderen.

19. maj

Politikerne spiller højt spil med patienters sikkerhed og de ansattes helbred
Region Midtjylland skal spare op mod 824 millioner kroner, hvilket DSR, Kreds Midtjylland frygter følgerne af.
"Jeg er aldeles uenig i indholdet af spareplanen, for jeg forudser, at den vil komme til at koste dyrt både i forhold til patienternes sikkerhed, den faglige kvalitet i plejen og de ansattes arbejdsmiljø,” siger Anja Laursen i en pressemeddelelse, der er omtalt på jp.dk og i JP Aarhus og Herning Folkeblad.

13. maj

Medarbejdere vil have fokus på kvalitet og arbejdsmiljø
Regions-MEDudvalget, RMU, har holdt ekstraordinært møde, hvor de drøftede udkastet til sparekatalog og de indkomne høringssvar fra Hoved-MEDudvalgene.
"Vi havde igen en meget lang diskussion om sparekataloget. For os som medarbejdere er hvert af forslagene sørgelig
læsning, for de vil få konsekvenser både for patientsikkerhed, faglig kvalitet og de ansattes arbejdsmiljø. Under stort set
hvert af de mange forslag står der, at besparelsen ikke påvirker kvaliteten. Det tror vi ikke holder. Vi mener, de vil påvirke både
arbejdsmiljøet, det sammenhængende sundhedsvæsen og medføre fejl og utilsigtede hændelser," siger Anja Laursen,
næstformand i RMU og kredsformand i Dansk Sygeplejeråd. 
Læs mere i Region Midtjyllands nyhedsbrev, Midtnyt, nr. 8, 13. maj 2015.

11. maj

Regionshospital Midt rammes hårdt af besparelser
Hospitalsenhed Midt - sygehusene i Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel - rammes unødigt hårdt, hvis embedsmændenes oplæg til spareplanen på sundhedsområdet gennemføres. Det skriver hovedsamarbejdsudvalget, der har hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen som formand og sygeplejerskernes fællestillidsmand, Helle Balling Engelsen, som næstformand, i udvalgets høringssvar til den skitserede spareplan.
Læs mere i Viborg Stifts Folkeblad, 1. sektion, side 14.

10. maj

'Jeg bliver så træt, så træt'
"Vi kan meget på AUH. Det, vi ikke kan, er at løbe stærkere, samtidig med at vi bevarer kvaliteten," skriver Mona Bro, der er specialeansvarlig sygeplejerske, Gastroenterologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i et debatindlæg i JP Aarhus. Debatindlægget er en reaktion på Region Midtjyllands offentliggjorte sparekatalog på op mod 824 millioner kroner.
Læs hele debatindlægget hos JPAarhus

7. maj

Akutklinik i Silkeborg bliver muligvis amputeret
Akutklinikken i Silkeborg skal ikke længere være bemandet med behandlersygeplejersker, og derudover skal der ske en reduktion af åbningstiden. Det er en del af indholdet i Region Midtjyllands spareplan, som vil kunne ramme Regionshospitalet Silkeborg hårdt, skriver Midtjyllands Avis. En overlæge og afdelingssygeplejerske uddyber til avisen, hvorfor en sådan besparelse i deres optik ikke vil give mening.
Læs mere i Midtjyllands Avis, 1. sektion, side 3.

6. maj 2015

Sygeplejerske høster klapsalver på borgermøde i Grenaa
"Massiv opbakning på borgermøde til at afvise regionens sparekrav, som vil lukke akutklinik og fjerne lægebil fra Grenaa.
Behandlersygeplejerske Mette Kirk har sin daglige gang i akutklinikken, og hun havde et klart sparetilbud med til regionen. "Lad os få nogle produktionstal på bordet for lægehelikopteren. Hvor meget flyves der, hvor mange patienter er med, og hvad er økonomien? Mit bud er, at man kan få flere lægebiler og akutlæger for de penge," sagde Mette Kirk og modtog aftenens første klapsalve for et budskab, som gerne skal nå helt til regionshovedkvarteret i Viborg."
Læs mere i Randers Amtsavis, 1. sektion, side 24.

Ansatte på Aarhus Universitetshospital advarer mod konsekvenser af besparelser
Sundhedsministeren er blandt modtagerne af et åbent brev fra kontaktudvalget på Aarhus Universitetshospital, der består af 37 ansatte fra de 17 faglige organisationer på tværs af faggrupper samt arbejdsmiljørepræsentanter på AUH. I brevet advarer udvalget bl.a. om de arbejdsmiljømæssige konsekvenser, som besparelserne i Region Midtjylland kan afstedkomme.
Omtalt i JP Aarhus, side 4 og på www.jp.dk.

30. april 2015

Akutbil eller ej i det vestjyske?
Ud af Region Midtjyllands 120 besparelsesforslag på i alt 824 millioner kroner er et af forslagene, at akutbilen i Tarm og i Ringkøbing skal nedlægges. Dagbladet Ringkøbing-Skjern har besøgt akutbilen og interviewet en anæstesisygeplejerske, der peger på akutbilens vigtighed for borgernes sikkerhed. 
"Falckstationen i Tarm råder over to ambulancer, og hvis de begge er ude på opgave, og alarmen går, kører akutbilen naturligvis ud til den tredje opgave. Den er reelt en ekstra backup. Transportere patienten kan akutbilen ikke, men indtil ambulancen ankommer, gør anæstesisygeplejerske Allan West det, han skal. Redder liv, stabiliserer patienten med medicin og gør patienten klar til ambulanceturen til sygehuset, som takket være hans indmeldinger kan forberede videre behandling.
Læs mere i Dagbladet Ringkøbing-Skjern, 1. sektion, side 8.

29. april 2015

Psykiatriområdet også hårdt ramt af besparelser
"Regeringens ambition om at halvere antallet af tvangshændelser i psykiatrien frem til 2020 er i risiko for at ryge i vasken med Region Midtjyllans spareplan, der bl.a. indebærer, at 50 millioner kroner skal spares i psykiatrien," siger sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant i Psykiatri og Social, Henrik Ørskov, til JP Aarhus.
"Sidste år fik regionen tilført omkring 40 millioner kroner fra regeringen, som bl.a. skulle bruges til at nedsætte andelen af tvang. Sådan et mål kræver en del økonomiske midler. Men nu skærer regionen et næsten tilsvarende beløb. For os virker det som dobbelrettede meldinger," siger Henrik Ørskov til JP Aarhus.
Læs mere i JP Aarhus, side 2.

Sygeplejerske frygter for patienterne: kompetencer vil gå til spilde
"Afdelingerne på Regionshospital Skive fik besked om spareplanerne i Region Midtjylland mandag eftermiddag. Og at Skive ser ud til at miste afdelinger, kom som en stor overraskelse for de fleste ansatte.
"Mange reagerede med undren, og lige nu går de fleste rundt og er bekymrede og bange. Men vi er i en branche, hvor det kræves, at vi skal være fleksible, så vi prøver også i denne situation at finde de positive ting, selv om det er meget svært," siger Maja Fleischer, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant, til Skive Folkeblad.
Læs mere i Skive Folkeblad 1. sektion, side 6.

Sygehuse rammes hårdt: Værste spareplan nogensinde
"Selv om sparekravene blev mildnet en smule, skal Hospitalsenheden Vest stadig skære 225 job væk. Anja Laursen, midtjysk kredsformand i Dansk Sygeplejeråd og næstformand i regionens øverste samarbejdsudvalg (RMU), er stærkt bekymret:
"Det her får betydelige konsekvenser for medarbejderne og dermed for de midtjyske patienter og borgere. Med spareforslagene vil medarbejderne få endnu mere travlt. Der bliver mindre tid til at tage sig forsvarligt af patienterne, som bliver de store tabere i dette besparelsespuslespil," siger Anja Laursen i en pressemeddelelse."
Læs mere i Herning Folkeblad, 1. sektion, side 1.

Tillidsmand frygter ukonkrete formuleringer i besparelseskatalog
Hvad betyder det konkret, når besparelsesforslag hedder "Optimering af stuegang" og "Implementering af fremmødeprofiler". De ansatte på Aarhus Universitetshospital frygter det værste. FTR på AUH, Charlotte Thaarup, er bange for, at det, som hun opfatter som ukonkrete spareforslag, måske vil betyde, at besparelserne vil komme drypvis og bare forringer de ansattes arbejdsvilkår.
"Det vil resultere i et endnu ringere arbejdsmiljø og et meget trængt personale," siger hun.
Læs nyhed fra DR Østjylland

 28. april 2015

Ansatte: Spareplan spolerer ambitioner
Kredsformand Anja Laursen og tillidsvalgte sygeplejersker er i kølvandet på regionens besparelsesforslag på 824 millioner kroner interviewet til en lang række medier - heriblandt Jyllands-Posten og TV-Midt/Vest.

JP Aarhus:
"Region Midtjyllands ambition om et Aarhus Universitetshospital (AUH) i verdensklasse bliver tabt med den nye spareplan i regionen på i alt 824 mio. kr. Det mener bl. a. fagforeningerne FOA og Dansk Sygeplejeråd.
"Tiden er inde til, at politikerne skal drøfte, hvordan der skabes overensstemmelse mellem ambitionen om et sundhedsvæsen i verdensklasse og så de vilkår, som sygeplejerskerne tæt på patienterne reelt har at agere under. Det hænger slet ikke sammen med den nye spareplan," siger Anja Laursen, som er midtjysk kredsformand i Dansk Sygeplejeråd."
Læs mere i JP Aarhus, forsiden.

JP Aarhus skriver i samme avis, at den kommende sparerunde på Aarhus Universitetshospital vil betyde 300-400 færre stillinger:
"I sparekataloget er der et overlap svarende til 70 mio.kr. med allerede planlagte besparelser. Hvis AUH skal finde de 70 mio. kr. andre steder, så bliver opgaven svær, påpeger sygeplejerskernes fagforening, DSR.
"Det kan blive meget svært. For der er lagt op til at skære i personalet, uden antallet af opgaver falder," siger Jacob Gøtzsche, der er fællestillidsrepræsentantsuppleant for sygeplejersker og radiografer på Aarhus Universitetshospital (AUH).
Læs mere i JP Aarhus, side 5.

Jyllands-Posten: 
'Stigende udgifter til medicin koster store besparelser på landets sygehuse', skriver Jyllands-Posten, som bl.a. omtaler Region Midtjyllands besparelsesforslag således:
"Sparekataloget (...) bliver da også modtaget med bekymring af Anja Laursen, kredsformand for godt 9.000 midtjyske regionaltansatte sygeplejersker.

"Jeg er bekymret for forslagene om at "hugge en hæl og klippe en tå" for at få økonomien til at hænge sammen - eksempelvis ved at lægge pres på personalets arbejdsgange," siger hun, der frygter øget pres på personalet om at løbe stærkere og løse flere opgaver.

"Det er lige præcis denne type besparelser, der øger risikoen for fejl i behandlingen, fjerner tid fra de vigtige samtaler om observationer og fælles beslutninger mellem patient og sundhedspersonale, belaster arbejdsmiljøet og øger stressniveauet hos medarbejderne," siger Anja Laursen, der opfordrer regionspolitikerne til at tage ansvaret for de prioriteringer, besparelserne vil medføre.
Bragt i Jyllands-Posten, 1. sektion, side 8.

807 stillinger skal spares væk
"En massiv sparekniv skal spidde over 800 fuldtidsstillinger i Region Midtjylland frem mod 2019. Det fremgår af hospitalsledelsernes forslag til, hvor de planlagte besparelser skal findes. Alene næste år skal 565 fuldtidsstillinger i Region Midtjylland spares væk og henover de kommende fire år kommer det tal op over 800. Det står i det forslag til en spareplan, som mødte regionens ansatte mandag middag.
"Det er en særdeles alvorlig situation. Vi er meget meget bekymrede," lyder det fra Dansk Sygeplejeråds formand i Region Midtjylland Anja Laursen.
(...)
Dansk Sygeplejeråd frygter, at de 807 fuldtidsstillinger, som spareøvelsen ifølge det nuværende forslag vil koste, viser sig ikke at være nok.

"De 800 fuldtidsstillinger er det, vi kan se indtil videre. Derudover er der en lang række spareforslag, som vil ramme bredt, og som vi frygter også på sigt vil få personalemæssige konsekvenser," siger Anja Laursen fra Dansk Sygeplejeråd.
Læs mere i Århus Stiftstidende, 1. sektion, side 8. Samme artikel er bragt i følgende medier: Randers Amtsavis, 1. sektion, side 5 og på Dagbladet Holstebro-Struer.dk, DagbladetRingSkjern.dk, FolkebladetLemvig.dk, SkiveFolkeblad.dk, Stiften.dk, Viborg-Folkeblad.dk og radioabc.dk.

Aarhus mister fertilitetsklinik og fedmeoperationer
"Anja Laursen, midtjysk kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, og sektorformand Jette Ohlsen, FOA Aarhus - begge næstformænd i regionens øverste samarbejdsudvalg (RMU) og repræsentanter for de mere end 29.000 ansatte i Region Midtjylland - er bekymrede for konsekvenserne: »Med de spareforslag, der er fremlagt, kan vi se frem til, at medarbejderne får endnu mere travlt. Der bliver blandt andet mindre tid til at tage sig forsvarligt af patienterne," mener Anja Laursen."
Læs mere i Århus Stiftstidende, 1. sektion, side 9.

Kompetencer vil gå til spilde
Afdelingerne på Regionshospital Skive fik besked om spareplanerne i Region Midtjylland mandag eftermiddag. Og at Skive på denne måde ser ud til at miste afdelinger, kom som en stor overraskelse for de fleste ansatte. 
"Mange reagerede med undren, og lige nu går de fleste rundt og er bekymrede og bange. Men vi er i en branche, hvor det kræves, at vi skal være fleksible, så vi prøver også i denne situation at finde de positive ting, selv om det er meget svært," siger Maja Fleischer, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant.
Læs mere i Midtjyllands Avis, side 6-7

Tillidsrepræsentant: Ikke en glædens dag
Selv om neurocentret ikke rammes hårdt af spareplanen, er smilet ikke bredt hos tillidsrepræsentant Trine Balker. 
"På det møde, hvor hospitalsledelsen fortalte om planerne, fornemmede jeg en lettelsens suk over, at Hammel ikke bliver så hårdt ramt som mange andre steder," fortæller Trine Balker, der er sygeplejerske på Hammel Neurocenter og tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne. Hun er samtidig fællestillidsrepræsentant for kollegerne i Skive, og derfor var smilet ikke bredt mandag eftermiddag, kort efter hospitalsledelsen havde fremlagt spareplanerne. 
"Det er svært at sige, at det er en glædens dag, når de i Skive er utroligt nedtrykte," understreger Trine Balker. 
Læs mere i Midtjyllands Avis, side 21.

Rekordstore sparekrav i Region Midtjylland
Nyhedsindslag med bl.a sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant Annette Dam og kredsformand Anja Laursen fra TV-Midt/Vest.
(Link desværre ikke længere tilgængeligt på tv-kanalens hjemmeside)
 
27. april 2015

Spareplan lader patienter og ansatte i stikken
"Region Midtjylland har netop offentliggjort et sparekatalog med forslag til, hvordan regionen frem mod 2019 kan spare 824 millioner kroner. Alle hjørner af det regionale sundhedsvæsen er mere eller mindre i spil," skriver kredsformand Anja Laursen i en pressemeddelelse, hvori hun giver udtryk for bekymring over besparelsernes konsekvenser for både patienter og ansatte.

TV2 Østjylland:
Forud for offentliggørelsen af sparekataloget blev Anja Laursen interviewet til TV2 Østjylland, som bragte et nyhedsindslag kl. 12.10. 
Se nyhedsindslag

 
FTR på Hospitalsenhed Midt, Helle Engelsen, er interviewet til Århus Stiftstidende.
Læs mere

Sygeplejerske Mette Kirk i nyhedsindslag fra TV2 Østjylland. 
Se mere

FTR Pirrko Dinnesen i artikel fra Randers Amtsavis: 'Nervøs stilhed før spareplanen.' 
Læs mere i Randers Amtsavis, 1. sektion, side 2. 

24., 25. og 26. april

Kan regionen spare sig til bedre kvalitet og bedre arbejdsmiljø?
Mandag 27. april offentliggøres forslag til, hvordan besparelser på mange hunderede millioner kroner skal udmøntes i Region Midtjylland. "Beløbet er så højt, at det uden tvivl vil få konsekvenser for patienter og ansatte - herunder mange tusinde midtjyske sygeplejersker," skriver kredsformand Anja Laursen i et debatindlæg bragt i midtjyske medier.
Indlæg bragt hos hos Herning Folkeblad og Viborg Stifts Folkeblad den 24. april 2015.
Den 25. og 26. april bragte følgende medier ligeledes debatindlægget:
Randers Amtsavis, Aarhus Stiftstidende, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, Vejle Amts Folkeblad, Skive Folkeblad.
Den 28. april bragte Arbejderen debatindlægget.