- Fællesskabet skal sikre lønmæssig anerkendelse og et opgør med 1969
Vi har varslet konflikt – ikke fordi en konflikt er målet, men for at presse arbejdsgiverne tilbage til forhandlingsbordet, så vi kan opnå et bedre overenskomstresultat, som medlemmerne kan se sig selv i. Sygeplejersker har et historisk lønefterslæb på 15-20 procent. Vi har ved flere overenskomster gennem tiden sagt nej. Uden effekt. Vi lider stadig under tjenestemandsreformen, der i 1969 indplacerede de kvindedominerede grupper lavere i løn end de mandsdominerede grupper. Covidtiden har vist, hvilken vital rolle sygeplejersker spiller i samfundet.
Den rolle skal anerkendes. Fremskrivninger viser, at vi i 2025 mangler cirka 5600 sygeplejersker. Derfor kæmper vi lige nu også på vegne af de kommende generationer og på vegne af patienterne. Vil vi sikre, at der er nok sygeplejersker i fremtiden, er det essentielt, at de lønmæssigt anerkendes. Lukrerer vi ikke bare på pandemien og forsøger at udnytte den til at sikre os en økonomisk gevinst, spørger journalisterne? Svaret er nej, tværtimod. Pandemien har vist vigtigheden af et velfungerende sundhedsvæsen. Uden en løn, der matcher uddannelse, kompetencer og ansvar vil det ikke være muligt at tiltrække og fastholde tilstrækkeligt med sygeplejersker i fremtiden. Det vil gå hårdt ud over sundhedsvæsnet, hvis ikke det sker.
Konfliktvarslet betyder, at der fra den 21.maj kan blive konflikt. Omkring 10 procent af de midtjyske sygeplejerskerer er udtaget. Inden konflikten eventuelt går i gang, skal der forhandles nødberedskaber med arbejdsgiverne. Allerede torsdag var 225 TR-kollegaer samlet til virtuelt stormøde i Kreds Midtjylland for at blive klogere på det videre arbejde.
Vi har i DSR lavet en side, der svarer på mange spørgsmål angående konflikten. Den finder du her. I den seneste tid har I medlemmer markeret jer stærkt i den offentlige debat via læserbreve og tv-indslag. Det er så dejligt at mærke jeres engagement. Det skal vi i fællesskab bygge videre på den kommende tid. Vi har lavet en særlig side, hvor du som medlem kan følge med, når medlemmer markerer sig i debatten. Vi vil også fra kredskontoret understøtte alle de gode initiativer og kreative tanker. Så tøv ikke med at kontakte os med gode idéer. I den kommende tid holder vi en stribe ”Pop up Cafeer”, hvor vi håber mange medlemmer virtuelt vil være med til at udvikle kreative ideer og initiativer til i fællesskab at presse arbejdsgiverne. Samtidig har vi planlagt en række arrangementer, hvor vi kan få inspiration til arbejdet med ligeløn og ligestilling. Blandt andet har vi virtuelle oplæg med Astrid Elkjær og Gry Jexen. Du finder et overblik over de mange arrangementer via vores kalender. Det er en fælles kamp, vi står overfor. En kamp, hvor vi alle skal stå sammen for at presse arbejdsgiverne til en bedre overenskomst og en anerkendelse af, at vi skal have gjort op med tjenestemandsreformen fra 1969. Jeg glæder mig til, side om side med jer, at kæmpe kampen den kommende tid.
Læs alt om det videre forløb
OK21, Konflikt, nødberedskab og forligskvinde. Der er mange ting at holde styr på, når man skal forstå forløbet frem mod en eventuel konflikt. DSR har samlet de vigtigste informationer på en særlig OK21-side.