Åbent brev til statsministerkandidater fra forundret sygeplejerske

"Kære Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen. På Aarhus Universitetshospital skal der i 2019 spares 325 millioner kroner, og vi er alle klar over, at det er funktioner og personaler, der kommer til at ryge i et i forvejen alt for presset hospital," indleder Helle Bonde sit debatindlæg. Soc.dem. har nu svaret.

Oprettet: 11.04.2019
Marie Adelstorp

Af kræftsygeplejerske på Aarhus Universitetshospital, Helle Bonde:

Hospitalsledelsen er kommet med et udspil, der hedder, at man forventer at kunne finde 20 millioner kroner i hospitalets centrale økonomi, mens de resterende 305 millioner kroner skal findes på afdelingernes budgetter.

Lige nu er I gået ind i en valgkamp, hvor I siger, der skal uddannes flere sygeplejersker, så der kommer flere varme hænder på sygehusene. Men hvordan kan det hænge sammen med ovenstående? Hvornår forstår I som politikere, at der ikke er penge nok i hospitalsvæsenet, når der gang på gang er efterslæb i økonomien?

Vi er allerede på AUH presset på personaleforholdene. Vi giver 40-50 minutter af vores fritid hver dag; vi tager på arbejde for at finde parkering, gå til vores omklædning, som ligger langt fra vores afdeling, og så møde ind til tiden. Desuden jagter vi rundt efter computere, så vi kan dokumentere vores gøren og laden med patienterne, men dette er også en umulighed, da der ikke er computere nok i vores område. Vi tømmer skraldespande, fordi der er sparet på serviceområdet.

Vi skal følges med studerende, som I så gerne vil have flere af, men der er nærmest ikke tid og plads til dem. Og når man spørger de studerende, hvad de tænker om de besparelser, der er gang i og den overordnede landspolitiske tilgang til sundhedsvæsenet, så er der flere af de studerende, der overvejer at stoppe på uddannelsen og finde andre karrieremuligheder. Blandt andet fordi de allerede kan se, at der ikke bare er skåret ind til benet, men at benet allerede er savet over.

Hvordan hænger det sammen i jeres ører som politikere med den valgkamp i fører omkring sundhedsvæsenet? I kommer jo ikke til at overholde noget af det, I fabler om, når skaden er sket, og I ikke vil afhjælpe den skade.

På AUH aflyses der operationer, fordi der ikke er sygeplejersker nok. Der bliver sendt patienter til andre sygehuse end det såkaldte supersygehus i Skejby. Hvorfor er det overhovedet blevet bygget, når det ikke er så super endda?

AUH kommer med et udsagn, der hedder, at vi skal have den største viden og den bedste behandling. Men dette kan aldrig lade sig gøre, når der er personaleflugt pga. arbejdsforhold, stressede medarbejdere og besparelser på besparelser.

Nogle afdelinger har stillingsopslag, der er genopslået flere gange, fordi de ikke kan rekruttere personale pga. dårlige arbejdsforhold og besparelser. Nyuddannede sygeplejersker går hurtigt ned med flaget, fordi de kommer til at stå med opgaver, de ikke er lært op i, eller hvor der ikke er sygeplejersker med erfaring til at spørge, fordi sygehusene ikke har haft mulighed for at gøre noget for at fastholde det rutinerede personale.

Jeg spørger, Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen, er det et trygt og godt sundhedsvæsen?