Generalforsamling 2017
Omkring 300 midtjyske sygeplejersker diskuterede bl.a. sygeplejerskers faglige fællesskaber, da Kreds Midtjylland afholdt generalforsamling. Debatlysten var stor.
Omkring 300 midtjyske sygeplejersker diskuterede bl.a. sygeplejerskers faglige fællesskaber, da Kreds Midtjylland afholdt generalforsamling. Debatlysten var stor.
Af Ditte Scharnberg
Hvordan kan kredsen bidrage til udvikling af de faglige fællesskaber, sygeplejersker allerede har – og bidrage til at sætte nye i søen? Det var temaet for årets generalforsamling i kredsen, der foregik i Silkeborg Sportscenter 26. oktober 2017.
Det er et første vigtigt skridt i den rigtige retning. Tilbage udstår dog bl.a. at produktivitetskrav også fjernes i resten af den offentlige sektor. Eksempelvis på sygeplejerskeuddannelserne og SOSU-skolerne. Det regionale produktivitetskrav er ikke blevet fjernet, fordi vi brokker os. Det var heller ikke forsvundet, hvis vi havde tiet stille og siddet på hænderne. Det er blevet fjernet, fordi vi har brugt vores faglighed, vores erfaringer og ikke mindst vores lærerige historier til at synliggøre for politikerne, hvilke konsekvenser deres beslutninger har.”
I beretningen talte Anja Laursen desuden om udfordringerne for sygeplejen som profession og nævnte også en række eksempler på, hvor sygeplejefagligheden har vind i sejlene - fx den kommende indsats med at uddanne ’avancerede kliniske sygeplejersker’ (APN) samt indsatsen for specialuddannelse i kommunal hjemmesygepleje, ligesom hun omtalte væksten i sygeplejefaglig forskning.
Sygeplejerskers arbejdsmiljø, OK 18 og ligeløn var øvrige emner i beretningen.
I beretningsdiskussionen var ikke mindst sygeplejerskers udfordrede arbejdsmiljø et tema. Der blev bl.a. peget på at få fremhævet eksempler på, hvor det gode arbejdsmiljø eksisterer – og hvorfor – ligesom den forebyggende indsats for at skabe det gode arbejdsmiljø blev nævnt som et område, der skal satses ekstra på.
Der blev også peget på nødvendigheden af fortsat fokus fra DSRs side på fagligheden. Helt konkret blev det nævnt, hvor vigtigt det er at sygeplejersker på tværs af sektorer, fx psykiatri og kommunal hjemmesygepleje, er i dialog med hinanden. Desuden blev talt om at blive ved med at skabe synlighed om konsekvenserne, når ressourcer og krav på arbejdspladserne ikke er i balance.
OK18 var også til debat, og her blev der peget på, at arbejdet for mere i løn skal foregå ihærdigt ikke mindst i perioden mellem overenskomsternes indgås. Og der var stor opbakning til de indlæg, der støttede op om den opfordring, Anja Laursen gav i beretningen; nemlig at der laves aftaler om vilkår og løn, FØR man påtager sig ekstra vagter, nye opgaver, nye jobs mm.
De studerendes vilkår blev påpeget som en indsats, der fortsat og ihærdigt skal løftes såvel på klinikstederne som på uddannelsesstederne.
Beretningen blev efter en livlig debat enstemmigt godkendt.
Fra deltagerne kom der en lang række bud på, hvordan fællesskaber kan dannes og udvikles - både blandt sygeplejersker og tværfagligt - samt forslag til, hvilke typer af nye fællesskaber, der med fordel kan etableres: fx blandt seniorsygeplejersker (55+), blandt studerende i klinikken, i forhold til arbejdsredskaber som IT, i forhold til lønudvikling og i forhold til kvalitetssikring af fagligheden ikke mindst når der på arbejdspladserne sker omlægninger, fusioner og afskedigelser.
(Hent billeder i stor visning for bedst gengivelse. Fotos: Marie Adelstorp) Generalforsamling 2017 i billeder
Den midtjyske kredsbestyrelse arbejder løbende med at udvikle strategier og politikker for den indsats, der skal...
Centersygeplejerske Charlotte Westeraa Eriksen med Susi, beboer på Enggård Centret i Struer.
Se billeder og læs alt om generalforsamlingen.